Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

HOGYAN ÉS MIKOR ÉRDEMES BEVEZETNI A TEHÉNTEJET?

A tehéntej bevezetése nagyon fontos kérdés a hozzátáplálásban, és a legtöbb szülő tudja is, hogy kiemelt figyelmet kell rá fordítani. Míg néhány évtizeddel ezelőtt ez volt az egyik olyan élelmiszer, amivel először találkozott egy kisbaba, ma már a szakértők óva intenek a korai bevezetéstől. Ennek oka, hogy a tehéntej igen erős allergén, emellett nehezen emészthető, és nem is fedezi egy baba vagy kisgyermek tápanyagszükségletét

A magyar szakmai ajánlások szerint 1 éves kor alatt tilos a tehéntej bevezetése, de több szakértő szerint érdemes ezt egészen 3 éves korig is kitolni. Az első 1000 napban megalapozhatjuk babánk későbbi egészségét és megelőzhetünk olyan felnőttkori megbetegedéseket, mint az elhízás, az allergia és a cukorbetegség. Így érdemes kiemelt figyelmet fordítani a táplálásra vonatkozó ajánlásokra ezen időszakban.

A szülők egy része az ajánlásoknak megfelelően vezeti be a tehéntejet, vagyis 1 éves korig nem találkoznak vele a gyermekek, azonban az első születésnap után gyakran lazítanak a szabályokon. A 12-36 hónapos gyerekek átlagosan 287 gramm tejterméket fogyasztanak egy nap, ennek 73 százaléka tehéntej1

 – vagyis a 3 éves kort már nem sokan várják ki.

Mi a helyzet a többi tejtermékkel?

Bár a tehéntejjel érdemes minél tovább várni, a tejtermékekkel már más a helyzet. Több tejtermék is van, amit már 9 hónapos kortól kezdve be lehet vezetni a babáknak. A joghurt és a kefír adható elsőként, 1 hónap múlva sajttal, újabb 1 hónap múlva már túróval is megkínálhatjuk a babát. A többi tejtermékkel, mint például a tejszínnel, tejföllel azonban szintén javasolt kivárni a baba 1. életévének betöltését.

Sajnos sokan sietnek a hozzátáplálásban, amit jól mutat az a tény, hogy a 4-12 hónapos gyermekek naponta átlagosan 107 g tejterméket fogyasztanak, ennek pedig 56 százaléka tehéntej – abban a korosztályban, melyben még egyáltalán nem kellene jelen lennie. 1 éves kor fölött is érdemes ugyanakkor tehéntej helyett junior gyerekitalt adni a gyermeknek, ami kifejezetten a korosztály tápanyagigényeit figyelembe véve készül, emellett a napi 500 ml tejalapú folyékony táplálék biztosításához is hozzájárul.

Forrás:

0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ- Nutricomp, 2015

További junior gyerekitalokról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.