Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

MIVEL ITASSUK KISBABÁNKAT A NYÁRI MELEGBEN

A nyári kánikula idején sok édesanya teszi fel magának a kérdést, hogy milyen innivalóval érdemes pótolni a baba megnövekedett folyadékszükségletét. Szerencsések azok a babák, akiknél a hozzátáplálás izgalmas és új ízekkel teli időszaka nyáron kezdődik, hiszen számos vitaminokban gazdag gyümölcs és zöldség áll rendelkezésükre, amik préselt és szűrt formában kiváló folyadékpótlást jelentenek.

Almát, őszibarackot és meggyet már a hozzátáplálás kezdetétől, 6 hónapos kortól adhatunk, de később fokozatosan bevezethetjük a görögdinnyét, sárgadinnyét és a szilvát, 1 éves kor felett pedig a sárgabarackot, a cseresznyét és a grapefruitot is. A folyadékpótlást is érdemes ezeknek a gyümölcsöknek a levével kezdeni, de a kész innivalót semmiképpen se édesítsük cukorral! A szilárd ételek bevezetését követően ásványvízzel, valamint házi készítésű, koffein- és cukormentes gyümölcsteával is pótolhatjuk a folyadékszükségletet. 

Fontos, hogy a hozzátáplálás során kerüljük a cukros üdítőket, mert nem csak a fogakat teszik tönkre, de hosszútávon elhízáshoz vezethetnek, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Sajnos Magyarországon a szülők többsége még nem elég körültekintő: 1 éves kor felett minden ötödik baba kap napi rendszerességgel cukrozott teát, vagy szörpöt.* Pedig a fogantatástól számított első 1000 nap során, megfelelő táplálással olyan későbbi megbetegedések is elkerülhetőek, mint a ma már népbetegségnek számító cukorbetegség, elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Ha szeretnél többet tudni erről az izgalmas időszakról, akkor látogass el az Első 1000 Nap Program oldalára: Első 1000 nap - Első 1000 nap (elso1000nap.hu)

*0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ - TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015

További tejpépekről szóló cikkek