Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

VÁLOGATÓS LETT? NEM ISZIK ELEGET? TÁPLÁLÁSI KIHÍVÁSOK KISDEDKORBAN

1-3 éves kor között a gyerekek ízlése gyakran akár 180 fokos fordulatot is vehet.

Ez többnyire aggodalommal tölti el a szülőket, azonban épp ebben a korban lehet a legtöbbet tenni a kicsik ízlésének formálásáért és étkezési szokásainak megalapozásáért, amelyek egész felnőttkori egészségükre hatással lesznek.

A hozzátáplálás végén, egyéves kor körül a darabosabb ételek elutasítása gyakori probléma, sok kicsi köpi ki (akár hosszabb rágás után is) a kicsit darabosabb gyümölcsöt, főzeléket vagy tésztát, amelyet pürésítve szívesen fogyaszt. Ha épp nem fogzik, ez az elutasítás mindössze a megszokottól eltérő állag miatt van - néha akár 10-15 kóstolás és próba is kell ahhoz, hogy a gyerekek elfogadják a számukra szokatlan állagot.

Szintén gyakori probléma, hogy a gyerekek hirtelen válogatóssá válnak. A korábban bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, és húsfélét szívesen fogyasztó picinél is előfordulhat, hogy egyik napról a másikra elutasítja az ételek egy részét, és 2-3 féle hozzávalóra korlátozza a menüjét - többnyire burgonyára, tésztára és pékárura. A „nem kapsz mást” hozzáállás nem feltétlen célravezető, érdemes inkább a fokozatosságban bízni. Főétkezéskor eleinte hagyjuk, hadd egye, amit szívesen fogyaszt, tízórai és uzsonna alkalmával azonban próbáljunk „csalni” kicsit: a joghurtba csempésszünk reszelt gyümölcsöt, répát, a gyerekek által kedvelt banán- és almaturmixba pedig tehetünk spenótot, sóskát vagy zellert, és máris kész vitaminbombát kínálunk a kicsinek. Idővel a főétkezésekbe is bevezethetjük a közkedvelt krumpli helyett például a vitaminban gazdag édesburgonyát.

A tejalapú táplálás folytatása 1 éves kor felett is nagyon fontos: ha már nem kap anyatejet a pici,  gyerekitalokkal is pótolhatjuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Kíváncsi vagy, hogy minden szükséges tápanyagot megkap-e gyermeked? Töltsd ki az Első 1000 Nap Program oldalán található NutriCHEQ Egészséges Kisdedtáplálási Kérdőívet  és megtudhatod, hogy gyermeked táplálkozása kellően kiegyensúlyozott-e: nutricheq-szuloi-utmutato-2.pdf (closte.com)

További junior gyerekitalokról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.