Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

HOGYAN TALÁLOM MEG A RITMUSOMAT?

A baba első 100 napja


Izgalmas és szép – általában ilyennek látják a szülők a babával töltött első három hónapot, különösen akkor, ha első gyerekről van szó. A kis jövevénynek sok tanulnivalója van, mert az anya hasában töltött kényelmes kilenc hónap után egy teljesen új ritmushoz kell hozzászoknia.

Az első száz nap nem csak a baba életében fontos, hanem a szülőkében is. Ekkor fektetik le annak az alapjait, hogy hogyan fejlődik később a gyerek és hogyan nő össze a kibővült család. A baba életének első időszakában pedig nagyon fontos a szülők szeretetteljes figyelme és biztonsága.

A nyugalom megerősít

Az egészséges alvás minden ember számára fontos, a kisbabáknak pedig kifejezett életelixír, mivel ebben a nyugalmi szakaszban fejlődik a test és az agy. Élete első hetében a legtöbb baba körülbelül 15-20 órát alszik naponta, és ez az első életév után sem csökken kb. 14 óra alá. Természetesen nagyok az egyéni különbségek: az egyik gyerek valamivel élénkebb, míg a másik szívesen alszik hosszasan. Hogy egy-egy gyerek személyes alvásszükséglete mekkora, arra az anya az első hét során rájön; először neki is meg kell ismernie a kis jövevényt.

Ha a baba sokat alszik, a mamának is több ideje van kikapcsolódni – gondolná az ember. Csakhogy ez nem igaz! A kisbaba alvási ritmusa sajnos egyáltalán nincs átfedésben a mamáéval. A babák ugyan sokat alszanak, de nem rendszeresen. Emiatt nem ritka, hogy a csecsemő éjszakánként kétszer, háromszor vagy akár négyszer is felébreszti az anyját, mert éhes, szomjas vagy valami miatt nem tud aludni.

Fontos, hogy az anya az újszülöttet ne olyan ritmushoz szoktassa, ami hosszú távon nem tartható. Alaposan át kell gondolnia, hogy beviszi-e a szülői ágyba, hogy az éjszaka közepén elkezd-e játszani vele, hogy minden egyes alkalommal megszoptatja-e, amikor a baba szeretné. A csecsemő természetesen még nem tudja megérteni, miért csak néha szórakoztatják éjszakánként a szülei. A nappal és az éjszaka közti különbséget is meg kell tanulnia. Ebben segíthetnek a kis altatási rituálék: a harmadik hónaptól kezdve például a baba este 10 körül egyen utoljára! Ha ezután bepelenkázzák és megbüfiztetik, gyakran átalussza reggel 6-ig az éjszakát. Egy kiegyensúlyozott alvás-ébrenlét ritmus a legtöbb kisgyereknél csak az első életév során áll be, gyakran még később.

Zavartalan étkezés

Az evéshez is hozzá kell szoknia a babának, miután a köldökzsinór már nem látja el éjjel-nappal táplálékkal. Az első hónapokban az anyatej a legjobb táplálék. Ha a csecsemők éhesek, enni akarnak – és lehetőleg azonnal. És mivel életük elején rengeteg tápanyagra van szükségük, gyakran éhesek, általában minden második-harmadik órában. A szoptatás csodálatos élménnyé válhat, ha közben nem csupán a baba táplálékszükséglete elégül ki, hanem közelség és biztonság is kialakul baba és mama között. Emiatt nagyon fontos a harmonikus légkör. Ha szoptatás közben az anya tévét néz vagy telefonál, a lényegről tereli el a figyelmét. Ugyanakkor egy nyugodt zene vagy egy hangoskönyv segíthet abban, hogy anya és gyermeke is ellazuljon.

Pár napig eltarthat, míg a baba megtanulja a helyes szoptatási technikát. Az anyának és a csecsemőnek ezért kezdetben sok gyakorlásra, nyugalomra és türelemre van szüksége, amíg ez is tökéletesen megy. És addig is eltelik egy-két év, míg a kicsi hozzászokik a rendszeres étkezésekhez.

Anya, apa, testvérek és mások

A baba életének első hónapjaiban a szülőknek is új ritmust kell megszokniuk, mivel az új családtag teljesen a feje tetejére állíthatja az addigi heti- és napirendet. Ha pedig a baba nem az első gyerek, az idősebb testvéreknek is idő kell, hogy megszokják a jövevényt. A mamának jól kell megszerveznie mindennapjait, hogy a család egyetlen tagja se essen ki a látómezejéből. Ezért hasznos például betartatni az idősebb gyerekekkel a megszokott ebédidőt. A legjobb, ha előtte vagy utána nyugalomban szoptatja meg a babát, így a nagyobbakra is jut annyi figyelme, amennyi jár és szükséges nekik. A mamának kezdetben nehéz a dolga, hiszen az első hetekben szinte folyamatosan tettrekésznek kell lennie. A család gyarapodása így neki – különösen ha az apa nem veszi ki a szülés utáni szabadságot – túlnyomórészt egy 24 órás készenléti állapotot jelent.

Ezzel szemben az apa - munka által behatárolt - napirendje a legtöbb családban valamivel stabilabb. A baba éjszakai ébresztései ugyanakkor őt is érintik – hiszen nem csak a mamának kell kicserélnie a pelenkát az éjszaka kellős közepén, épp elég, hogy napközben egyedül menedzseli a „kis családi vállalkozást”. Mindezek miatt kezdetben nem is jó igent mondani túl sok családi- és rokonlátogatásra vagy kirándulásra. Ezeket inkább érdemes fokozatosan bevállalni, mivel az ilyen alkalmak nyugtalanságot hoznak a baba frissen kialakult napirendjébe és ritmusába.

Minden újszülött megváltoztatja családjának addig megszokott életét és nagy kihívás elé állítja a szülőket és az idősebb testvéreket. De mindazt a sok tennivalót, amit magával hoz, bőven felülmúlja az a csodálatos dolog, hogy egy egyedülálló kis lénnyel lett gazdagabb a család. És idővel úgyis kialakul egy új „ritmikus összjáték”, mintha korábban sosem lett volna másképp.

További 0-6 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.