Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

A D-VITAMINHIÁNY ÉS AZ ELHÍZÁS KAPCSOLATA KISGYERMEKKORBAN

Bár a napsütéses órák száma és a szabadban töltött idő folyamatosan nő, sajnos ez még korántsem elegendő a koratavaszra kialakuló D-vitamin-hiány visszafordítására. Tél végére a magyar lakosság 95%-a D-vitamin-hiányban szenved, kétharmaduk kritikus mértékben. A hazai orvosi ajánlás a gyermekek egy éves koráig írja elő a D-vitamin pótlását, ha azonban a szülő ezután már nem fordít elég figyelmet a vitaminbevitelre, könnyen és gyorsan romolhat a helyzet.

A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez, és alapvető szerepet játszik az idegrendszer, valamint az immunrendszer fejlődésében. Segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, megfelelő pótlásával pedig csökkenthető a gyermekkori cukorbetegség és az asztmás megbetegedések kialakulásának kockázata.

A „napfényvitamin” ideális beviteléhez még a nyári hónapokban is minden nap 30 percet kellene a napon, szinte csak pelenkában tartózkodnia a kicsinek. Ez persze lehetetlen, már csak azért is, mert a magasszintű fényvédelem - amely megnehezíti a D-vitamin beépülését - kiemelten fontos a gyerekek érzékeny bőre miatt. Számos következmény, mint például a fiatalkori depresszió, vagy a csökkent glükózintolerancia csak később alakul ki a tartósan vitaminhiányban szenvedő kisgyermekeknél. Felmérések szerint a téli, napfényhiányos hónapokban rosszabbodik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők állapota is.

A kisgyermekek körében is egyre nagyobb problémát jelentő túlsúly kialakulásában a genetikánál is nagyobb szerepe játszik a helytelen táplálás, az inaktív életmód, valamint friss kutatások szerint a D-vitamin-hiány. A legtöbb kisgyermek tápláléka sajnos sokkal több cukrot tartalmaz, mint a maximálisan ajánlott napi 12 gr (3 kiskanál), de nem elegendő a különböző édességek, péksütemények fogyasztását mérsékelni, a lappangó cukorforrásokra is ügyelni kell. A gyümölcsjoghurtok, szószok, kakaós italok, tejdesszertek, valamint a 100%-os gyümölcslevek is jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak.

A megfelelő D-vitamin- és kalciumbevitel a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot is befolyásolja: az alacsony D-vitamin-szint egyértelműen a csontritkulás rizikófaktora. A D-vitaminnak emellett számos egyéb élettani hatása is van, hozzájárul például az immunrendszer megfelelő kialakulásához és segít az influenza elleni védekezésben (kevesebb mint felére csökkenthető az influenza kialakulásának es esélye megfelelő D-vitamin-pótlással).

További üveges bébiételekről és desszertekről szóló cikkek