Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

CSECSEMŐKORI HASFÁJÁS OKAI ÉS ENYHÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

A hasfájás a csecsemőknél viszonylag gyakran jelentkező probléma, általában néhány hetes kortól három-öt hónapos korig tart. Az emésztőrendszer fejlődésével és érésével csökkennek, illetve megszűnnek a panaszok.  Az esetek 90 %-ában nem vezethető vissza szervi okokra.

A bélgázok képződése teljesen természetes folyamat. A problémát az okozza, ha túl sok termelődik, vagy a kisbaba túl sok levegőt nyel, vagy a bélgázok nem tudnak távozni. A csecsemő első hónapjaiban előforduló puffadás oka, a gyomorban vagy a bélrendszerben felszaporodott levegő vagy gázok.

 Ha a puffadás hevesen és rendszeresen lép fel, kólikáról beszélünk. A fájdalmat a zsigeri szervek falának feszülése vagy fokozott mozgása idézi elő.

A kólika tünetei:

  • fájdalmasan és vigasztalhatatlanul sír a csecsemő
  • sírás közben felhúzza a térdeit
  • általában ugyanabban a napszakban jelennek meg a tünetek (legtöbbször délután)
  • a gyermekorvosi vizsgálat során semmi sem utal betegségre vagy fertőzésre
  • súlygyarapodás, fejlődési ütem megfelelő
  • a mellre helyezés sem nyugtatja meg a babát
  • szoptatott csecsemőknél ritkább, mint a tápszerrel táplált csecsemőknél.

A kólika nem konkrét betegség, inkább egy állapot.

Megfelelő etetési technikával csökkenthetők a panaszok.

Etetési tanácsok:

A szoptatás, illetve az etetés közben büfiztesse meg többször a csecsemőt.

A szoptatás során a mellbimbón kívül a bimbóudvar egyharmadát is adja a csecsemő szájába.

Ha cumisüvegből eteti a babát, fontos, hogy kislyukú cumit válasszon, így evés közben kevesebb levegőt nyel a gyermek.

Próbálja meg lassabban etetni a babát, előbb, a kevésbé jól laktáló emlőből szoptasson, mert az egyszerre nagyobb mennyiségű anyatejet a csecsemő félrenyelheti, miközben sok levegőt is nyel.

A megfelelő szoptatási pozíció alkalmazása is csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét.

Az ülő helyzetben etetett csecsemőt egyenesen kell tartani.

A cumisüvegben lévő tápszer, tejpép habját ne itassa meg a babával.

Többször, kisebb adagokban etesse a csecsemőt.

Sok gyógyszer, fűszer kiválasztódnak az anyatejbe, melyek elfogyasztása kellemetlen érzést, puffadást, hasfájást motilitási problémákat okozhat. A szoptató anyának tartózkodnia kell az irritatív fűszeres ételek fogyasztásától. Érzékeny lehet a baba a vöröshagyma-, fokhagyma káposzta-, és babfélékre.  Puffadást okozhat a narancslé, alma, szilva, az élesztő (kenyérben, lisztből készült ételekben, készételekben), a csokoládé, a kávé, a tea, tehéntej, tojás, citrusfélék és az olajos magvak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmit sem ehet a mama, hanem ki kell tapasztalni mely ételekre érzékeny a baba és azokat kell kihagyni az étrendből.

A nikotin és az alkohol átmegy az anyatejbe, ezért ezek fogyasztása szoptatás alatt nem javasolt.

Amíg a csecsemő súlyfejlődése megfelelő, vagyis hetente 100-150 grammot hízik, nincs hányás (egy-egy bukás még belefér), a széklet ürítések száma és a széklet állaga normális, addig orvosi kezelés nem szükséges.

Ha nem szűnik a probléma, forduljon orvoshoz, mert a panaszokat okozhatja tehéntej-intolerancia vagy allergia is. Tejfehérjét nem csak a tej és a tejtermékek tartalmaznak, hanem a tejes és tejből készült édességek, öntetek, szószok is.

Enyhítési lehetőségek:

A puffadás csökkenthető a has masszírozásával, az óramutató járásával megegyező irányban.

A hanyattfekvő baba lábait térdben behajlítva közelítsük a hasa felé.

Nyugodt környezet biztosítása napközben és éjszaka, kerüljük a nagy változtatásokat, lármát, feszültséget.

Halk zene, az éneklés, az édesanya hangja megnyugtatja a babát. A rendszeres és folyamatos háttérzaj (televízió) állandó ingert jelent, amire nyugtalansággal és sírással reagálhatnak a csecsemők.

A pocak melegítése enyhítheti a görcsöket, melegítőpárna, cseresznyemagpárna segítségével. A közös fürdő (6 hét után) is ellazíthatja a csecsemőt.

Az első hónapokban minden esetben reagáljon a baba sírására, ezzel jelzi az igényét a szülők közelségére. Ezzel kialakul egyfajta biztonságérzet és a csecsemő megnyugszik. Természetesen nem kell feltétlenül ölbe is venni, elegendő a simogatás, a szülő érezhető jelenléte ahhoz, hogy megnyugodjon.

A gyakran és látszólag ok nélkül síró (nem éhes, tiszta a pelenkája, nem beteg stb.) csecsemő mellett hamar kimerülhetnek az édesanyák. Ne habozzon, kérjen bátran segítséget a családtagjaitól, hogy egy kicsit pihenni tudjon. Annál is inkább, mert az anyatej termelődéséhez, a pihenés ugyanolyan fontos szempont, mint a rendszeres és elegendő folyadék fogyasztás és a mellek kiürítése. Fontos kicsit tehermentesítenie magát, hogy utána pihentebb, nyugodtabb és türelmesebb lehessen. Az egész család számára megterhelő a hosszú időn keresztül tartó sírás, ezért célszerű váltani egymást a gyermek gondozásában.

A csecsemő számára egyértelműen el kell különíteni a nappalokat és az éjszakákat.  A fürdetés, a lefekvés ideje lehetőség szerint mindig azonos időpontban történjen. A háttér zajokat (tévé, rádió) iktassa ki, legyen sötét a szobában és hangolódjanak rá az alvásra.

Gyógyteákkal és homeopátiás termékekkel szintén csökkentheti a hasfájós panaszokat, de ezekről kérj ki védőnője, illetve gyermekorvosa tanácsát.

További védőnői tanácsról szóló cikkek