Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

Az Első 1000 nap

Tudjon meg mindent az Első 1000 nap programról.

Rossmann és az Első 1000 nap program
Elso 1000 nap
Rossmann mano

Szoptatás

A WHO ajánlása szerint a gyermekek egészséges fejlődésének támogatásához ideális a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás.

 

Az édesanyákat sokszor aggasztja az anyatej mennyisége, ám annak minőségére is érdemes figyelmet fordítani. Ez utóbbit a kismama étrendje is befolyásolja, hiszen a szoptató anya táplálkozása határozza meg az anyatej összetételét. A szoptatás ideje alatt a csecsemő tápanyagforrása kizárólag az anyai szervezet, ezért elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás ebben az időszakban. Fontos tehát ügyelni a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelére.

 

Miért jó az anyatej a babábak:

 • tápanyagösszetétele optimális a gyermek növekedése és fejlődése szempontjából
 • védelmet nyújt az akut fertőző betegségekkel szemben
 • csökkenti az allergia és a juvenilis diabétesz kialakulásának az esélyét az allergiára fokozottan veszélyeztetett gyermekeknél
 • hosszú távon védelmet nyújthat a magas vérnyomás és az elhízás kialakulása ellen

Tápszerek

Az első hat hónapban a baba legfontosabb és kizárólagos tápláléka az anyatej. Annak hiányában nagyon fontos, hogy a baba továbbra is megkapja a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, ezért ilyen esetekben tápszeres táplálás ajánlott. A tápszert a baba életkorának, egészségi állapotának és szükségleteinek megfelelően kell kiválasztani. A tápszerek úgy vannak kifejlesztve, hogy azok a csecsemők, akik valamilyen okból nem jutnak anyatejhez, ne szenvedjenek hiányt semmiben, ami egészséges fejlődésükhöz szükséges. Próbáljunk meg olyan tápszert választani, ami segíti az egészséges bélflóra kialakulását, egyensúlyának fenntartását, illetve A-, C-, és D-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszer egészséges működését.

 

Az egészséges csecsemők számára a tápszerek két csoportját különbözetjük meg:
1. Kezdő, anyatej-helyettesítő tápszerek.
Ezeknek a tápszereknek az adása akkor javasolt, ha a csecsemő számára semmilyen módon nincs lehetőség az anyatejes táplálásra. Ebben az esetben 6 hónapos koráig anyatej-helyettesítő tápszerre van szükség.

 

2. Követő tápszerek
6 hónapos kor után anyatej-kiegészítő tápszert szükséges adni, amennyiben az anyatejes táplálás nem lehetséges. A hozzátáplálás nem váltja ki a folyékony tejalapú táplálás, azaz a tápszer szükségességét, anyatej hiányában. Az anyatej-kiegészítő tápszereken belül két csoportot különböztetünk meg adhatósági kor alapján. A 2-es tápszereket 6 hónapos kortól ajánlott adni, a 3-as tápszerek pedig, terméktől függően 8,9, illetve 10 hónapos kortól javasoltak.

 

A tápszerek a vitaminokat és ásványi anyagokat a csecsemő igényeinek megfelelően tartalmazzák.

Junior gyerekitalok

Az elsődleges tejalapú táplálék egyéves kor után továbbra is az anyatej a kisgyermek számára, annak hiányában viszont Junior gyerekitallal fedezhető a napi vitamin- és ásványianyag- szükséglet jelentős része a változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett. A fejlődésben lévő gyermek étrendjéből a fehérjék nem hiányozhatnak, minden egyes nap biztosítani kell számára a megfelelő fehérjebevitelt. Az anyatej optimális mennyiségben tartalmaz fehérjét, amennyiben azonban nem lehetséges a gyermek anyatejes táplálása, a fehérjebevitelről egy éves kor felett Junior gyerekitalokkal is gondoskodhatunk.

 

A gyermekek immunrendszere 0-3 éves kor között fejlődik a legintenzívebben, egészséges működése támogatható A-, C-, és D-vitaminokkal. A Junior gyerekitalok, napi 500 ml elfogyasztása esetén, az adott életkornak megfelelően tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, így az A-, C- és D-vitaminokat is. Az 1-3 éves korú gyermek immunrendszerének a szokásosnál is nagyobb támogatás szükséges ahhoz, hogy megbirkózzon a kórokozókkal, hiszen mindent megfog, a szájába vesz, csúszik-mászik a földön. A változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett ebben játszhat fontos szerepet a Junior gyerekital is.

 

A Junior gyerekitalok kiválóan alkalmasak a tehéntej kiváltására is. A tehéntej bevezetését bizonyos szakemberek 3 éves kor előtt nem javasolják. Ennek egyik oka a tehéntej magas fehérje- és nátriumtartalma, amely túlzottan megterhelő lehet az 1-3 éves gyerekek veséjének és emésztőrendszerének. Másik oka pedig az, hogy a tehéntej számos vitamint és ásványi-anyagot nem tartalmaz a korosztály igényeinek megfelelő mennyiségben. Például mind vas, mind pedig A- és C – vitamin tartalma alacsonyabb, mint amire a kisgyermekeknek ebben a korban fejlődésükhöz szükségük van.

Tejpépek

Az ajánlások szerint a hozzátáplálást lassan és fokozatosan, a betöltött 4. hónap után, de legkésőbb a 7. hónapban kell megkezdeni. A tejpépek választhatóak (a rajtuk feltüntetett életkori ajánlásnak megfelelően) első kanalas étkezésnek vagy a hozzátáplálás időszakában egy teljes étkezésnek. A 6-12 hó közötti időszakban a gyermekek sokat fejlődnek, egyre többet mozognak, ennek köszönhetően energiaigényük is növekszik. Nem mindegy, milyen összetételű ételekkel biztosítod számukra a szükséges energiát. Kritikus ez az időszak az immunrendszer fejlődése szempontjából is, megfelelő tápanyagok biztosításával támogathatod gyermeked immunrendszerének működését. A megkóstolt ételek állaga, rosttartalma pedig fejleszti a baba kezdetben még éretlen emésztőrendszerét.

 

A tejpépek az energiát gabonából és tejből biztosítják, illetve vitamin- és ásványianyag tartalmuknak köszönhetően hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyermeked minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. A tejpépek A-, C- és D-vitamin tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez. A vas elősegítheti a kognitív képességek fejlődését. Az oligoszacharidok (vagy más néven prebiotikus rostkeverékek) pedig elősegíthetik az egészséges bélflóra kialakulását. Milyen szempontok szerint válassz a kapható tejpépek között?

 

 • Gluténtartalom: Választhatsz glutént tartalmazó és gluténmentes pépek közül aszerint, hogy gyermeked étrendjébe bevezetted-e már a glutént.
 • Életkori ajánlás: A baba emésztőrendszere idővel fejlődik, ezért javasolt az életkori ajánlást követni, első kanalas étkezésnek semleges ízű tejpépet érdemes választani, majd néhány hét elteltével elkezdhettek ismerkedni a különböző ízesítésekkel. Ahogy a baba emésztőrendszere fejlődik, sűrűbb állagú, teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó pépet is választhatsz.
 • Tejtartalom: a tejpépek mellett elérhetőek gabonapépek is, amelyek akár anyatejjel is elkészíthetőek. Tejfehérje-allergia vagy laktózérzékenység esetén ezek helyettesítői lehetnek a tejpépeknek.

Üveges bébiételek és desszertek

A boltok polcain található üveges bébiételek, desszertek speciális táplálkozási célú élelmiszerek, ezért fokozottan ellenőrzik őket. Csak friss alapanyagokból készülnek, jó és állandó minőségűek, ezért a gyermek egészséges fejlődése szempontjából megfelelőek és biztonságosak. Az üveges bébiételek tartalmazzák a hozzátáplálás időszakában szükséges létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat egyaránt.

 

Üveges bébiétel legfontosabb előnyei:

 • könnyen beszerezhető
 • praktikus étel a baba számára utazás során
 • ősszel, télen, amikor nincs adott életkornak megfelelő friss szezonális gyümölcs és zöldség, akkor is hozzájuthat a baba értékes tápanyagokhoz
 • hosszú ideig eltarthatóak
  Az üveges bébiételeket hőtől és közvetlen napsütéstől óvni kell. Érdemes szekrényben tárolni őket vásárlást követően. A hozzátáplálás kezdetén a kisebb kiszerelésű bébiételt praktikusabb megvásárolni, hiszen a gyermek csak pár kanállal eszik belőle az első napokban. Felbontás előtt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy hány napig lehet tárolni hűtőszekrényben az ételt. Mindig csak annyi bébiételt szabad felmelegíteni külön kis tányérban, amennyit a baba megeszik. A fel nem melegített bébiételt az üvegben jól le kell zárni és hűtőben tárolni a javasolt ideig. Csak olyan étel adható a babának, ami életkorának megfelelő. Az üveges bébiételekhez lehet hozzáadni pluszban otthon elkészített gyümölcsöt vagy zöldséget is, ezzel kiegészítve a baba étrendjét. Allergiás betegség esetén alaposan el kell olvasni az ételek összetételét. Vannak már olyan bébiételek is, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, valamint glutén-, tejfehérje- és tejcukor allergéneket sem.
A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.