Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

TERHESSÉG – NAGY TEHER AZ EREKNEK

Melyik terhes nő ne ismerné a bedagadt bokát, fáradt, nehéz lábakat, a seprűeret, sőt, a visszeret? Ezek a panaszok sajnos gyakran a terhesség kísérő jelenségei.

Sok leendő anyukánál jelentkeznek lábpanaszok. Nem csoda, hiszen a várandós nő szervezete a hormonális átállás következtében kilenc hónapon keresztül „másállapotban” van. Az erek ez idő alatt az átlagosnál mintegy húsz százalékkal több vért szállítanak a méhlepény és a baba optimális vérellátása érdekében. A vénás megbetegedések, azon túlmenően, hogy nem nyújtanak túl szép látványt, rendkívül veszélyesek is. A láb meggyengült vénáiban például vértolulás következtében vérrög keletkezhet. Ha egy ilyen vérrög elszabadul, akár a tüdőig is hatolhat, ahol elzárhatja az ereket. A várandós nő a terhesség alatt ötször nagyobb eséllyel számolhat trombózissal, mint aki nem terhes.

Az egészségügyi kockázatok miatt és a panaszok elkerülése érdekében ajánlott, hogy a várandós nő mindezt megpróbálja megelőzni. A közmondás szerint jobb félni, mint megijedni. Tanácsos a lábakat olyan gyakran felpolcolni, amilyen gyakran csak lehet, ezzel ugyanis biztosan jót teszünk a lábunknak. Érdemes odafigyelni az étkezésre is. Kiegyensúlyozott étkezéssel erősítjük immunrendszerünket, és energiát biztosítunk a szervezet számára. Akár könnyű sportolással is segíthetünk érproblémáinkon.

Speciális értorna az egészségért

Az érmegbetegedés megelőzhető, ezek a gyakorlatok pedig nem igényelnek sok időt, mégis igen hatásosak:

„Ideje takarítani…“

Emeljük fel mezítláb a földön heverő tárgyakat. Például papírzsebkendőt, papírdarabot, vagy zoknit, majd rakjuk le.

„Masszázs sünilabdával“

Gurítsuk a labdát ide-oda a földön mezítláb. Ezt tehetjük mind ülő, mind álló helyzetben.

„Lábkörzés“

Feküdjünk hanyatt a szőnyegen, majd behajlított könyökkel támasszuk meg a felsőtestünket. Egyik lábat kicsit felemelve körözzünk lábfejünkkel egyik, majd a másik irányba. Cseréljük meg a lábainkat és ismételjük meg a gyakorlatot. Lazító hatással van a bokára.

„Hajlít és nyújt“

Fekve vagy ülve amennyire csak bírjuk, behajlítjuk, majd kinyújtjuk lábfejünket. Felváltva végezzük mindkét lábbal.

„Lábfejhinta”

Talpunkat párhuzamosan a padlóra tesszük. Sarkunkat jó magasra emeljük, eközben a lábujjak a padlón maradnak. Majd lehelyezzük sarkunkat és közben hintázó mozdulattal emeljük meg a lábujjainkat.

Könnyű, de rendszeres mozgás

Mértékletes, rendszeres mozgás például a séta, a nordic walking vagy a torna, mely edzi és erősíti a lábat, különösen a vádli izomzatát. A fokozott vérkeringés jó hatással van a gyengülő kötőszövetekre is. Az anya szervezetének mozgásban tartása ráadásul hatással van mind az anya, mind pedig a gyermek anyagcseréjére és vérkeringésére. És ez pozitívan hat az általános közérzetre is.

Lábmasszázs

Megkérhetjük partnerünket is, hogy masszírozza meg elnehezült lábainkat. Erre legjobb, ha frissítő, mentolos gélt vagy lábkrémet használunk. Pl. jó a vörösgesztenye kivonata, mely egyszerre hűsít és frissít.

Menjünk többször uszodába…

Az úszás jótétemény az egész szervezetnek, mivel a vízben testünket könnyebbnek érezzük. A vízi torna pedig csodákat művel! Nincs szükség különleges mutatványra, egész egyszerűen csak lendületesen tapossunk az alacsony vízben úgy, hogy térdünket a hasunkhoz emelgetjük, vagy sarkunkat a combunk felé húzzuk.

„Hideg zuhany“

Otthon is kényeztethetjük lábunkat egy hűsítő fürdővel. A varázsszó a lábzuhany, mely enyhülést hoz. Alkalmazhatjuk akár zuhanyzás közben vagy utána, az viszont nagyon fontos, hogyan. A vízsugárral a láb külső oldalán a bokánál kezdve haladjunk a térdig felfelé, majd onnan a belső oldalon lefelé. Rendkívül frissítően hat és a vérkeringést is fokozza.

„Gyógyharisnya”

Amennyiben a családban már előfordult visszér, ajánlatos kompressziós zoknit, vagy inkább kompressziós harisnyanadrágot hordani. A harisnyanadrág a megnyúlt hasizmokat is tehermentesíti. Nyári időszakban megelőzheti a hőhullámokat, ha időnként vízzel locsolja a harisnyát. Ha seprűereket is felfedez a lábán, jégkockával kezelheti őket.

További várandósságról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.