Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

A VASHIÁNY JELEI KISGYERMEKKORBAN

A vashiány az egyik leggyakoribb ásványianyag-hiány, amely rengeteg felnőttet és csecsemőt, kisgyermeket érint világszerte. 

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának 2010-es felmérése alapján az 1-3 éves korú gyermekek nagy része hiányt szenved valamilyen tápanyagból, és a leggyakoribb ezek közül a vashiány. Mivel ez a tápanyaghiányos állapot nem minden esetben jár tünettel, a vérszegénységhez vezető vashiányt kideríteni nem mindig egyszerű (fontos azonban megjegyezni, hogy fordítva ez nem igaz: a vérszegénység oka nem csak a vashiány lehet).

Az anyatejes táplálás során – amennyiben az édesanya megfelelő vasellátottsággal rendelkezik – biztosított a csecsemő vaspótlása. 1 éves kor felett azonban igen gyakori a szoptatás elmaradásával együtt járó vashiány.

A tápanyaghiányos állapot tünetei a következők lehetnek (mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy gyakran semmi tünettel nem jár): bágyadtság, levertség, sápadtság, fáradékonyság, vékonyodó körmök, fejfájás, étvágytalanság. Emellett érdemes felfigyelni a szokatlan evési kényszerre, így például kosz, jég, kréta, tiszta keményítő utáni étvágyra, amely szintén a kóros vashiány tünete lehet. 

A kóros vashiányt általában csak vérvizsgálattal tudják megállapítani az orvosok, amikor a lassabban gyarapodó, bágyadt picit vizsgálatra viszi a szülő. Érdemes hát tisztában lenni a tünetekkel, és odafigyelni a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással történő megelőzésre.

Az agyfejlődésben és vörösvérsejt-képzésben kulcsszerepet játszó vas pótlása önmagában ugyanakkor nem elegendő. Ez csak C-vitaminnal és folsavbevitellel együtt igazán hatékony, amelyek együtt segítik a nélkülözhetetlen ásványi anyag felszívódását.

A napi étkezésekkel – különösen válogatós kicsik esetében – gyakran nehézkes a megfelelő vaspótlás, ám szerencsére ez egyre könnyebben megoldható. A speciálisan e korosztály számára kifejlesztett gyerekitalok napi fogyasztása mintegy hozzájárul a kicsik napi vasszükségletének, és nem utolsó sorban a napi D-vitamin szükségletének fedezéséhez is. 

Az 1-3 éves korosztály táplálkozásáról és vitaminszükségletéről bővebben itt olvashatsz:

nutricheq-szuloi-utmutato-16.pdf (closte.com)

További junior gyerekitalokról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.