Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

ALTATÁSI TANÁCSOK II.

Az újszülött gyermek vagy néhány hónapos baba esetében még teljesen elfogadott, hogy éjszaka rendszeresen ébred és enni szeretne. Az elvárás vele szemben az evés-alvás és kis jókedvű ébrenlét meghatározott, rendszer szerinti váltakozása.  Viszont ezt a rendszerességet gyakran felülírja a hasfájás, amikor 20-30 perces alvás után sírva ébred a gyermek, függetlenül attól, hogy nappal van vagy éjszaka. De nem csak a hasfájás okozhat nyugtalan alvást. Néhány tanács a jobb, kiegyensúlyozott alvás eléréséért.

Az első fejezetben végig jártuk az együtt vagy a külön alvás és a napirend kérdését, most folytatjuk.

Altatási rutin kialakítása

Az esti altatás ideje lehetőleg ugyanabban az időben történjen. Természetesen adódhatnak olyan hosszabb-rövidebb időszakok, melyek időszakosan felborítják ezt, nyaralás, nagyszülőkhöz utazás stb. De törekedni kell az állandóságra, mert ez biztonságot ad a baba számára. Az időről időre megismétlődő, kiszámítható dolgok teszik nyugodttá, ezek adják meg számára a biztonság érzését. Lehetőleg mi igazodjunk a baba napirendjéhez és ne fordítva. Például: apa különböző időpontokban ér haza, de minden esetben jelen szeretne lenn a fürdetésnél. Negyedóra, 20 perc még nem jelent problémát, ennyi rugalmasság még belefér. Fontos, hogy olyan rituálét alakítsunk ki, mely jelzi a babának, hogy alvás következik. Ez lenyugtatja és alvásra hangolja a kicsit, megtanulja, hogy már nem lesz játék, séta stb. Az egymás után követő dolgok állandó sorrendje megteremti a kellő hangulatot.

A szoba hőmérséklete

Főleg az első gyermeknél hajlamosak vagyunk túlfűteni a babaszobát, „csak nehogy megfázzon” alapon. Viszont a túl meleg, esetleg még száraz levegőjű szobában a kicsi nehezen tud elaludni és gyakrabban felébred. Mennyi is az ideális hőmérséklet? Az ideális hőmérséklet 18-20 °C. A baba ruházata ilyen hőmérséklet mellett: hosszú ujjú body, meleg puha, bolyhos hálózsák és könnyű takaró vagy takaró helyett a body fölé, hálózsák alá, kaphat a baba rugdalódzót is. A nyári hőség szintén megakadályozhatja a nyugodt alvást. Altatás előtt fél órával alaposan szellőztessük át a szobát. Szúnyoghálóval ellátott ablak éjjel is nyitva maradhat. Nyáron a túlöltöztetés szokott gondot okozni: 26 °C esetén vagy felette elegendő egy rövid ujjú bodyban altatni a gyermeket. 24-25 °C-os melegben rövid ujjú body és egy könnyű anyagból készült hálózsák szükséges. 22-23 °C- esetében hálózsák és könnyű anyagú body.  Míg, 21-20 °C-nál rövidujjú body, vékony hálózsák és könnyű anyagú rugdalódzó. A szabadban történő altatás gyakran megoldja a nappali nyugtalan pihenést. Megfelelő környezet biztosítása mellett javaslom, próbálják ki! Akár egész évben, évszaktól függetlenül lehet alkalmazni. Senkit ne rettentsen el, még a téi hideg se, bátran éljenek vele! Természetesen az alvóhely kialakítása, kinti ágy vagy a   babakocsi előkészítése kicsit körülményes lehet, de megéri. A babát többrétegű vastag pokrócra fektessük, hosszúujjú body, meleg rugdalódzó, bundás hálózsák, téli paplan, sapkát sálat és kesztyűt is adjunk rá és az arcát kenjük be védőkrémmel. Szép napsütéses időt válasszuk ki, borús időben ne vigyék ki a kicsit.

A kiságy helye

Bármilyen furcsának is tűnik, de is ez okozhat problémát. Ha már szinte mindet kipróbáltunk és a nyugodt alvás mégsem alakul ki. Rendezzük át a szobát! Lehet túl meleg, fűtőtest közelében vagy huzatos az ágy helyzete. Tudom, hogy ez nehézkes lehet az esetleges szűk hely miatt, vagy ne ragaszkodjunk az előre jól megkomponált babaszoba bútorok elhelyezéséhez. Legyünk rugalmasak!

Sötét vagy világos

Gyakran előfordul, hogy a babák felcserélik a nappatl az éjszakával. Az átszoktatás nem könnyű feladat. Viszont amit tehetünk, alvásnál biztosítsunk sötétet a baba szobájában. A kicsi hamar megtanulja, világosban ébren vagyunk, sötétben alszunk. Kisded és óvodás korban szükség lehet jelzőfény használatára, de csecsemőkorban még biztos nem szükséges. 

Ringatás, hordozás, hinta

A babák többsége szereti, ha ringatva, sétálva hordozva altatják el. Ez egy újszülött és egy kiscsecsemő esetében nem jelent problémát. Viszont ahogy növekszik a kicsi súlya, annál nehezebb lesz a kivitelezése. Ezért lehetőleg ne szoktassuk rá. Bújjunk oda hozzá, simogassuk a hátát, de lehetőleg ne vegyük kézbe. Természetesen fogzás, betegség esetén vagy rendkívüli esetekben (oltás, utazás) időszakosan lehet alkalmazni, de ne rendszeresítsük.

Túlfáradás

Figyeljünk a fáradtság és az álmosság tüneteire. Ha a baba elkezd ásítani, grimaszolni, dörzsöli a szemét, nem vagy alig mozog, sírni kezd, fektessük le. 

Ingerek sok vagy kevés

Sok kedves, mozgó, ágyra szerelhető, zenélő játék kapható a boltokban. Ezek általában megnyugtatják a kicsiket, éberen figyelik és hallgatják. Viszont egy álmos, fáradt csecsemőt zavarhatják, ezért figyeljük a kicsik jelzéseit és szükség szerint kapcsoljuk ki. Az esti altatás előtt egy órával már ne vegye sok inger körül a babát, lassan csendesedjen el körülötte a világ.

Alvó pajtás

Ez lehet textilpelenka, rongy, maci, anya pólója, párna csücske, pokróc, kispárna. De tulajdonképpen teljesen mindegy, lényeg, hogy segítségével könnyebb legyen az elalvás és a nyugodt nappali, éjszakai alvás. A legtöbb gyermek még óvodás és iskolás korában is nagy becsben tartja. Olyan tárgy, melyhez gyerek kiemelkedően kötődik, és ami segít neki az érzelmi biztonság megteremtésében, az ismeretlen helyzetek kibírásában. Szerepük, hogy az anya-gyerek kötődés érzelmi biztonságát nyújtsák, az anya jelenléte nélkül is. Fontos, hogy anya illata legyen, az édesanya érintse a nyakához, mellkasához.  Az égészen kis csecsemő ágyába rakjuk be, az ágy sarkába, így vele marad az illat. Három hónapos kortól már közvetlenül mellé is rakhatjuk. Fontos szempont továbbá, hogy bőrbarát anyagból készüljön, ne tartalmazzon kis fulladást okozó részeket, ne legyen szöszölő.

Teljes csend vagy fehér zaj

Alvásra hangolásban, felébredésnél a visszaaltatásban segíthet az un. fehér zaj.  Ez egy monoton, egyenletes erősségű, folyamatos hang: egy óra kattogása, az adásszünet hangyás sistergése, a hajszárító zümmögése. Lehet külön ilyen tartalmú CD-t kapni, de netről is letölthető. Ezenkívül egy kedves altatódal, kedves dallam dúdolása is segíthet.

További védőnői tanácsról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.