Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

A MEGISMERKEDÉS

Egy jól sikerült szülés után a baba anyaszült meztelenül, ám alaposan betakarva fekszik anyja hasán. Előfordulhat, hogy gügyögő vagy cuppogtató hangot hallat – ennek az az oka, hogy gyorsan észreveszi és reagál rá, hogy minden a legnagyobb rendben körülötte. A szülők mellette vannak, örülnek neki és simogatják: „Hát itt vagy, ez vagy te”.

A természet okosan gondoskodott arról, hogy a szülés után azonnal kialakuljon a kötődés. A szülés után az anya testét boldogsághormonok árasztják el, ami a köldökzsinóron keresztül a babához is eljut. Ha az anyának korábban nem adtak túl erős fájdalomcsillapítót, a csecsemő éber, valamikor ki is nyitja a szemét és ránéz az anyjára. Ez az a pillanat, amikor a legtöbb szülő beleszeret a gyermekébe. A baba minden érzékszerve tágra nyílt: hallja az anyja szívverését, a jól ismert hangját, érzi bőrének illatát. Ebben a védett állapotban biztonságban érzi magát, melynek következményeként a légzése és a szívverése is egyenletessé válik. Az intenzív bőrkontakt stimulálja az érzékeket és elősegíti az oxytocin nevű szerelemhormon szétáramlását, mely oly fontos a kötődés kialakulásához és a szoptatáshoz. Ebben az első órában a baba könnyedén megtalálja anyja mellbimbóját és elkezd szopni.

Érzékeny időszak

Az anya, apa és gyerek közötti első időszakot bonding-nak hívják – ez a köztük lévő oda-visszahatás érzékeny és aggodalmakkal teli kezdete, ami létfontosságú a gyerek későbbi fejlődése szempontjából. Az anya-gyerek kötődéssel foglalkozó kutatók és a neurofiziológiai kutatások is azt mutatják, hogy óriási jelentősége van a szülés utáni zavartalan együttlétnek, hiszen ez alapozza meg a gyerek életének kezdetét, a szoptatás sikerét és az anya-gyerek közti kapcsolat fejlődését. Ezért ezt a kötődést a kezdetektől fogva támogatni kell – leginkább azzal, hogy elegendő időt hagyunk a szülés után az ismerkedésre. Sok kórház lehetővé teszi, hogy az anya és a baba 24 órán keresztül együtt legyenek, valamint ügyel arra, hogy rendben beinduljon a szoptatás. Császármetszés esetén is figyelni kell, hogy meglegyen ez az időszak.

Az apa szerepe

Előfordul, hogy nem éppen ideálisak a szülés utáni körülmények. Van olyan, hogy az anyát vagy a gyereket azonnal meg kell, hogy vizsgálják, és ellátásra szorulnak - még azelőtt, hogy belekezdenének az alapos ismerkedésbe. Az is előfordulhat, hogy mindketten annyira kimerültek, hogy időre van szükségük ahhoz, hogy figyelni tudjanak egymásra. Fontos, hogy amint lehetséges, létrejöjjön ez az intenzív kapcsolat.

Ebben az apának is jelentős szerepe van. Ha a mama a nem kedvező szülési körülmények miatt nem tudja magánál tartani a babát, az apa feladata lesz, hogy az első órában meghitten legyen vele együtt – ez garantáltan nagyon mély és meghatározó élmény lesz mindkettejük számára. Az is erőt ad a gyereknek, ha a papa mellén feküdhet, bőrkontaktusba kerülhet vele, apja megérinti, simogatja. Ezért olyan fontos a koraszülöttek fejlődésében is az intenzív érintés. Ilyen esetekben mindkét szülőnek be kell vetnie magát, hogy közelséget és támogatást nyújtsanak a túl sietősen érkezett újszülöttnek.

A bonding-fürdő

Ha nagyon nehézkes, esetleg drámai volt a szülés, sokat segíthet, ha az anya és a gyerek harmonikus körülmények között még egyszer, nyugalomban megismétlik az élet kezdetének pillanatait. Ez egy nagyon egyszerű rituálé, ugyanakkor nagyban elősegíti a kapcsolat felépítését: a mama fedetlen keblekkel, alaposan betakarva fekszik az ágyon. Ekkor a babát, akit előtte pár percig fürdettek, a mellére helyezik, pontosan olyan módon, mint egy átlagos szülés után. Elegendő idejük kell, hogy legyen egymásra, hogy a mama dédelgethesse és így behozzák az elveszett „első” közeli találkozást. A bába végigkíséri a nagyon emocionális eseményt. Ezt az úgynevezett Bonding-fürdőt egy bizonyos Brigitte Meissner nevű német szülésznő és nővér fejlesztette ki, találmánya például sürgősségi császármetszés után nagyon hasznos és ma már néhány kórházban fel is kínálják.

További 0-6 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.