Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

VÉDEKEZÉS A SZÜLÉS UTÁN

Baba mellett is teherbe lehet esni


Pelenkacsere, szoptatás, átvirrasztott éjszakák, a baba órákon át tartó ringatása, az első kibújt fog. A kezdeti idők megpróbáltatásai után lassan visszatér az éjszakai nyugalom, a szülők pedig egyre gyakrabban birtokolhatják egyedül ágyukat. Itt az ideje, hogy ismét szerelmespárként tekintsenek egymásra. Aki pedig nem szeretne még a kritikus egy év letelte előtt beszerezni egy dupla-babakocsit, jobb, ha gondol a fogamzásgátlásra.

Hiába nem indult be a menstruációja a szülés után, egyetlen nő sem lehet száz százalékig biztos benne, hogy nem eshet újra teherbe. Már csak azért sem, mert a peteérés két héttel megelőzi a menstruáció megjelenését. Úgyhogy olyankor is újra termékeny és terhes lehet valaki, amikor a vérzésnek még híre-hamva sincs. Hogy a szülés után pontosan mikor várható az első peteérés, azt senki sem tudja. Annál, aki szoptat, három hónaptól akár másfél évig bármennyi idő eltelhet az első peteérésig; aki viszont nem szoptat, annál nagyjából már a szülés utáni negyedik és hatodik hét között is bekövetkezhet. Röviden: aki nem szeretne rögtön beszállni a következő babakörbe, nem hunyhat szemet a védekezés fölött; jobb, ha kikéri nőgyógyásza tanácsát. Közvetlenül a szülés után ugyanis nem alkalmazható az összes fogamzásgátlási módszer, különösen olyankor nem, ha a mama szoptat. A megfelelő védekezési mód kiválasztásánál pedig fontos szerepe van a családtervezésnek is.

Csak természetesen… összevissza

A természetes védekezés hőmérsékletméréssel, a hüvelyváladék figyelésével, illetve a számítógépes programokkal kiszámítható termékeny napok meghatározásával nagy fegyelmet igényel. A rendszeres odafigyelés mellett az is alapvető feltétel, hogy a nőnek rendszeres legyen a menstruációja. A szülés után ez kicsit bonyolult; a hormonális változások miatt ugyanis nem lehet előre megmondani, mikor indul be a ciklus, másrészt a szoptatás idején a testhőmérséklet egyenletesen magas. És nem szabad alábecsülni a baba körüli felfordulást sem a kezdeti időkben. Különösen a mama alvásciklusa lesz gyakran annyira összegabalyodott, hogy szinte lehetetlen meghatározni, hogy mennyi reggelente az ébredési hőmérséklete. Háromkor vagy ötkor szokott felkelni? Vagy inkább fél hétkor? Aki biztos akar lenni a dolgában, jobb, ha másfajta fogamzásgátlás után néz.

Ott van például a védekezés régi, klasszikus módja: az óvszer. Helyesen alkalmazva meglehetősen megbízható és minden életszakaszban használható – közvetlenül a szülés után is. A hüvelyidiafragma, azaz a pesszárium először csak a hatodik-nyolcadik hét után vethető be. Nagyjából három hónappal a szülés után újra meg kell találni a pesszárium pontos helyét, hasonlóan a szülés előtti használathoz. Aki hosszabb időn keresztül szeretne hormonmentesen védekezni és nem zavarja, ha a menstruációja kicsit erősebb lesz, annak a rézspirál lehet a megoldás. Hat-nyolc héttel a szülés után fel lehet helyezni, és három évig fejti ki hatását. A hormonspirált is problémamentesen fel tudják helyezni már néhány héttel a szülés után, és kizárólag csak helyben bocsát ki hormonokat. Működésének öt évében viszont gyenge lehet vagy akár el is maradhat a vérzés.

Hormonok – nem mindegyik jöhet szóba

Mivel az ösztrogén negatívan befolyásolja az anyatej jellegét, a szoptatás alatt nem használható ösztrogéntartalmú tabletta, hüvelygyűrű és fogamzásgátló tapasz sem. Alternatívaként szóba kerülhetnek olyan eszközök, amelyek csak progeszteront (sárgatesthormont) tartalmaznak. Noha a hormon csekély mennyiségben bekerül az anyatejbe, a jelenlegi tudás szerint nem káros a babára nézve. Megfelelő lehet a minitabletta vagy a három hónapos injekció (a szülés utáni hatodik héttől). A bőr alá beültethető hormonrudacska viszont nagyon nagy dózisban tartalmaz progeszteront, ezért a szoptatási idő alatt ez a módszer csak korlátozottan ajánlott.

Mindezeknek a készítményeknek megvan az előnyük és a hátrányuk, amit mérlegelni kell. Így például a minitablettát minden nap pontosan ugyanabban az időpontban kell bevenni. Ha valaki például a napi stressz miatt akár csak néhány órát is késik – ami pedig a babával töltött első időszakban könnyen előfordulhat – a módszer máris megbízhatatlanná válik.

Lezárt családtervezés

Amennyiben egy pár nem szeretne több gyereket, fontolóra veheti a sterilizálás lehetőségét is. A sterilizálást laparoszkópiás beavatkozással végzik (vagy előre tervezett császármetszéssel egyidejűleg), melynek során elvágják a petevezetékeket. Egyszerűbb az ún. vazektómia a férfiaknál, melynek során egy ambuláns műtét keretében átvágják az ondóvezetékeket. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ez a fajta fogamzásgátlás nem működik azonnal. A kilövellő nedv még hetekkel később is tartalmazhat megtermékenyítésre képes spermiumokat. Az a tudat mindenesetre megnyugtató, hogy utána soha többé nem merül fel az ágyban ez a kérdés, hogy „drágám, és mi is a helyzet a védekezéssel?”

További 6-12 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.