Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

ÚJRA ENYÉM A TESTEM!

Szépségtanácsok újdonsült anyukáknak


Bármennyire is nagyszerű dolog a terhesség, minden területen nyomokat hagy hátra. A hormonok felbolydulnak, a babának helyre van szüksége, amit meg is szerez. Nincs mit csodálkozni azon, hogy sok nő röviddel a szülés után máris vágyakozni kezd a régi teste után.

Nem kérdéses, hogy egy leírhatatlan és semmivel össze nem hasonlítható érzés, amikor az ember először tartja karjaiban a kisbabáját. Egy gátmetszés ebben a pillanatban épp annyira keveset számít, mint egy császármetszésből visszamaradt fájó seb. De valamikor eljön az a pont, amikor a legtöbb nő kétségbeesik – amikor a teste a szülés után nem lesz pikk-pakk a régi. Mint oly sok minden másnak, ennek is a hormonok az okai. Az ösztrogéntükör ugyanis gyorsan átáll „nem terhesre”, miközben csökken a progeszteron szint. Ennek eredményei a hangulatingadozások, és az is összefügg a hormoncsökkenéssel, hogy eltűnik a terhesség során kialakult buja hajkorona. Maradnak viszont a kitartó extra-kilók, amik viszont szörnyen hatnak az egóra. De ne essünk kétségbe: ez teljesen normális! Miután az ember bő kilenc hónapon át örömmel osztotta meg testét, legalább ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy ismét visszanyerje régi formáját. Szépen-lassan ápolgassuk addig, míg újra formába nem lendül, és akkor magától visszatér a régi „én-érzés”.

Ápolni, ápolni, ápolni!

A hajhullást a hormonális változások okozzák és nincs semmi köze a gyakori hajmosáshoz. Most már gondolkodás nélkül újra be lehet festeni vagy színezni a hajat. Extra hajpakolás az üstökön? Rajta! Még akkor is megérdemli, hogy ápolt legyen, ha a hormonok időközben a hajkoronából visszavettek kicsit. Az első átvirrasztott éjszakák gyorsan hátrahagyják az arcon a nyomukat. Egy kellemes arcpakolás valóságos csodára képes. De a bőrápolás összességében továbbra is fontos, különösen a has és a mellek kötőszövetének van szüksége támogatásra. A szülési csíkokat eltüntetni nem lehet, de csillapítani igen. A melleket és a dekoltázst gyakran kell krémezni. A szülés után egy ideig még tilos a fürdés, de engedélyezett az illatos kivonatokkal végzett zuhanyzás. Eközben mellékesen szőrteleníthetjük a lábainkat, a testünket pedig átdörzsölhetjük hámlasztó krémekkel – távozzanak a régi hámsejtek, itt az újrakezdés ideje. Manikűr és pedikűr? Szintén remek ötlet, hiszen akinek ápoltak a kezei és a lábai, máris sokkal vonzóbbnak érzi magát.

És azok az extra kilók…

Még ha a szülés utáni első napokban gyorsan fogyni is kezd az ember, utána annál nehezebb a helyzet: a felszedett kilók makacsul tartja magát, mivel őt rendelte tartalékul a természet a szoptatáshoz. De a szoptatás soványabbá tesz – ezért is fogynak a szoptató nők jóval könnyebben, mint azok, akik nem szoptatnak. Feltéve persze, ha rendesen esznek. Az pedig alig tud hibázni, aki bőségesen fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt valamint sovány húst és – amennyiben ez lehetséges – lemond az édességekről, cukrozott üdítőkről és a zsírban gazdag ételekről. Nagyon fontos, hogy kerüljük a kampányszerű diétát! Inkább fogyjunk lassan, heti fél kilónál ne többet.

Visszatekinteni és formába hozni

A szülés utáni formába hozó edzés fontos, mert a medencefenék és a has erősen igénybe vannak véve. A legjobb, ha megbeszéljük a szülésznővel vagy az orvossal, mikor jön el a pillanat, amikor nekiláthatunk az edzéseknek. Akinek a szülése könnyen ment, rendszerint már a hatodik-nyolcadik héttől belevághat. Akinek császármetszése volt, jobb, ha hagy a testének három hónap időt. Ha valaki el tud menni otthonról, a legjobb, ha beiratkozik egy speciális formába hozó edzésre – azt sem szabad alábecsülni, hogy ezzel kis szüneteket iktat be, amikor csak magával törődik.

A csecsemő gondozása egyenlő egy 24 órás munkával, így időigényes sportprogramokra alig vagy egyáltalán nem marad idő. De fitnesz-stúdió nélkül is el lehet érni kisebb eredményeket, ha az ember a lift helyett inkább lépcsőzik, ha leballag a postaládához, ha nem autóval közlekedik, és ha nagyokat sétál a babakocsival. Ezeken kívül is akad azért lehetőség arra, hogy napi pár perces időráfordítással otthon is fitt maradjon az ember: könyvekből, dvd-ről, vagy akár az internetről is el lehet sajátítani néhány szolidabb mozgásformát, mint amilyen a jóga, a pilates vagy a torna – és ezek otthoni gyakorlásakor ráadásul egyszerre szórakozik mama és baba.

További 0-6 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.