Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

BÉBIÉTEL HÁZILAG – MIRE FIGYELJÜNK?

A vitamindús, friss házi kosztnak nincs párja – ez az állítás csak akkor igaz, ha megbízható és tiszta alapanyagokból, megfelelő higiénés körülmények között készül a táplálék. Különösen igaz ez a hozzátáplálás során az új ételekkel még csak ismerkedő kicsik esetében.

A kíméletes (azaz vitaminmegtartó) eljárással előállított üveges bébiételek esetén – a címkék alapos áttanulmányozása után – az összetevők miatt nem kell aggódnunk. Talán nincs olyan élelmiszer, amelyet ilyen szigorú ellenőrzésnek vetnének alá a termőföldtől a boltok polcaiig.

Mire figyeljünk, ha házilag állítjuk elő a kicsik első falatjait?

-Mindig csak megbízható, bizonyíthatóan tiszta forrásból származó alapanyagokat vásároljunk, akár szezonális gyümölcsről, akár zöldségről vagy húsról legyen szó.

-A magas nitráttartalmú víz és zöldségek akár életveszélyesek is lehetnek a picik számára, hiszen oxigént vonnak el a vérből, a bőr kékes színűre változik, és ez az állapot megfelelő ellátás hiányában végzetes lehet. A babavíz megoldást jelent, ha lakhelyünkön nitrátos a víz (ezt fontos ellenőrizni már a várandósság során), ám zöldség vásárlásakor nagyon oda kell figyelni.

-Mindig megbízható forrásból szerezzük be a baba ételeinek alapanyagait, ha bizonytalanok vagyunk, inkább üveges bébiételt vásároljunk. Az üveges ételek esetén ezek az alapanyagok biztonságosak, mert a gyártók folyamatosan ellenőrzik a nitráttartalmukat.

-A gyümölcsöket és zöldségeket kis mennyiségű vízben főzzük vagy pároljuk, hogy megőrizzék tápanyag tartalmukat.

-Ne hagyjuk soká állni a feldolgozott, kész ételeket, 1-2 nap után már a hűtőben sem állnak el, érdemes elkészítés után azonnal lefagyasztani a fel nem használt mennyiséget.

-Semmilyen körülmények között ne használjunk cukrozott, sózott lében álló konzerv illetve befőtt gyümölcsöt, zöldséget.

-Soha ne édesítsük mézzel az egy évesnél fiatalabb baba ételét, italát, ugyanis – a fokozott allergizáló hatás mellett – fennáll a veszélye, hogy elkapja a gyermekbotulizmust, melynek tünetei (hányás, hasmenés, nehéz nyelés, izomgyengeség) 12-36 órával az adott étel fogyasztása után jelentkeznek, s végzetesek is lehetnek.

-A higiénés körülményekre fokozottan ügyeljünk – így a botmixer folyamatos, alapos tisztítására, s általában az egész konyha állapotára.

-Ne melegítsük műanyag tálban az ételeket, még akkor sem, ha a hormonháztartást felborító BPA (Bisphenol A) mentesek, legfrissebb kutatások szerint ugyanis ezt a műanyagipari alapanyagot olyan újabb vegyületekkel helyettesíthetik, amelyek hatása még vizsgálat alatt van. A legjobb, ha üvegtálat használunk erre (az üveges bébiételek így gond nélkül melegíthetőek). 

A fenti pontokat minden körülmények között fontos betartani, hiszen a babák szervezetében életük első 1000 napjában megismételhetetlen változások mennek végbe, felnőttkori egészségük és ízlésük nagyrészt ebben a korszakban dől el.

További üveges bébiételekről és desszertekről szóló cikkek