Ugrás a fő tartalomra

Kedves Vásárlóink! Technikai problémák miatt egyes Rossmann+ funkciók nem elérhetőek (kuponközpontos kedvezmények, költési egyenleg) és jelenleg nem lehet rendeléseket leadni. Megértésüket köszönjük!

Expressz átvétellel akár 90 perc múlva kézhez kaphatod rendelésed az üzletben
25 000 Ft feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes
Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

BÉBIÉTEL HÁZILAG – MIRE FIGYELJÜNK?

A vitamindús, friss házi kosztnak nincs párja – ez az állítás csak akkor igaz, ha megbízható és tiszta alapanyagokból, megfelelő higiénés körülmények között készül a táplálék. Különösen igaz ez a hozzátáplálás során az új ételekkel még csak ismerkedő kicsik esetében.

A kíméletes (azaz vitaminmegtartó) eljárással előállított üveges bébiételek esetén – a címkék alapos áttanulmányozása után – az összetevők miatt nem kell aggódnunk. Talán nincs olyan élelmiszer, amelyet ilyen szigorú ellenőrzésnek vetnének alá a termőföldtől a boltok polcaiig.

Mire figyeljünk, ha házilag állítjuk elő a kicsik első falatjait?

-Mindig csak megbízható, bizonyíthatóan tiszta forrásból származó alapanyagokat vásároljunk, akár szezonális gyümölcsről, akár zöldségről vagy húsról legyen szó.

-A magas nitráttartalmú víz és zöldségek akár életveszélyesek is lehetnek a picik számára, hiszen oxigént vonnak el a vérből, a bőr kékes színűre változik, és ez az állapot megfelelő ellátás hiányában végzetes lehet. A babavíz megoldást jelent, ha lakhelyünkön nitrátos a víz (ezt fontos ellenőrizni már a várandósság során), ám zöldség vásárlásakor nagyon oda kell figyelni.

-Mindig megbízható forrásból szerezzük be a baba ételeinek alapanyagait, ha bizonytalanok vagyunk, inkább üveges bébiételt vásároljunk. Az üveges ételek esetén ezek az alapanyagok biztonságosak, mert a gyártók folyamatosan ellenőrzik a nitráttartalmukat.

-A gyümölcsöket és zöldségeket kis mennyiségű vízben főzzük vagy pároljuk, hogy megőrizzék tápanyag tartalmukat.

-Ne hagyjuk soká állni a feldolgozott, kész ételeket, 1-2 nap után már a hűtőben sem állnak el, érdemes elkészítés után azonnal lefagyasztani a fel nem használt mennyiséget.

-Semmilyen körülmények között ne használjunk cukrozott, sózott lében álló konzerv illetve befőtt gyümölcsöt, zöldséget.

-Soha ne édesítsük mézzel az egy évesnél fiatalabb baba ételét, italát, ugyanis – a fokozott allergizáló hatás mellett – fennáll a veszélye, hogy elkapja a gyermekbotulizmust, melynek tünetei (hányás, hasmenés, nehéz nyelés, izomgyengeség) 12-36 órával az adott étel fogyasztása után jelentkeznek, s végzetesek is lehetnek.

-A higiénés körülményekre fokozottan ügyeljünk – így a botmixer folyamatos, alapos tisztítására, s általában az egész konyha állapotára.

-Ne melegítsük műanyag tálban az ételeket, még akkor sem, ha a hormonháztartást felborító BPA (Bisphenol A) mentesek, legfrissebb kutatások szerint ugyanis ezt a műanyagipari alapanyagot olyan újabb vegyületekkel helyettesíthetik, amelyek hatása még vizsgálat alatt van. A legjobb, ha üvegtálat használunk erre (az üveges bébiételek így gond nélkül melegíthetőek). 

A fenti pontokat minden körülmények között fontos betartani, hiszen a babák szervezetében életük első 1000 napjában megismételhetetlen változások mennek végbe, felnőttkori egészségük és ízlésük nagyrészt ebben a korszakban dől el.

További üveges bébiételekről és desszertekről szóló cikkek