Ügyfélszolgálat
Kedves Vásárlóink! Üzleteink és ügyfélszolgálatunk 12.24 és 12.26 között zárva tart! Megértésüket köszönjük! Kellemes Ünnepeket kívánunk!

Köztudott, hogy egy kismamának az átlagosnál nagyobb mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, hiszen a szervezete nemcsak saját magát tartja fenn, hanem a növekvő magzat fejlődésére is energiát fordít.
Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az első 1000 napban, amelybe már a várandósság is beletartozik, a baba vitamindús táplálásban részesüljön – születése előtt természetesen az édesanyján keresztül.
Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő vitaminbevitelt, lényeges, hogy tisztában legyünk vele, melyik, miért felelős, és hogyan tudjuk a leghatékonyabban bevinni. A változatos étkezés természetesen alapvető dolog, emellett azonban szükség lehet pótlásra is.
Népbetegség a D-vitamin hiány
Magyarországon tél végére a lakosság mintegy 95 százaléka D-vitamin hiányos*, pedig a D-vitamin igen lényeges szerepet tölt be szervezetünk működésében. Kiemelten igaz ez a babatervezés időszakában, majd a terhesség, szoptatás alatt.
A terhesség során a D-vitaminnak fontos szerepe van az ásványi anyagok anyagcseréjében, így a kalcium-anyagcserében is. Ez a kettő kéz a kézben jár: ha a csontszövetek nem jutnak elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, akkor kalciumhoz sem, ami rendellenes csontfejlődéshez vezethet. Emiatt alakulhat ki gyerekeknél a rachitis (angolkór), felnőtteknél pedig a csontritkulás.
Kevesen tudják, de a várandósság időszakában bevitt D-vitamin csökkentheti a gyermek esélyét például a felnőttkori cukorbetegségre, tehát hosszabb távon is hatással van az egészségére*.
Étellel is vihető be D-vitamin?
Sokan tévesen azt gondolják, hogy a D-vitamin táplálkozás útján nem vihető be, csak napfénnyel vagy mesterségesen. Ez szerencsére nem igaz, számos étel tartalmazza: halak, vörös húsok, tojássárgája, vaj, vargánya, kakaóvaj, valamint a máj. Utóbbival azonban a terhesség alatt óvatosan kell bánni, ugyanis sok A-vitamint tartalmaz, ami nagy mennyiségben káros lehet a magzatra nézve. A várandósság során napi 2000 NE D-vitamint javasolt bevinni*, ezt pedig nem könnyű kizárólag táplálkozás, napozás útján teljesíteni. Amennyiben úgy érezzük, a táplálkozással bevitt D-vitamin nem elég beszéljünk orvosunkkal valamilyen D-vitamin készítmény használatáról, illetve válasszunk kifejezetten kismamáknak, szoptatós anyukáknak szánt olyan termékeket, melyek D-vitaminban gazdagok.
Mit egyek a terhesség alatt? - táplálkozási tanácsok kismamáknak - Első 1000 nap (elso1000nap.hu)
Forrás:
Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében.
A csalogató napsütés gyakran túl lenge öltözködésre késztet, ráadásul a hosszú tél után vitaminraktáraink lemerülőben vannak. Ezek feltöltésére különösen fontos odafigyelni a szoptatás során, hiszen a mama tápláléka a picié is. S bár az anyatej kétségkívül a legtökéletesebb táplálék, ha az édesanya vitamin- és ásványi anyag hiányban szenved, a baba sem biztos, hogy hozzájut az optimális fejlődéshez szükséges tápanyagokhoz. Ezek pedig néha olyan ételekben rejtőznek, amelyek különleges értékéről nem is tudunk.
Kecskesajt: Réztartalma miatt kitűnő immunerősítő, ráadásul hozzájárul a vas hatékony felszívódásához, valamint a szív, az erek és a kötőszövetek épségének megőrzéshez. Intenzív íze miatt kevés is elég belőle, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően pl. majonéz helyett szendvicsekbe is kitűnő választás.
Piros kaliforniai paprika: Ha az immunerősítő C-vitamin természetes pótlására gondolunk, azonnal a citrusfélék jutnak eszünkbe. Pedig a piros kaliforniai paprikában háromszor annyi C-vitamin található, mint a narancsban. Hummuszba mártogatva ideális egészséges nassolnivalónak is.
Csiperkegomba: Ha a baktériumok elleni védekezésről van szó, a gombák élen járnak. Kutatók szerint különösen a csiperke bír jelentős antibakteriális és vírusölő hatással. Alacsony a kalóriatartalma, ráadásul gazdag ásványi anyagokban, valamint B-, K- és D-vitaminban is.
Tea: A Harvard Egyetem kutatása szerint a minden nap teát fogyasztók szervezete 5-ször gyorsabban reagált a támadó vírusokra, mint azoké, akik csak kávét fogyasztottak. Különösen értékes a zöldtea, amelynek EGCG nevű vegyülete segít a gyulladások leküzdésében.
Tökmag, napraforgómag: A közkedvelt nassolnivalók igen gazdagok immunerősítő cinkben. Fontos ugyanakkor, hogy a túl magas cinkbevitel éppen ellenkező hatást érhet el, a maximálisan bevihető ajánlás 40 mg naponta, ám ennek negyede a javasolt mennyiség szoptatós anyukák számára. 30 gr tökmag kb. 2.5 gr, ugyanennyi napraforgómag kb. 1.5 gr cinket tartalmaz, ezért ilyen szempontból óvatosan érdemes velük bánni.
D-vitamin források, pl. tojás, lazac, csiperkegomba: A D-vitamin pótlás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, és nem csak náthaszezonban. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) friss felmérése szerint ugyanis a magyarok 95 százalékának D-vitamin-szintje elmarad a kívánatostól a tél végére. Ezáltal pedig az immunrendszer működése is gyengülhet, emellett csontritkuláshoz vezethet, fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát. A picik életének első 1000 napjában pedig még nagyobb jelentősége van a D-vitaminnak, hiszen az nélkülözhetetlen az egészséges sejtképződéshez, az idegrendszer optimális fejlődéséhez, valamint a kalcium beépüléséhez.
A változatos, zöldségben, gyümölcsben gazdag táplálkozás tehát kulcsfontosságú a tavaszi erőnlét megalapozásához. Erre a gyakran kimerült kismamáknak bizony nagy szükségük van.
Kíváncsi vagy, mely ételeket eheted és melyeket javasolt kerülni szoptatás alatt? Próbáld ki az Első 1000 nap program kalkulátorát itt:
Mit egyek a terhesség alatt? - táplálkozási tanácsok kismamáknak - Első 1000 nap (elso1000nap.hu)
Szoptatás során ugyanis az édesanyák vitaminszükséglete jelentősen növekszik, s a terhesség után közel 70%-uk semmilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt nem szed. Pedig a pici egyetlen tápanyag- és vitaminforrása az anyatej, s az optimális fejlődéshez nagyon fontos, hogy ezáltal élete első hónapjaiban megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson.
Az alábbi 10 „szuperétel” rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárul a szükséges vitaminok pótlásához, s a kihívásokkal teli hónapok során a megfelelő energiaszint fenntartásához.
1) Lazac: Olyan, hogy tökéletes étel, nem létezik, ám ha valami, akkor a lazac nagyon közel áll hozzá. Kiváló DHA forrás, amely ugyan megtalálható egyébként is az anyatejben, a mérések szerint a rendszeresen lazacot fogyasztók anyatejében jelentősen magasabb arányban. A DHA kulcsfontosságú a picik idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez.
2) Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: Natúr joghurt, zsírszegény sajt, tej és egyéb tejtermékek – ezek mind kiváló fehérje-, B- és D-vitamin és nem utolsó sorban kalciumforrást jelentenek. Mind a pici csontfejlődéséhez, mind az édesanya saját kalciumszükséglete szempontjából fontos, hogy lehetőség szerint napi 3 adag (3 csésze) zsírszegény tejterméket iktassunk be az étrendbe.
3) Hüvelyesek: A bab – főleg a sötétebb színű – kiváló és nem utolsósorban olcsó vasforrás, főleg vegetáriánusoknak.
4) Áfonya: A szoptatós édesanyáknak naponta legalább 3 adag gyümölcs fogyasztása javasolt, s különösen érdemes rendszeresen beiktatni az áfonyát. Bár C-vitamin tartalma nem túl magas, antioxidánsokban kiugróan gazdag. Kutatások szerint rendszeres fogyasztása segít megelőzni az időskori Alzheimer-kórt, a cukorbetegséget, a szürkehályog kialakulását, valamint a szív- és érrendszerre is jó hatással van.
5) Barnarizs: Sokan szívesen elhagynák szülés után a szénhidrátokat a mielőbbi fogyás érdekében, ám ez nem javasolt, mert a tejmennyiség csökkenéséhez vezethet. Igyekezzünk egészséges, teljes értékű szénhidrátokat választani, mint amilyen a barnarizs is, ami megfelelő energiával és tápanyagokkal látja el a szervezetet.
6) Citrusfélék: A szoptatós édesanyáknak több C-vitaminra van szükségük, mint a terhesség során. A narancs és társai kényelmes, akár útközben is elfogyasztható megoldást jelentenek.
7) Tojás: A napi D-vitamin pótlás kiegészítésére kiváló és ízletes megoldás a tojás, amely ráadásul könnyen felszívódó fehérjékben, antioxidánsokban és aminosavakban is gazdag.
8) Teljes kiőrlésű kenyér, tészta: A teljes kiőrlésű termékekben megtalálható folsav nem csak a terhesség alatt, de utána is kulcsfontosságú, mind a baba agyfejlődése, mind a mama egészsége szempontjából. Ezek a minőségi szénhidrátok a kimerítő hónapokban ráadásul segítenek a megfelelő energiaszint biztosításában.
9) Leveles zöldségek: Az alacsony kalóriatartalmú spenót, sóska, zeller, mángold, fejessaláta és egyéb leveles zöldségek mind tele vannak a baba és az édesanya számára fontos A- és C-vitaminnal, vassal, és nem utolsósorban kiváló kalciumforrást is jelentenek, ami elégtelen tejtermékfogyasztás esetén fontos.
10) Víz: A szoptatós édesanyáknak fokozottan kell figyelniük a megfelelő hidratálásra. A legjobb választás ez esetben is a víz. A koffeines italokkal nem árt a szülés után is óvatosan bánni, mert az anyatejbe jutva nyugtalan alvást okozhatnak a picinél. Érdemes ezért napi maximum 2-3 csészére korlátozni a tea és kávéfogyasztást, vagy koffeinmentes verzióra váltani.
A folyamatos és kiegyensúlyozott vitaminbevitel a mindennapi táplálkozás nem mindig megoldható ezekben a gyönyörű, ám kihívásokkal teli hónapokban. Ehhez nyújtanak kényelmes és megbízható segítséget a kifejezetten szoptatós édesanyák számára készült termékek.
Kíváncsi vagy, mely ételeket eheted és melyeket javasolt kerülni szoptatás alatt? Próbáld ki kalkulátorunkat:
Mit egyek a terhesség alatt? - táplálkozási tanácsok kismamáknak - Első 1000 nap (elso1000nap.hu)