Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

SZÉPSÉGTIPPEK FIATAL ANYÁKNAK

A mama érzékeny bőre


Nem csak a csecsemők bőre érzékeny. Sok anyukánál is bőrpírt, viszketést vagy pattanásokat okozhatnak a rossz krémek, egy szúrós pulóver vagy a babával töltött első időszak aggodalmai. Szerencsére nincs messze a segítség: elég csak csenni kicsit a baba krémjéből, mivel ez az érzékeny bőrű felnőtteknek is ugyanolyan jót tesz

A nők fele véli úgy, hogy érzékeny a bőre. A fokozott érzékenység oka legtöbbször a nedvesség- és zsírhiányban keresendő. Emiatt a bőr legfelsőbb szarurétege porózussá és vízáteresztővé válik, márpedig épp a szaruréteg jelenti a védőkorlátot a káros környezeti hatások ellen. Mindezek következményeként még több víz vész el, a szennyező anyagok és a baktériumok pedig könnyen behatolhatnak a bőrön át. Az érzékeny bőr már kongatja is a vészharangokat: viszket, kipirosodik, feszül és hámlani kezd.

A nők különösen érintettek, mert bőrük általában vékonyabb és zsírban szegényebb, mint a férfiaké. És ezzel van valami közös a mamában és gyermekében. Mert a kicsik bőre is nagyon vékony és érzékeny, emellett bőrük védővonala, valamint faggyúmirigyeik ésverejtékmirigyeik még nem működnek kiforrottan. Nem csoda hát, hogy gyakran ugyanazok a termékek tesznek jót anyának és gyermekének.

A kevesebb több

Ha valakinek érzékeny a bőre, olyan krémet válasszon, amely megfelel két dolognak: egyrészt állítsa helyre és támogassa a bőr természetes védőrétegét, másrészt ne legyenek benne irritációt okozó anyagok, amik további terhelést jelentenének a bőrnek. Ezért a krémekre nézve a legfőbb tanulság az, hogy a kevesebb néha több. Ez pedig nem azt jelenti, hogy kevesebbszer használjuk őket, hanem, hogy kevesebb anyagot tartalmaznak. Mert az érzékeny bőr gyakran kimondottan ingerülten reagál a konzerváló-anyagokra, parfümre, alkoholra, mesterséges UV-szűrőre, olajesszenciákra és allergén anyagokra. Akinek a bőre érzékeny, ügyeljen arra, hogy a krém, a testápoló vagy púder összetevőinek listája lehetőleg rövid legyen.

A kevés összetevő viszont legyen különösen jó minőségű. Jók a növényi zsírok, mint a mandula-, a jojoba- vagy a ligetszépeolaj, mert ezek mélyen behatolnak a szaruhártyába, míg az ásványi olajok csak felszínes réteget képeznek. Hidratálóként bizonyított a karbamid (urea), mely növeli a bőr vízmegkötő képességét. Nyugtatóan hat a körömvirág és a kamilla, az allergén anyagokat viszont érdemes előbb letesztelni. A babaápolási termékek legtöbbször megfelelnek az előírásoknak, mert különösen szigorú ellenőrzésnek vetik őket alá, ezért megfelelők az anyuka problémás bőrének ápolására is.

Ne irritálja!

Mindig kellemesen lágy legyen – ez az érzékeny bőrűek más egyéb dolgaira is érvényes. Így a ruha legyen puha és kényelmes, ami nem szorít, és nem okoz viszketést. A pamut, a selyem és a vászon hízeleg a bőr kényes külső rétegének, míg a gyapjút és a szintetikus anyagokat általában nehezebben viseli a bőr. Emellett a mama ne tekerje be se magát, se gyerekét túlságosan, mert az izzadás irritálja a bőrt, ahogy több más extrém körülmény is, mint az UV-sugárzás, a hideg vagy a szél. A túl forró zuhany vagy fürdő és az erős szappanok károsítják a bőr védelmi rétegét, ezért mindig semleges pH-értékű termékeket használjunk és kézmelegnél ne állítsuk magasabbra a víz hőmérsékletét. Ha gondosan ápoljuk, még a legérzékenyebb bőr is megnyugszik és bársonyos lesz.

További 6-12 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.