Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

ANYÁVÁ VÁLNI

Az, hogy valaki édesanya, anya legyen, sosem egy pillanat vagy pár nap műve, hanem egy nagyon hosszú, állandó változásokon, érési folyamaton és sokszor könnyeken át zajló folyamat. Az anyaság „íze”olyan változatos formákat képes ölteni, mint az édes, keserű, sós savanyú és pikáns semmire sem hasonló kavalkádja, és ez egyszerre jelenik meg az érzelmek szintjén.

Minden kislány a szerepjátékaiban főz, takarít, mos és babázik, már akkor készülve a későbbi társadalmi szerepére a családon belül. A kamasz lányok sokat álmodoznak a jövendő párjukról, férjükről és gyermekeikről. Sok fiatal lány „tudja előre”, hogy ha neki kislánya, kisfia születik, akkor azt hogyan fogják hívni és hogy milyennek szeretné őt nevelni. A párkapcsolatokban nagy mérföldkő, amikor a gyermek kérdése először felmerül, és az, hogy ki mit gondol ezzel kapcsolatban meghatározhatja a kapcsolat további menetét. Ezek a történések mind már a jövendő anyaság alapjainak tekinthetők.

Az első nagy kérdés a mikor kérdése. Rengeteg érv szól amellett, ha eltolja egy pár a „babaprojektet”. Az évek viszont elszállnak, a munkahelyek sem válnak biztosabbá és a karrierben is mindig lesz fontos dolog, ami elsődlegességet élvez. Az a legszerencsésebb, ha közös és egyidejű elhatározás születik arról, mikor szeretne a pár gyermeket. Persze a babák egy része nem vár a döntésre, hanem meglepi fogantatásával a jövendő szüleit. Attól azonban, hogy nem tervezett várandósságból születik a kicsi, még nagyon jó anyukává válhat az édesanya, mert a természet bölcsessége, hogy még jó pár hónap áll rendelkezésére a szülésig.

A legtöbb várandós kismama ma már örömmel válogat és vesz részt a legkülönbözőbb szülésfelkészítő tanfolyamokon vagy foglalkozásokon. Ezeken felkészül a várandóssággal járó változásokra, a vajúdásra és a szülésre, az első órák napok történéseire a kórházban. Az anyaság azonban ennél sokkal hosszabb időszak.

Tipp: Használja ki az olyan helyi lehetőségeket, ahol más várandóssal is találkozhat, járjon el a szülésfelkészítő, várandós torna, jóga, aquanatal (vízitorna), elsősegély és egyéb foglalkozásokra. Rengeteg tapasztalatot gyűjthet arról, ki hogyan készül a baba érkezésére és az anyaságra.

Vannak kismamák, akik az első pillanattól babaruhákat vásárolgatnak, csinosítgatják a babaszobát, és minden pillanatuk a magzat körül forog. Vannak olyanok, akiket visz a megszokott munka, a hétköznapok rutinja vagy a nagyobb gyermek körüli tennivalók és csak esténként tudnak a bennük fejlődő picire figyelni. Minden várandós másképpen éli meg a más állapotot, és ettől nem lesz jobb vagy rosszabb anya a későbbiekben. Fontos azonban, hogy minden nap tudjon arra időt szánni, hogy csak a növekvő kisbabára figyeljen, és azokra a jelzésekre, amellyel kommunikál Önnel.

Tipp: Esténként, amikor kissé elcsendesülnek a napi dolgok, simogassa meg a pocakját, elmondhatja neki, mi történt aznap, mesélhet, dúdolhat neki vagy hallgassanak meg közösen egy kedves zenét. Persze nem szükséges mindig valamit csinálni, hiszen a közös pihenés is jó alkalom az odafigyelésre. Szánjon rá pár percet, hogy tudassa a babával, várja Őt, szereti és nyugodtan hagyja, hogy elkalandozzanak a gondolatai a kicsi körül. Jó, ha a jövendő apukának is van lehetősége az ismerkedésre.

Éjszakai gondoskodásban a szerző, dr. William Sears ezt írja: „A kötődés nem olyan, mint a pillanatragasztó, amely egy meghatározott pillanatban hirtelen és visszavonhatatlanul megszilárdítja az anya-gyermek kapcsolatot, amely onnantól kezdve mindörökre erősen tart. A kötődés inkább egy egész életen át tartó folyamat az anya-gyerek kapcsolatban.”

A kötödés elkezdődik a várandósság időszakában, a szüléssel folytatódik, majd a baba megszületése és növekedése során teljesedik ki igazán. Vagyis nem egy pillanat műve, amely a szülőszobán a szüléssel együtt születik meg, hanem egy hosszú növekedés, változás, fejlődés eredménye. Így születnek meg az édesanyák, az anyák!

A szakmai követelményeknek megfelelően szülés után 2 órát tölt a szülő nő és az újszülött a szülőszobán. Ezeket az órákat nem hiába nevezi a szakma ’arany óráknak’, hiszen ez az első ismerkedés, érintés, szemkontaktus, puszi, ölelés, szoptatás, valamint a közös családi fotó ideje, amely mérföldkő a szülővé válás folyamatában. 

A várandós kismamák nem igazán készülnek fel arra, hogy az életük megváltozik a baba megszületésével. Szinte mindenki reménykedik benne, hogy az Ő babája órákon át békésen fog aludni, a szoptatás majd megy magától, és persze a házimunka is megoldódik zökkenőmentesen. A mai világban nagyon kevés baba születik, és nagy az elvárás a szülőktől, hogy azok a gyerekek „tökéletesek és jók legyenek”

A babák, azonban nem a társadalmi és egyéni elvárások szerint működnek, hanem a maguk szabályai alapján. Nyűgösek lehetnek, sírnak és éhesek, fájhat a hasuk, sőt az etetések szinte egymásba érhetnek. A valóság: napi 24 órás „ szolgálat”: gondoskodás, figyelem, amelyet sok bizonytalanság aggódás és felelősség kísér a szülők részéről. A legtöbb anya akkor végzi el az otthoni, esetleg munkából adódó kötelezettségeket, amikor a baba alszik vagy éppen jól eljátszik, csendes, pedig ezek a legörömtelibb pillanatok, amikor megfigyelheti a fejlődését, mosolyát, próbálkozásait az élet csodáinak felfedezésében, és ez segít a szülőség egyensúlyának létrehozásában.

Tipp: Fogadjon el minden szívesen adott segítséget, hogy minél többet pihenhessen és legyen a babával, amikor csak nézi őt, és összebújik vele, kiélvezve ennek az időszaknak a szépségét is a nehézségei mellett. Ezek az élet olyan örömei, ahol az anyai szív megtelik örömmel és elégedettséggel, hogy később a nehéz pillanatokon is átsegítse az édesanyát.

A társadalmi elvárás a mosolygós, boldog, kiegyensúlyozott anya, azonban a tények mások, nem olyanok mint a reklámokban. A legtöbb anya magát hibáztatja, amikor a babája nyugtalan sírós, sokszor ébred, nehezen szopik. Pedig minden babának vannak olyan időszakai, amikor tehetetlenné válik egy szülő. Ilyenkor lehet óriási segítség egy munkából hazaérkező nyugodt apa vagy egy nagyszülő, akinél varázsütésre megszűnik a sírás, vagy aki éppen végtelen türelemmel ringatja a síró babát.

Tipp: Jó ha el tudnak menni olyan babás foglalkozásokra, ahol megtapasztalhatja, hogy nem az Öné az egyetlen baba, aki esetleg az Ön állandó jelenlétét igényli és ahol segítséget, támogatást kap az anyai szerepkörében.

A tanácsokkal kapcsolatban: valószínűleg ebből fog kapni a legtöbbet anyaként, amikor kér, de legfőképpen amikor nem kér. Még a szakemberek véleménye is sokszor különbözik egymástól. A különböző szakmai irányzatok is megváltoznak időnként. Mást hallhat az első és pár év múlva a kistestvér születésekor ugyanarról a dologról. A családtagok, szomszédok, barátok pedig azt gondolhatják, ők szinte mindent tudnak. Főleg ha már van gyermekük. De ez nem így van! A kisbabájáról Ön tud a legtöbbet, hiszen az Ön szíve alatt növekedett, együtt csinálták végig a szülést, az első heteket, és Ön van vele a nap 24 órájában. Vagyis SENKI nem tud annyit a babáról, mint a baba édesanyja, anyukája.

Fontos: Ön a saját babájának a szakértője! Csak figyelje őt, és tegyen nyugodtan a szükségletei szerint: ha éhes, etesse meg, ha szomjas, itassa meg, ha fáradt, segítsen neki az elalvásban és ha nyűgös, nyugtassa meg, ahogyan a legjobb neki. Persze olyan is van, hogy csak sír és sír, minden orvosi és egyéb indok nélkül. Ilyenkor ölelje őt magához. Vagyis tegyen nyugodtan a szükségletei szerint, ahogyan a legjobb neki, a szívére hallgatva.

Egy kisbabának is fontos az anyukája, ezért figyeljen magára is, táplálkozzon egészségesen, pihenjen minél többet. Alapszabály, hogy amikor a gyermek alszik, akkor tud pihenni, aludni az anyukája is. Sétáljanak minél többet, hiszen a jó levegő nem csak a babának, hanem az anyukának is egészséges, a mozgás pedig felszabadítja az endorfinokat. Tartsanak időnként az apukával pár órás szabad programot, és sok közöset is a babával. Hiszen rengeteg lehetőség van az egész család számára élvezetes babás programokból. A babamasszázs, -úszás, foglalkoztatók vagy a közös séta remek lehetőségek a családi egység megteremtésére. Ne zárkózzon be otthonra! A saját idő is fontos, amikor kedvére olvas, zenét hallgat, fodrászhoz megy, amíg mondjuk apa sétál a kicsivel.

Azt pedig három gyermek és 28 évi védőnői munka után nyugodtan leírhatom, hogy tökéletes anya pedig nem létezik. Az anyák is elfáradnak, nekik is van rossz napjuk, nehézségeik, de egy kisbabának, gyermeknek nem is tökéletes anyára van szüksége, hanem egy olyanra, aki tiszta szívvel szereti őt és a legjobbat akarja neki.

 

Némethné Gregor Judit

További védőnői tanácsról szóló cikkek