Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

MIKOR ÉS MIÉRT ADJUNK TEJ- ÉS GABONAPÉPEKET?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a babák 6 hónapos korukban válnak éretté a hozzátáplálásra, vagyis ekkor lehet elkezdeni bevezetni étrendjükbe a szilárd ételeket. Mivel ezidáig csak folyékony állagú táplálékot kaptak (anyatejet, vagy annak hiányában tápszert), eleinte pépesebb formában kell kapniuk az újdonságokat majd később, fokozatosan át lehet térni a darabos ételekre.

A hozzátáplálás során a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, az a fokozatosság, vagyis egyszerre mindig csak egy új ételt kóstoltassunk babánkkal. Fontos, hogy erre odafigyeljünk, hiszen az első 1000 nap táplálása meghatározza kisbabánk fejlődését és későbbi egészségét. Számos kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy melyik gyümölcsöt és zöldséget, mikor kínálhatjuk, vagy hogy például a boltokban kapható - a szilárd ételekre való áttérést segítő - tejpépek és gabonapépek mikortól adhatók és hogyan, miért érdemes adni őket?

Bevezethetjük a glutént a gabonapépekkel

Sokaknak okoz fejtörést, hogy mikor, és pontosan mivel vezessék be a glutént. Az aktuális ajánlások azt mondják, hogy 6 és 12 hónapos kor között, de lehetőleg minél előbb érdemes erre sort keríteni, anyatejes babák esetében pedig úgy, hogy még anyatejet is kapjanak mellé.

Szerencsére léteznek olyan termékek, amik kifejezetten alkalmasak erre a célra: a gabonapépek. A gabonapépek nem tartalmaznak tejet, gluténtartalmú gabonát azonban igen, és válogatott alapanyagokból készülnek. Kikeverhetőek anyatejjel, vagy tápszerrel, és akár gyümölccsel is dúsíthatók, hogy a babák szívesen fogyasszák.

Kiváló vitaminforrás: a tejpép

A tejpépek olyan készítmények, melyek kifejezetten a babák vitaminigényeit figyelembe véve lettek kifejlesztve, ezért ideális a számukra. Finom, számos vitamint tartalmazó táplálékot nyújtanak, melyek színesebbé, változatosabbá tehetik a babák étrendjét. Akárcsak a gabonapépeket, a tejpépeket is lehet például gyümölccsel dúsítani, hogy még változatosabbak legyenek.

A magyar édesanyák babatáplálási szokásait felmérő legfrissebb kutatásból kiderült, hogy pépek adását a legtöbb szülő a csecsemő 6 hónapos korában kezdi el, hogy ezzel is biztosítsa a számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A 4-12 hónapos babák 35 százaléka naponta, 40 százalékuk hetente többször kap tej- vagy gabonapépet.

*0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ - TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015

További tejpépekről szóló cikkek