logo
Belépés
  Rossmann mano

  Rossmanó Babaprogram

  A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

  MIRE KELL FIGYELNI EGY 1 ÉVESNÉL IDŐSEBB BABA TÁPLÁLÁSAKOR?

  A babák hozzátáplálását az anyukák zöme hozzátáplálási táblázat alapján, fokozatosan végzi. Az 1 éves kor azonban mintha vízválasztó lenne ebből a szempontból: innentől kezdve sokan hajlamosak lazítani a szabályokon, mondván, egy ekkora gyerek már elég nagy ahhoz, hogy szinte bármit ehessen.

  Valójában azonban 1 éves kor után is még óriási mértékben eltér a gyermekek tápanyagigénye a felnőttekétől, ezért még ekkor is körültekintően kell összeállítani az étrendjét. Az első 1000 napban kapott tápanyagok és vitaminok a baba jövőbeni egészségére is kihatnak, szülőként a mi felelősségünk, hogy megadjuk a legjobb alapokat.

  Hétszer annyi mikrotápanyagra van szükségük testsúly kilogrammonként, mint egy felnőttnek!

  Egy 1 éves baba szükségletei tápanyag tekintetében távolról sem egyeznek egy felnőttével. Testsúly kilogrammonként nagyjából hétszer annyi tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek1, ugyanis életük első 1000 napjában hatalmas fejlődésen mennek keresztül. A teljesség igénye nélkül: egy gyereknek kilogrammonként 5,5-szer több vasra, 4-szer több kalciumra, és 3-szor több esszenciális zsírsavra van szüksége, mint egy felnőttnek, valamint D-vitaminból, fehérjéből, cinkből is jóval több kell neki.

  Ha tehát kisgyermekünk ugyanazt eszi, amit mi, a felsorolt tápanyagokból is ugyanannyit fog kapni, ami neki kevés. Sajnos mégis minden második baba ugyanazt eszi, mint a felnőttek.2  Így nem csoda, hogy az 1-3 éves kisgyermekek 65 százaléka kevesebb D-vitamint visz be mint szükséges lenne, 42 százalékuknál a kalcium, 24 százalékuknál a vas bevitele marad el az ajánlott mennyiségtől2.

  Segíthetnek a vitaminbevitelben a junior gyerekitalok

  A fehérje az izmok, a szervek fejlődéséhez szükséges, ugyanakkor túl nagy mennyiségben a későbbi elhízásért is felelős lehet3. A D-vitamin és a kalcium a csontok megfelelő fejlődéséhez kell, a vas pedig azért, hogy a szervekhez eljusson az oxigén, illetve, hogy az agy fejlődhessen. A jód szerepet játszik a gyermekek normál növekedésében, a cink pedig a porcnövekedésben.

  Az 1-3 éves korosztály tápanyagigényeit figyelembe véve kifejlesztett junior gyerekitalok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kisgyermekek hozzájussanak a számukra szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

  Források:

  1 Energy- EFSA 2013; Protein- EFSA 2012, Micronutrients- Nordic Nutrition Recommendations 2012

  2 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

  3 Lozoff et al 2006; Gunnaraaon et al 2007

  További junior gyerekitalokról szóló cikkek