Ugrás a fő tartalomra

Ügyfélszolgálat

Kedves Vásárlóink! Üzleteink és ügyfélszolgálatunk 12.24 és 12.26 között zárva tart! Megértésüket köszönjük! Kellemes Ünnepeket kívánunk! 

Expressz átvétellel akár 90 perc múlva kézhez kaphatod rendelésed az üzletben
25 000 Ft feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes
Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

MIÉRT FONTOS, HOGY ELÉG D-VITAMINT VIGYÜNK BE A VÁRANDÓSSÁG ALATT?

Köztudott, hogy egy kismamának az átlagosnál nagyobb mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, hiszen a szervezete nemcsak saját magát tartja fenn, hanem a növekvő magzat fejlődésére is energiát fordít.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az első 1000 napban, amelybe már a várandósság is beletartozik, a baba vitamindús táplálásban részesüljön – születése előtt természetesen az édesanyján keresztül. 

Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő vitaminbevitelt, lényeges, hogy tisztában legyünk vele, melyik, miért felelős, és hogyan tudjuk a leghatékonyabban bevinni. A változatos étkezés természetesen alapvető dolog, emellett azonban szükség lehet pótlásra is.

Népbetegség a D-vitamin hiány

Magyarországon tél végére a lakosság mintegy 95 százaléka D-vitamin hiányos*, pedig a D-vitamin igen lényeges szerepet tölt be szervezetünk működésében. Kiemelten igaz ez a babatervezés időszakában, majd a terhesség, szoptatás alatt.

A terhesség során a D-vitaminnak fontos szerepe van az ásványi anyagok anyagcseréjében, így a kalcium-anyagcserében is. Ez a kettő kéz a kézben jár: ha a csontszövetek nem jutnak elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, akkor kalciumhoz sem, ami rendellenes csontfejlődéshez vezethet. Emiatt alakulhat ki gyerekeknél a rachitis (angolkór), felnőtteknél pedig a csontritkulás.

Kevesen tudják, de a várandósság időszakában bevitt D-vitamin csökkentheti a gyermek esélyét például a felnőttkori cukorbetegségre, tehát hosszabb távon is hatással van az egészségére*.

Étellel is vihető be D-vitamin?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a D-vitamin táplálkozás útján nem vihető be, csak napfénnyel vagy mesterségesen. Ez szerencsére nem igaz, számos étel tartalmazza: halak, vörös húsok, tojássárgája, vaj, vargánya, kakaóvaj, valamint a máj. Utóbbival azonban a terhesség alatt óvatosan kell bánni, ugyanis sok A-vitamint tartalmaz, ami nagy mennyiségben káros lehet a magzatra nézve. A várandósság során napi 2000 NE D-vitamint javasolt bevinni*, ezt pedig nem könnyű kizárólag táplálkozás, napozás útján teljesíteni. Amennyiben úgy érezzük, a táplálkozással bevitt D-vitamin nem elég beszéljünk orvosunkkal valamilyen D-vitamin készítmény használatáról, illetve válasszunk kifejezetten kismamáknak, szoptatós anyukáknak szánt olyan termékeket, melyek D-vitaminban gazdagok.

 Mit egyek a terhesség alatt? - táplálkozási tanácsok kismamáknak - Első 1000 nap (elso1000nap.hu)

Forrás:

Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében.

További szoptatásról szóló cikkek