logo
Belépés
  Rossmann mano

  Rossmanó Babaprogram

  A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

  MIÉRT ÉRDEMES A GYEREKITALT VÁLASZTANI 1 ÉVES KOR UTÁN?

  Amikor a gyermek betölti az egyéves kort, táplálásában mérföldkőhöz érkezünk. 

  Egyre több olyan ételt fogyaszthat, ami része a család étrendjének. Sok családban 1 éves kor után a kisgyermek ugyanazt eszi, mint a szülei. A közös étkezés fontos, mivel a gyermek megfigyeli szülei étkezési szokásait, így ők a zöldség, gyümölcs fogyasztásával példát mutathatnak. Egyetlen anyuka sem felejtheti el azonban, hogy az 1-3 év közötti kisgyermek igényei mások, mint a felnőtteké, hiszen még mindig növekedésben, fejlődésben van. Megfelelő mennyiségű energia-, tápanyag- és vitaminbevitelre van szükségük nap, mint nap.

  Gyerekital vagy tápszer?

  Ha gyermeked egyéves korában van még anyatejed és a szoptatás nem megterhelő számodra, akkor szoptasd továbbra is az igényeinek megfelelően. Abban az esetben, ha tápszerrel táplálod gyermeked, és az orvos nem tartja ellenjavalltnak, egyéves kortól át lehet térni a junior gyerekitalok adására.  Egyéves kor után a tejalapú táplálás továbbra is fontos a gyermek étrendjében.

  Az 1-3 éves gyerekek számára készült junior gyerekitalok (vagy ahogy többen nevezik babatejek)  tehéntej alapúak, és olyan kiemelten fontos tápanyagokat tartalmaznak, mint a vas, a kálcium, az omega-3 és -6 zsírsavak, valamint az A-, a C- és a D- vitamin. A junior gyerekital ásványianyag- és vitamin tartalmaigazodik a kisgyermekek tápanyag-igényeihez.

  A tápszerről gyerekitalra való váltás nem minden esetben megy zökkenőmentesen.

  Amennyiben  a gyerekital mellett döntesz, vagy az anyatejet szeretnéd kiegészíteni vele, akkor a következő néhány tipp hasznos lehet számodra:

  • Haladj a gyermek tempójában. Néhányan gond nélkül átváltanak tápszerről gyerekitalra, míg másoknak ez kicsit több időbe telhet.
  • Tedd szórakoztatóvá a váltást, vásároljatok együtt színes poharat, amiből gyermeked csak a gyerekitalt fogyasztja. Vagy rendezzetek egy gyerekital-partit a mackóknak, babáknak.
  • Először csak kevesebbet adj a gyerekitalból, majd fokozatosan növeld az adagot.
  • Tedd fokozatossá az átállást, felváltva adj a gyermeknek a már megszokott tápszeréből, majd a következő étkezésre a junior gyerekitalból mindaddig, amíg meg nem szokja az új ízvilágot.

  Amikor gyermeked már megszerette és szívesen megissza a gyerekitalt, akkor elkészítheted változatosan is. Friss gyümölcs vagy zöldség hozzáadásával turmixként kínálhatod, ízesítheted cukrozatlan kakaóporral vagy készíthetsz belőle főzés nélküli pudingot is.

  A gyerekital adagolása

  Naponta két pohár (500 ml) junior gyerekital fogyasztása a vegyes étrend mellett fedezi a gyermek napi vitamin- és ásványianyag-szükségletének jelentős részét.

  További junior gyerekitalokról szóló cikkek