Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

AZ ELSŐ FÉLÉV A GYERMEKKEL

A szülők teljesen el vannak ragadtatva attól, mi mindent tud már az alig pár hónapos utód. Büszkén számolnak be első mosolyáról és lelkesen tapsolják meg, amikor először megfordul magától. A kívülálló számára mindez ugyanakkor néha nehezen értelmezhető: ők csak egy kisbabát látnak, aki a bölcsőben fekszik, és leginkább csak szopik és alszik. Pedig tényleg elképesztő fejlődési lépéseket tesz meg, úgyhogy érdemes jobban odafigyelni erre az időszakra.

Az érzékek fejlődése

A babák sokkal többet érzékelnek a külvilágból, mint ahogy ez az első néhány hónapban látszik. A játékórából áramló altató, a music centerből hallható kemény rock vagy egy születésnapi buli hangszőnyege; a babák mindent hallanak az ember számára még éppen érzékelhető 16 hertztől egészen a legmagasabb, 20 000 hertzes hangokig. Ennek az az oka, hogy az újszülöttek hallása már első hónapos koruk után tökéletes. Úgyhogy inkább személyiség, semmint hallás kérdése, hogy az utód békésen szunyókál egy buliban vagy azonnal reklamálni kezd, amint a mamája megpróbál kislisszolni a szobából. Jól ismeri a hangokat és dalokat, amiket az anyaméhben hallott; és mindennél jobban szereti anyukája hangját, főleg olyankor, ha kicsit magasabb hangfekvésben beszél vele. Kis harangokkal, papírzörgéssel, és énekléssel mindig nagy örömet lehet neki okozni.

A látását sem szabad alábecsülni. Egyáltalán nem badarság, ha a szülők, nagyszülők és testvérek közel hajolnak hozzá, grimaszokat vágnak és ujjaikkal hadonásznak az arca előtt. A csecsemők ugyanis 20-30 centiméteres távolságra nagyon jól látnak – élesen és a színeket is érzékelve. Aminek megvan az oka: így már egyhónapos korukban képesek felismerni az embereket, míg a távolabb fekvő dolgok életlensége távol tartja tőlük az új benyomások áradatát és a túl sok érzékszervi ingert.

Ha pedig a mama képekkel díszíti a falat, tarka függődíszeket szerel fel és színes gyerekágyneműt vásárol, a lehető leghelyesebben cselekszik. A babák ugyanis szeretik az erős kontrasztokat, és rettentő érdekesnek találják a mintákat. Amíg el nem érik a féléves kort, fantasztikus szabadidős tevékenység számukra, hogy az ágyuk fölötti függőt bámulják.

Kommunikáció baba módra

Visszatekintve a legizgalmasabb mégis az, ahogy a szülők és a baba között kialakul a kommunikáció. Kezdetben teljes a tanácstalanság, mivel a baba csak sírással tudja jelezni, ha valami kellemetlenség éri. De hamarosan új utakra lel. Használni kezdi például ellenállhatatlan mosolyát: a mama és a papa egyszerűen elolvadnak, amikor a baba négy-öthetes korában rájuk mereszti nagy szemeit. A kicsi örül, ha rámosolyognak és ezáltal pozitív jelzéseket kap, és szívesen is viszonozza a mosolyokat.

Az elkövetkezendő fél évben egyre erősebben fogja keresni a kapcsolatot a környezetével. Nagyjából három hónaposan kezdi el figyelni a környezetében lévő embereket, követi őket tekintetével és mosolyog rájuk – aki szimpatikus neki, arra barátságosan rámosolyog. Négy héttel később már erősebben beindulnak a motorikus és nyelvi működések, mint amilyen a mimika - hogy mindezek segítségével jelezze hogylétét. A féléves gyerek speciális mosollyal tudatja a családjával, hogy érzi, ő is hozzájuk tartozik. Várakozásteljesen nyújtja ki feléjük a karjait, kalimpál; örvendezik és nevet. Ha viszont a szülők komoly szavakkal beszélnek hozzá, elidegenedést vagy akár félelmet is érezhet. A szavak jelentését ugyan még nem érti, de pontosan meg tudja különböztetni a barátságos és a komoly hangnemet. A legszebbek az olyan együtt töltött pillanatok, amikor a mama vagy a papa csiklandozza: ilyenkor a kicsi horkangat és sikongat örömében. Ez a jelzés pedig annyira egyértelmű, hogy a szülőknek úgy tűnik, soha nem is volt ez másképp.

További 0-6 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.