Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

MIÉRT FONTOS, HOGY ELÉG D-VITAMINT VIGYÜNK BE A VÁRANDÓSSÁG ALATT?

Köztudott, hogy egy kismamának az átlagosnál nagyobb mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, hiszen a szervezete nemcsak saját magát tartja fenn, hanem a növekvő magzat fejlődésére is energiát fordít.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az első 1000 napban, amelybe már a várandósság is beletartozik, a baba vitamindús táplálásban részesüljön – születése előtt természetesen az édesanyján keresztül. 

Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő vitaminbevitelt, lényeges, hogy tisztában legyünk vele, melyik, miért felelős, és hogyan tudjuk a leghatékonyabban bevinni. A változatos étkezés természetesen alapvető dolog, emellett azonban szükség lehet pótlásra is.

Népbetegség a D-vitamin hiány

Magyarországon tél végére a lakosság mintegy 95 százaléka D-vitamin hiányos*, pedig a D-vitamin igen lényeges szerepet tölt be szervezetünk működésében. Kiemelten igaz ez a babatervezés időszakában, majd a terhesség, szoptatás alatt.

A terhesség során a D-vitaminnak fontos szerepe van az ásványi anyagok anyagcseréjében, így a kalcium-anyagcserében is. Ez a kettő kéz a kézben jár: ha a csontszövetek nem jutnak elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, akkor kalciumhoz sem, ami rendellenes csontfejlődéshez vezethet. Emiatt alakulhat ki gyerekeknél a rachitis (angolkór), felnőtteknél pedig a csontritkulás.

Kevesen tudják, de a várandósság időszakában bevitt D-vitamin csökkentheti a gyermek esélyét például a felnőttkori cukorbetegségre, tehát hosszabb távon is hatással van az egészségére*.

Étellel is vihető be D-vitamin?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a D-vitamin táplálkozás útján nem vihető be, csak napfénnyel vagy mesterségesen. Ez szerencsére nem igaz, számos étel tartalmazza: halak, vörös húsok, tojássárgája, vaj, vargánya, kakaóvaj, valamint a máj. Utóbbival azonban a terhesség alatt óvatosan kell bánni, ugyanis sok A-vitamint tartalmaz, ami nagy mennyiségben káros lehet a magzatra nézve. A várandósság során napi 2000 NE D-vitamint javasolt bevinni*, ezt pedig nem könnyű kizárólag táplálkozás, napozás útján teljesíteni. Amennyiben úgy érezzük, a táplálkozással bevitt D-vitamin nem elég beszéljünk orvosunkkal valamilyen D-vitamin készítmény használatáról, illetve válasszunk kifejezetten kismamáknak, szoptatós anyukáknak szánt olyan termékeket, melyek D-vitaminban gazdagok.

 Mit egyek a terhesség alatt? - táplálkozási tanácsok kismamáknak - Első 1000 nap (elso1000nap.hu)

Forrás:

Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében.

További szoptatásról szóló cikkek