Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

HOZZÁTÁPLÁLÁSI KISOKOS – MIT, MIKOR ÉS HOGYAN ADJUK A GYERMEKNEK

A legcélszerűbb és legegészségesebb, ha a szilárd ételek bevezetése a gyümölcsök levével kezdődik, később gyümölcspépet és gyümölcspürét is kaphat a csecsemő. Ezt követi párolt zöldségfélékkel történő megismerkedés. Fontos tudni, hogy bizonyos ételekkel nem szabad túl korán próbálkozni, mert azok allergiás reakciót válthatnak ki a kicsinél. A tejet (friss és bolti tej egyaránt) egyéves korig, ha tehetjük még tovább is, mindenképp kerüljük, de a hozzátáplálás kezdetén ne adjunk tejtermékeket, tojást és mézet se.

A gyümölcsöket és a főzelékeket csak nagyon óvatosan, kis mennyiségekben szabad bevezetni, folyamatosan emelve az adagot. Számos alkalmas étel áll rendelkezésre, hogy bevezetéskor elsőként kínáljuk. Minden csecsemőnek olyan ételt kell először adni, ami a lakókörnyezetében megterem, könnyedén elérhető.

Aranyszabály: minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma! A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben kell elkészíteni ezeket az ételeket. A párolást részesítsük előnyben a főzés helyett. A felkockázott zöldséget kevés vízben, lefedett lábosban vagy gyorsfőző edényben (gyorsabban elkészíthető és zamatosabb) kell párolni. Kezdetben a főzelékeket passzírozva vagy turmixolva adjuk, a pép legyen mézsűrűségű, később a csecsemő ízléséhez igazodhatunk. A legkevésbé okoz problémát az alma és a krumpli, de mindkettő foghatja a székletet. Ha valamelyik gyümölcs vagy zöldségpüré túl sűrű, főzőlével, tisztított vízzel, lefejt anyatejjel vagy tápszerrel is hígítható.

A csecsemő az édes anyatej után nem igényli a sót, a fűszerezést. A cukor és a zsír is kerülendő, ne terheljük ezekkel a baba szervezetét. Az új ételeket egyenként vezessük be, kb. 1 hetet várva egy-egy étel között. Ez azért fontos, mert így nyilvánvaló lehet, hogy bizonyos tünetek – kiütés, hasmenés, székrekedés – az újonnan bevezetett ételnek köszönhetőek-e.

Ajánlott alapanyagok a Magyarországon termett, lehetőleg rovarirtószer-mentes, ha lehet biogazdaságból származó:

gyümölcsök: alma (C-vitamin tartalma főként a héjában található meg, ezért érdemes ezt is belereszelni a csecsemő ételébe), őszibarack, meggy, jó minőségű hámozott szilva. Csecsemőnél kerüljük az apró magvas, nehezen tisztítható, hisztamin felszabadulást kiváltó, vagyis allergizáló gyümölcsöket (eper, málna). Friss gyümölcs hiányában mélyhűtött gyümölcs is adható.

zöldségek: sárgarépa, brokkoli, édesburgonya, burgonya (csecsemőkorban leginkább ezzel történjen a sűrítés), sütőtök (Béta-karotin – A-vitamin előanyag – tartalma kifejezetten magas, C-vitamin tartalma igen jelentős). Ezek együttesen erősítik a csecsemő védekező rendszerét. Továbbá cékla, saláta, szelőtök.

Forrás: http://mave.hu/uploads/file/eg_taplalkoz-2011-1sz.pdf

További tejpépekről szóló cikkek