Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORBAN

A gluténérzékenységhez hasonlóan, a laktózintolerancia kialakulása, jelentkezése is emelkedő tendenciát mutat, csecsemő és kisdedkorban.

A laktózintolerancia egy emésztési zavar, aminek lényege, hogy a laktózérzékeny emberek nem tudják maradéktalanul megemészteni, azaz lebontani a tejcukrot. Az ehhez szükséges laktáz (nem összetévesztendő a laktóz, azaz tejcukor szóval) enzimből ugyanis nem termelődik elegendő a szervezetükben. Tehát, a tejallergia a tejfehérjére adott allergiás immunreakciója a szervezetnek, a laktózérzékenység pedig egy emésztési zavar, ami a laktáz enzim nem elégséges mennyisége miatt alakul ki.

Ha valakinél panaszok alakulnak ki a tejfogyasztást követően, annak nem csak laktózintolerancia lehet az oka, hanem akár tehéntej-fehérje allergia is. Ez utóbbi csecsemőknél, kisdedeknél gyakoribb. Az édesanya által elfogyasztott tejben, tejtermékekben lévő tehéntej-fehérje kiválasztódik az anyatejbe, így a szoptatott, „tejallergiás” csecsemőnél panaszt okozhat. Az 1-3 hónapos korú csecsemők között ennek gyakorisága 2-5% közötti, és ők többnyire 1 éves korra kinővik. „Tejallergia” esetén nagyobb gyermekeknél laktózmentes tej fogyasztásakor is panasz jelentkezik. Laktózintolerancia esetében azonban, laktózmentes tej fogyasztásakor nincs panasz, de teljestej fogyasztásakor jelentkeznek a tünetek. Mivel sok étel tartalmaz rejtve laktózt, ezért nagyobb gyermekek, serdülők tisztázatlan hasfájásának hátterében nagyon gyakran laktózintolerancia áll.

Egyes kutatások szerint /Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2006-os ajánlása/ a világ lakosságának 70%-t, míg más szakmai vélemények szerint 50%-t érinti kisebb-nagyobb mértékben a laktózintolerancia. Viszont mind a két tábor egyetért abban, hogy ennek evolúciós okai vannak. 

Mit is jelent ez az evolúciós ok?

A szervezet laktáztermelő képessége korral folyamatosan romlik, 5 éves korban a csökkenés jelentős mértékűvé válik a legtöbb gyermeknél. Ez a csökkenés felnőttkorra még nagyobb lesz értelemszerűen, rengeteg embernél kialakul az elsődleges tejcukor-érzékenység.

Egyéb típusai

A genetikai eredetű változatát a betegségnek már újszülött korban felismerik. Ebben az esetben a szervezet egyáltalán nem termel abból a laktáz nevű enzimből, ami a tejcukrot (laktózt) bontja le a vékonybélben. Ha nincs laktáz, a laktóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le.

A Koraszülöttek laktózérzékenysége: A 34. terhességi hét előtt született babák esetében, még csökkent a laktáz szint.

Másodlagos laktózérzékenység

Vannak olyan betegségek, amelyek következménye, tünete lehet a laktóz-intolerancia.

  • Gluténérzékenység (cöliákia), gyulladásos bélbetegség (Crohn), ételallergia (főként tejallergia, antibiotikumos kezelés): ilyenkor a vékonybél nyálkahártyája sérül (sugárzás vagy gyógyszer (pl.: kemoterápia) is okozhat ilyen módon panaszokat), és mivel a laktáz enzim a nyálkahártya kefeszegélyeiben foglalna helyet, ezáltal a laktóz lebontása is zavart szenved. Az alapbetegség gyógyulását követően a laktózintolerancia megszűnik.
  • Fertőzéses eredetű ok: leginkább Giardia-fertőzés vagy más parazita okozza (de átmeneti, enyhe laktóz intolerancia lehet hasmenéses betegség után). A Giardia-fertőzés a laktózintolerancián túl krónikus fáradtságot, elődomborodó hasat és felszívódási zavart, vashiányos anémiát is okozhat. A Giardia nevű apró kórokozó, protozoon a székletből mutatható ki: hiba azonban, ha egy negatív székletminta után kizárjuk a betegség lehetőségét, a Giardia ugyanis intermittálva ürül, fertőzött embernél 1 székletminta esetében csak 50%-ban mutatható ki, míg 3 különböző székletminta esetén már 90%-ban sikerül diagnosztizálni.
  • A vékonybélben a baktériumok száma megnő, ebben a legfontosabb szerepet a bélmotilitászavar játssza (hajlamosító tényező a diabetes, Crohn-betegség). Gyermekeknél krónikus hasfájás oka is lehet. A vékonybélben elszaporodott baktériumok rendellenesen bontják a laktózt, az így képződő hidrogén pedig puffadást, feszülést és fájdalmat okoz a belekben, de hasmenés is jelentkezhet.

A betegség tünetei:

Hasfájás: A pocak fájdalma az egyik leggyakoribb jel, amikor gyanút fog a szülő. A köldök környékén, alhasban jelentkező fájdalmat kísérheti bugyborékoló hang, bélhang.

Puffadás: A has feltűnő puffadásáért a hidrogéngáz felelős, ami a vastagbélbe került lebontatlan laktózból keletkezik.

Hasmenés: A laza széklet szintén intő jel lehet, különösen, ha savanyú szagú, habos, vizes.

Hányás: Ez a tünet inkább nagyobb gyermekeknél, a serdülő korosztálynál jelentkezik a laktózt tartalmazó tejtermékek fogyasztását követően.

A diagnózis felállítása:

Az öndiagnózis azért veszélyes, mert az egyszerűnek tűnő következtetés (ha tejet iszom, tüneteim vannak) téves lehet. Puffadást okozhatnak ugyanis a mozgáshiány, nem megfelelő táplálkozás, illetve más, fent említett betegségek, kezelések. Tehát fontos az alapos kivizsgálás!  A vizsgálat (hidrogén kilégzési teszt) fájdalommentes, segítségével megállapítható, hogy laktózérzékeny-e valaki. További lehetőségek: biopsziás mintavételezéssel, izotópos vizsgálattal és genetikai laktózintolerancia-vizsgálattal is. Csecsemőknél és kisgyerekeknél gyakran a székletvizsgálatot végeznek, ilyenkor a széklet savasságát mérik.

 Ha az orvos kimondta a diagnózist, két megoldás van: diéta vagy enzimpótlás (rágótabletta vagy csepp formájában). A diéta laktózmentes étrendet jelent. A laktózmentes tejet, tejterméket fogyaszthatja a beteg, mivel ezekbe a szervezetből hiányzó laktáz enzimet teszik bele, így már az élelmiszerben elbontják a laktózt.

Fontos tudni, hogy a tejben van a legtöbb tejcukor (1 dl tejben 5 gramm laktóz van), a tejtermékekben kevesebb: 100 gramm túróban 3 g laktóz, a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb, a kefirben a legkevesebb. A friss sajtokban (pl. gomolya és krémsajtok) minimális laktóz van, az érleltekben (füstölt, trappista, ementáli, camembert, penészesek, lágy sajt) pedig semmi. A közhiedelemmel ellentétben a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt és ugyancsak laktóztartalmú a zöldborsó és számos sonka, felvágott. A laktózmentes tejben pedig ugyanannyi cukor van, mint a normál tejben, csak bontva.

A tejtermékek fogyasztásának teljes elhagyása azért nem helyes megoldás, mert azok a legjobb kalciumforrások, ami gyermekek esetében a megfelelő testi fejlődéshez elengedhetetlen. A termékcsoport nélkül a szervezet kalcium szükségletét nem lehet biztosítani. A dietetikusok ezért határozottan azt képviselik, napi fél liter tejnek megfelelő tejtermék fogyasztása ajánlott, akár laktózmentes formában vagy direkt enzimpótlással.

A laktózt tartalmazó gyógyszerek sem tiltottak, mert valójában a laktóz olyan egészen minimális mennyiségben van jelen a gyógyszerekben, ami nem okoz panaszt, bátran beveheti mindenki.

További védőnői tanácsról szóló cikkek