Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

HOZZÁTÁPLÁLÁSI TANÁCSOK

Az elmúlt időszakban egyre többen fordultak hozzám a hozzátáplálással kapcsolatos kérdéseikkel. A különböző fórumokon elérhető javaslatok eltérnek, sőt néha még ellent is mondanak egymásnak. Így egyáltalán nincs könnyű helyzetben az a szülő, aki ezek között igyekszik eligazodni. A szakami irányelvek adottak és egyértelműen meghatározzák a hozzátáplálás menetét, és a különböző zöldségek, gyümölcsök, a glutén stb. bevezetésének ütemét. Ennek ellenére a hozzáférhető információk között mégsem könnyű kiigazodni.

Remélem sikerül a tévhiteket eloszlatnom és a gyakorlatban is jól alkalmazható segítséget nyújtanom, ahhoz, hogy mind a szülők, mind a gyermek részéről gördülékeny legyen a hozzátáplálás folyamata.

Néhány alapvető tanács:

Nem kell erőltetni semmit!

Figyelembe kell venni a baba igényeit és a visszajelzéseit!

Nem feltétlenül a leglátogatottabb internetes portálon található információk a mérvadóak.

Kérdéseiket szakembereknek tegyék fel. A szülői fórumokon hasznos tanácsok találhatók, de a gyermekkel közvetlenül foglalkozó szakemberek tudják személyre szabni a tanácsaikat.

Az új ízeket mosolyogva kínáljuk a gyermeknek! Kóstoljuk meg a kínált ételeket és látszódjon rajtunk, hogy jó dolog következik! A kicsik nagyon jól érzékelik hangulatainkat, a non verbális kommunikációnkat, ezért fontos a megfelelő hozzáállás.

Az étkezést ne kössük össze játékkal, mesenézéssel.

Kapjon a gyermek is kanalat kezébe, párhuzamosan próbálkozhat az evéssel ő is. Ha kanál helyett kézzel próbálja megenni az elé tett ételt, engedjük neki. Hagy ismerkedjen az étel állagával, színével, ízével bátran!

Lehetőség szerint válasszuk az itthon termelt zöldségeket, gyümölcsöket, szezonálisan kínálhatjuk az éppen érőket, de választhatjuk a fagyasztott termékeket is.

Az otthon, frissen készített gyümölcs-, zöldségpüré elkészítése több időt vesz igénybe, mint a kész bébiétel adása, de lehetőség szerint inkább ezt válasszuk.

Néhány üveg bébiételt célszerű otthon tartani, mert egyrészt kombinálni lehet az általunk elkészített ételekkel, másrészt áramszünet, időhiány esetén jó szolgálatot tehetnek.

Az új ízek bevezetését minden esetben önállóan és fokozatosan tegyük. Vagyis egyszerre csak egy új ételt kínáljunk a babának és egyre növekvő mennyiséget kapjon.

Mikor kell elkezdeni a hozzátáplálást?

A baba számára a legideálisabb táplálási mód a szoptatás és az anyatej a legideálisabb táplálék. Összetétele fedezi a baba szükségletet körülbelül 4-6 hónapos koriág. Tisztán anyatejes táplálásnál hathónapos kortól, vegyes (anyatej+tápszer) és tápszeres táplálás esetén pedig négyhónapos kortól javasolt elkezdeni a hozzátáplálást. Ez az általános ajánlás, de ha a baba még nem érett a négyhónapos kezdésre, akkor megfelelő súlyfejlődés esetén, várni lehet vele. Hat hónapos korban azonban szükséges elkezdeni, mert a neurológiai és pszichés fejlettség adott és az anyatej önmagában ebben a korban már nem elég, nem tartalmaz elég energiát, fehérjét, vasat, cinket, vitaminokat.

Az érettség további jelei:

 • Ha segítséggel ugyan, de stabilan ül, fejét és nyakát jól tartja, mozgatja, irányítja.
 • Hason fekve kezeivel fel tudja nyomni magát (kiegyenesített karokkal) és így nézelődik
 • A pürés ételeket nyelvével hátra tudja lökni és lenyeli
 • Eltűnik a “nyelvkilökő reflex”: ha valamit az ajkai közé rakunk, nyelvével kilöki azt.
 • Kezével szájához emel, játékokat nyalogat, kóstol.
 • Érdekli az étel (kinyitja a száját, előre hajol) vagy jóllakottság jeleit mutatja (hátra dől, elfordul).

Először egyféle összetevőjű étel adása javasolt, és 3-5 napig ezt javasolt adni kiegészítésképp az anyatej mellé. Ez azért fontos, mert ha egyidőben többféle új ételt kezdtünk el adni, és néhány nap múlva allergiás tünetek, hasfájás jelentkezik, senki sem tudja megmondani, melyik étel okozza. Ezért fontos, hogy mindig 3-5 napos folyamatos adás után vezessünk be az újabb ételeket. 

A kínált gyümölcsök, zöldségek sorrendje nincs kőbe vésve, miden esetben figyeljük a gyermek visszajelzéseit. Ha a kínált ízt az első néhány alkalommal nem fogadja el a baba, akkor később a már bevezetett gyümölcs, zöldég mellé párosítva próbáljuk meg újból odaadni. De az is gyakran előfordul, hogy a 10x kínált gyümölcsöt csak 11x-i próbálozás után fogadja el a kicsi. A lényeg, hogy ne görcsöljük a hozzátáplálásnál.

Egy éves kor alatt semmikép ne kapjon a baba:

 • Tehéntejet (fehérje és ionösszetétele nem jó a veséjének, “túlterheli azt”, továbbá növeli a vashiány rizikóját). 1-3 éves kor között is maximum napi fél liter tehéntej ivása javasolt!
 • Kecsketejet, növényi tejet (rizstej, rizsital, szója, kókusz stb., ez alól csak a ritkán használatos szójaalapú tápszer lehet kivétel - a rizstej a magasabb arzéntartalom miatt kerülendő gyermekeknél legalább néhány éves korig.
 • Mézet semmilyen formában, jól megsütött süteményben sem (kórokozó spórája lehet benne, ami ilyen korban halálos betegséget, botulizmust okozhat).
 • Gyümölcslevet: a hiedelemmel ellentétben ez nem egészséges, túl tömény, hizlaló, még 12 hónapos kor után sem igazán jó ötlet. Bár a 100%-os gyümölcslé egészségesnek tűnhet. Helyette kaphatnak babavizet és/vagy 50-50 %-ban vízzel hígított kornak megfelelő bébiitalt.
 • Mindenféle hozzáadott só és cukor kerülendő: megfigyelhető, hogy az így ízesített ételeket, sem eszik nagyobb hajlandósággal a gyerekek, viszont, ha csecsemőkorában minimálisra csökkenti a sót, cukrot, akkor későbbi életkorban, a sós-édes ízérzés küszöbértékét igazoltan csökkenti. Azaz már kevésbé sós, cukros ételeket is ugyanúgy fog élvezni, mint agyoncukrozott-agyonsózott verziójukat.
 • Ne kapjon a baba kemény, kerek, félrenyelhető ételeket, mint például magvakat egészben (ezek borzasztó veszélyesek, tüdőbe kerülve komolyan károsítják a tüdőállományt); szőlőt, répát, cukorkákat!

A részletes táplálási útmutató a szeptemberi hírlevélben olvasható!

További védőnői tanácsról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.