Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG – A MEGELŐZÉS KULCSA A SZÜLŐK KEZÉBEN VAN

Magyarországon a 2-es típusú diabétesz sajnos népbetegség - a helyes életmóddal legtöbb esetben megelőzhető - betegségben naponta 9-en halnak meg. 

A cukorbetegség egyre gyakoribb problémát jelent a kisgyermekek körében is: a 2-es típusú diabétesz 20 évvel ezelőtt szinte kizárólag a felnőtteket fenyegette, ma viszont a cukorbeteg kisgyermekek jelentős hányadánál ez a diagnózis (nem pedig az 1-es típusú – kifejezetten gyermekkori – cukorbetegség). A élet első 1000 napjában sok minden eldől: minőségi és tudatos táplálással, valamint megfelelő cukorbevitellel jelentősen csökkenthető számos felnőttkori népbetegség, köztük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Némi odafigyeléssel már egészen kiskorban kialakíthatók és rögzíthetők a helyes szokások. Ilyen például az ízérzékelés fejlődése: ha a magas cukortartalmú ételek és italok kerülésével nem szoktatjuk hozzá a piciket az édes ízekhez vagy a rendszertelen nassoláshoz, ez később sem jelent majd problémát számukra. A fokozott figyelem a lappangó cukorforrások esetén is fontos: az 1-3 éves kor között ajánlott napi maximum 12 gramm cukormennyiségbe a rejtett cukrok (gyümölcslevek, kakaó, készen kapható gyümölcsjoghurtok, tejdesszertek, szószok) is beleszámítanak. 

A tehéntej fogyasztását számos szakértő 3 éves korig nem ajánlja. Az 1-3 éves korosztály igényeinek megfelelő összetételű tejalapú gyerekitalok jó alternatívát jelenthetnek a vitamin- és ásványianyag-pótlásban. A fehérjebevitel szempontjából a gyermek 3 éves kora felett is fontos ügyelni a tehéntejre: 500 ml hígítatlan tej vagy tejkészítmény egy 12 kg-os gyermek teljes napi fehérjeszükségletét már fedezi.

A lappangó cukorforrások elkerüléséről és a túlsúly megelőzéséről további részleteket olvashattok az Első 1000 Nap Program oldalán:

nutricheq-szuloi-utmutato-12.pdf (closte.com)

További junior gyerekitalokról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.