Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

IRÁNY A FRISS LEVEGŐ!

Egy kis keménység csak erősíti az immunrendszert


Biztonságban és jó melegben van a baba anyukája hasában. Ám legkésőbb kilenc hónap után el kell hagynia ezt a biztonságos kis fészket és egyedül kell szembenéznie a nagyvilágban. Ebbe pedig az is beletartozik, hogy vírusokkal és baktériumokkal kerül kapcsolatba.

A kisgyereket óvni és védeni kell – efelől nincs kétség. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy vattába kellene csomagolni, és el kéne barikádozni a környezetétől. Olyankor is ki kell vinni a friss levegőre, amikor esik és fúj – persze csak ha alaposan be van csomagolva a babakocsiban. Amiatt pedig nem kell aggódnunk, ha a kezecskéi hidegek, a legfontosabb, hogy a teste és lábak legyenek melegek, amikor kicsomagoljuk a babát.

A természet rendje, hogy ilyenkor – és a többi gyerekkel való találkozáskor – vírusokkal és baktériumokkal kerül kapcsolatba. A szervezet immunrendszere az első hónapokban még nagyon gyenge. Ám minden egyes alkalommal, amikor új kórokozóval találkozik, tanul valami újat, ami által egyre erősebbé válik. Későbbi élete során aztán a jól képzett immunrendszere lesz a legjobb fegyvere a kórokozók ellen vívott harcban.

Passzív természetes immunitás – a kölcsönbe kapott védelem

Noha az immunrendszernek az elkövetkezendő években még egy csomó tanulnivalója lesz, a baba nem jön teljesen védtelenül a világra. Mert hasonlóan ahhoz, mint amikor a terhesség alatt a köldökzsinór látja el oxigénnel és táplálékkal, az újszülött az anyjától megörököl egy immunsejteket tartalmazó alapfelszerelést, amit már az első naptól kezdve be tud vetni egyes kórokozók ellen.

Antitestnek vagy ellenanyagnak hívják az orvosok ezeket az immunsejteket, amiket olyan rendőri egységként lehet elképzelni, melyek a behatolók elhárításáért felelnek. A passzív immunitás erejét persze nem szabad túlbecsülni, mivel ez is csupán egy „kölcsönbe kapott védelem“, mivel az anyai ellenanyagok az első év alatt fokozatosan leépülnek. A passzív természetes immunitás nem is biztosít száz százalékos védelmet a kórokozók ellen: az anya immunsejtjei tehetetlenek például a bárányhimlővel vagy a szamárköhögéssel szemben. Noha a legtöbb fertőző betegség az első 12 hónapban nagyon gyenge lefolyású, elengedhetetlen, hogy kifejlődjenek a baba saját védekező mechanizmusai. Nem véletlen, hogy az első években az immunrendszert egy különleges alakulatok számára létrehozott edzőtáborhoz szokás hasonlítani.

Miért jó edzés, ha megbetegszünk?

Az anyától készen kapott ellenanyagok hada – melyek a baba születésénél már jelen vannak -, csak egy a számos védelmi egység közül, melyek végeredményben együttesen alkotják az immunrendszert. A többi védelmi egységet a gyermek immunrendszere magának kell, hogy kialakítsa, és ennek csak az lehet a módja, ha szép fokozatosan a legkülönbözőbb kórokozókkal kapcsolatba kerül. Minden egyes alkalommal, amikor új kórokozó hatol be a szervezetébe, az immunrendszer megpróbál fellépni ellene. Ám amikor először találkoznak, ez még nem sikerül, mivel az immunsejtek még nem ismerik a behatolót, és emiatt azt sem tudják, mi lenne a leghatékonyabb megoldás, hogyan kellene védekezni. Emiatt jönnek a gyerekbetegségek, mint például a bárányhimlő.

Amikor a bárányhimlő-vírusok első alkalommal hatolnak be az aprócska testbe, az immunsejtek tanácstalanok, mivel nem ismerik ezeket a kórokozókat és nem tudják elhárítani őket. Ennek eredményeként a gyerek bárányhimlős lesz. A betegség ideje alatt ugyanakkor az immunsejtek jól kiismerik ellenfelüket, és egyfajta bárányhimlő elleni különleges alakulatot hoznak létre. Ez a különleges alakulat az első megbetegedés után aztán elraktározódik egy archívumban – az immunrendszer emlékezetében. Amikor a gyerek később, kilenc, tizenkét vagy 16 éves korában ismét kapcsolatba kerül a bárányhimlő vírusával, általában már nem betegszik meg. Ennek az az oka, hogy emlékezetének köszönhetően az immunrendszer már képes mozgósítani azokat az immunsejteket, melyek kifejezetten a bárányhimlő vírusaira specializálódtak. Így edzi az első bárányhimlő az immunrendszert, és hasonló folyamat játszódik le a többi gyermekbetegségnél is.

Legyen még erősebb az immunrendszer!

Azért, hogy a gyermek immunrendszere optimális módon fejlődhessen, nagyon fontos, hogy kapcsolatba lépjen a környezetével, a természettel és a többi gyerekkel. Teljesen normális, hogy eközben olyan játékokkal kerül kapcsolatba, melyeken mindenféle kórokozó lapul. Nem tanácsos túlzásba vinni a higiéniát a gyerekszobában, mivel steril körülmények között az immunrendszer nem tud optimálisan fejlődni. Első éveiben minél inkább elszigeteljük a gyereket a baktériumoktól és kórokozóktól, később annál könnyebben elkapja a betegségeket.

És van még pár dolog, melyekkel a szülők erősíthetik és támogathatják gyerekük védelmi rendszerét: nagyon fontos az étkezés, az első hónapokban pedig nincs jobb dolog a szoptatásnál. A baba az anyatejjel ugyanis minden szükséges táplálékhoz hozzájut, melyek szükségesek immunrendszere felépítéséhez – egyebek mellett ilyenek az értékes A, B és C-vitaminok. Ennek a legfőbb előfeltétele persze az, hogy az anya is egészségesen táplálkozzon!

Kiegészítő ételként kb. a negyedik hónaptól (van, akinél korábban, másnál kicsit később) jöhet a pürésített gyümölcs, a zöldség és a levek. Így a baba olyan nyomelemekből is megkapja a szükséges mennyiséget, mint a vas, ami az anyatejben csak nagyon kis mennyiségben fordul elő. Később is ügyelniük kell a szülőknek arra, hogy a gyerek kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozzon, és megkapjon mindent, amire immunrendszerének szüksége lehet.

Biztonságban és boldogságban az erő

A sok alvás és nyugalom szintén jót tesz az immunrendszer fejlődésének, és fontos figyelembe venni a gyerek lelki életét is. A felnőttek tudják magukról, hogy olyankor, amikor magánjellegű, családi vagy munkahelyi gondok gyötrik őket, sokkal fogékonyabbak a fertőző betegségekre. Míg azoknak, aki boldogok, az életet pedig örömmel és optimizmussal szemlélik, általában erős az immunrendszerük. A stressz, a rosszkedv és a családi problémák már az egészen kicsi gyerekek immunrendszerét is legyengítik – még akkor is, ha még nem képesek arra, hogy kifejezzék gondolataikat. Ezért a szülők már önmagában azzal is nagyban erősíteni tudják gyerekük immunrendszerét, hogy nyugodt légkörben hagyják felnőni, és biztonságot nyújtanak neki.

További 6-12 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.