Védőnői tanácsadás

Kötelező és fakultatív szűrővizsgálatok a terhesség alatt

Ugrás másik cikkhez:

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az anya egészségügyi állapotának követése és a kismama felkészítése a gyermek gondozására.

Kötelező szűrővizsgálatok:

Az első vizsgálat során a szülészorvos megállapítja a terhességet. Ezután tájékozódik a kismama korábbi betegségeiről, az esetleges gyógyszereiről, a családban előforduló betegségekről, káros szenvedélyekről, korábbi szülész-nőgyógyászati betegségekről, terhességekről, szülésekről és ezek lefolyásáról. Érdeklődik a havi vérzés jellegéről, az utolsó vérzés idejéről is. Ezek alapján meghatározza a terhesség idejét és a szülés várható időpontját.

Az új szabályozás szerint az alacsony kockázatú csoportba tartozó terhességet gondozhatja szülésznő is.  A magas kockázatú terhesség gondozását azonban csak szülész-nőgyógyász szakorvos végezheti. Magas rizikót jelentenek a kismama kora: 40 éves kor felett vagy 18 évesnél fiatalabb, illetve bizonyos betegségek, szülészeti előzmények is.  

A szülész írásban tájékoztatja a védőnőt a terhességről, aki ezek alapján kiállítja a kismama terhes gondozási könyvét. Ebben történik a terhesség során végzett vizsgálatok dokumentálása. A háziorvos adja ki a laborvizsgálathoz szükséges beutalókat.

A terhesség első harmadában végzendő vizsgálatok:

 • vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám)
 • vizelet (fehérje, genny, aceton, urobilinogen, üledék)
 • HBsAg szűrés
 • Szifiliszszűrés
 • vércsoport meghatározás és vörösvértest ellenanyagszűrés
 • ultrahang szűrővizsgálat 11-13. héten (fejlődési rendellenességek vizsgálata, magzati tarkóredő vastagságának mérése, velőcső rendellenesség- nyitott gerinc vizsgálata)
 • genetikai tanácsadás (fogamzáskor betöltött 37. életévtől kezdve)
 • fogorvosi vizsgálat
 • háziorvosi (belgyógyászati, EKG) vizsgálat

A terhesség második harmadában végzendő vizsgálatok:                             

 • ultrahang szűrővizsgálat a 18-20. héten
 • terheléses vércukor vizsgálat (éhomi 75g glukózfogyasztás után 120 perccel mért érték) a 24. héten
 • vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám) a 24. héten
 • vizelet (fehérje, genny, cukor, urobilinogen, üledék) a 24. héten

A terhesség harmadik harmadában elvégzendő vizsgálatok:

 • ultrahang szűrővizsgálat a 30-32. héten
 • vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám) és vörösvértest ellenanyagszűrés a 36-37. héten
 • vizelet (fehérje, genny, cukor, urobilinogen, üledék) a 36-37. héten
 • NST vizsgálat a 38.-39.-40. hetekben.

A terhesség 26. hetéig havonta, a 36. hetéig 3 hetente, majd ezt követően hetente javasolt a szűrővizsgálat. Minden alkalommal megmérik a kismama vérnyomását, testsúlyát.  Az orvos belső vizsgálat során tapintással ellenőrzi a méhnyak és a méhszáj állapotát, elvégzi a méhszáj kolposzkópos és a hüvelyváladék vizsgálatát.  Az orvos dönt, hogy méhnyakrák szűrés céljából citológiai kenetvétel szükséges-e. Ha a szűrés régen történt, illetve a szülés és a szűrés között több mint egy év telik el, akkor szükség lehet rá. A 36. hét után vett kenetből a sztreptokokkusz nevű baktérium szűrése történik.

Fakultatív vizsgálatok: A társadalombiztosítás nem terjed ki ezekre a szűrővizsgálatokra, tehát térítésmentesen nem lehet igénybe venni.

 

 1. TORCH /Toxoplasma gondii, Others-egyéb mikróbák, Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok/ vizsgálat, a magzatkárosító kórokozók szűrése:

A terhesség alatt bekövetkezett fertőzés következménye lehet vetélés, méhen belüli elhalás, koraszülés, magzati életben létrejövő fejlődési rendellenesség, tünetekkel járó vagy tünetmentes fertőzés az újszülöttön.

A vizsgálat elvégzése javasolt a tervezett terhesség előtt vagy a terhesség korai szakaszában. Az eredményből kiderül, hogy mely kórokozók esetében nem áll fenn fertőzésveszély, mert a kismama már átesett a betegségen és hosszantartó védettséget szerzett, illetve mely kórokozókkal nem fertőződött meg a terhesség előtt, tehát fogékony lehet az esetleges fertőzésekre. Ez utóbbi esetben, tervezett terhesség esetén lehetőség van a rendelkezésre álló védőoltások beadására. A terhesség előtt hónapokkal vagy régebben lezajlott fertőzés esetén nem kell az adott mikroorganizmus által okozott súlyosabb magzati károsodástól tartani.

A szűrővizsgálat során a kórokozóval szemben termelődött IgM és IgG típusú ellenanyagok mutathatók ki.

 

 1. Kombinált teszt:

Egy vérvizsgálat és egy ultrahang vizsgálat ötvözéséről van szó. A 11-13. terhességi hét között (optimális a 12. hét) az anyai vérben megmérik a HCG hormon és a PAPP-A fehérje szintjét. Ugyanekkor ultrahanggal ellenőrzik a magzat ülőmagasságát, a tarkóredő vastagságát és az orrcsont nagyságát. Ezekből a mérési eredményekből számítják ki, hogy mekkora valószínűséggel fordulhat elő a magzatnál genetikai eltérés.

 1. Integrált teszt:

Két vérvételből és egy ultrahang vizsgálatból áll. Először a 12. héten végzik az ultrahang vizsgálatot és leveszik a vért, majd a 16. hét körül újra vért vesznek és a négyes teszt markereit meghatározzák. A két mért értéket összevetik az anyai paraméterekkel (életkor, testsúly).

 1. Quartett teszt:

A teszt a terhesség 15-20. hetében az anyai vérben négy jelzőt vizsgálva határozza meg a rendellenesség előfordulásának kockázatát. Az anyai vérben az AFP, az egyesített oestriol, az inhibin-A és a szabad βhCG szintek kerülnek meghatározásra.

 1. Prena teszt:

Anyai vérből mutatja ki a magzati Down-kórt (21-es triszómia), az Edwards-kórt (18-as triszómia és a Patau-kórt (13-as triszómia), valamint a nemi-kromoszóma-rendellenességeket (Turner- és Klinefelter-szindróma, tripla-X-és XXY-szindróma).            A 12. héttől lehetőséget nyújt a születendő gyermek nemének megállapítására.  

 1. Chorion biopszia(CVS):

A méhlepényből vett mintavétel révén genetikai betegségek kimutatására szolgál, a vizsgálatot magas genetikai kockázat esetén kell elvégezni.

 1. Amniocentézis:

A terhesség 15-20. hete között végzendő, magzatvízből történő mintavétellel járó beavatkozás. Indokolt esetben, 37. életévét betöltött anyai életkor, kóros kombinált szűrés, kóros UH lelet után, genetikus javaslatára történik a vizsgálat.

 1. Terheléses vércukor vizsgálat:

A terhesség 18. hetében, ha az anya elmúlt 40 éves, korábban terhességi cukorbetegség lépett fel, PCOS (policisztás petefészek betegség) vagy inzulin rezisztencia áll fenn az anyánál.

 

 1. 3D-s és 4D-s ultrahang vizsgálatok:

A leg optimálisabb időpont a terhesség 24.-34. hete.    

Ugrás másik cikkhez: