Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

AMIKOR A HAS MOZOGNI KEZD

Az első rúgások


Az egyik legfelkavaróbb pillanat a leendő anya számára, amikor először érzi, hogy a hasában mozog a gyerek. Az első, kívülről is kitapintható rúgással aztán a leendő apa számára is kézzelfoghatóvá válik a terhesség. A gyerek pedig minden egyes moccanásával azt jelzi, hogy minden rendben van. Ugyanakkor persze egy kis aggodalmat is okoznak a mozgások, mert vajon mennyi az a sok vagy kevés, ami tulajdonképpen még pont normális?

Már a terhesség nyolcadik hetétől mozog a magzat, de ekkor még túl kicsi, a mozgása pedig túl gyenge ahhoz, hogy érezni lehessen. Legkorábban a terhesség 18. és 21. hete között kezdik érezni a leendő anyák a gyerek mozgását. Ezt befolyásolhatja az anya testsúlya, a méhlepény elhelyezkedése, vagy az ikerterhesség. Utóbbi esetben épp, hogy korábban érezhetők a kicsik.

A második és az azt követő terhességek során az anya valószínűleg korábban elkezdi érezni a gyermekét, aminek az az oka, hogy már ismeri a jelzéseket. A mozgások kezdetben egy lágy csapkodások és bizsergés érzését keltik, sőt, gyakran még össze is tévesztik őket a puffadással. Ekkor még köszönőviszonyban sincsenek azokkal az erős rúgásokkal és ütésekkel, amikkel a babák hónapokkal később felhívják magukra a figyelmet. A terhesség későbbi szakaszában a mozgások erőteljesebbé és rendszeresebbé válnak. Körülbelül a 24. héttől már kívülről is érezhetők.

Mennyi a normális?

Nincs általános érvényű válasz arra a kérdésre, hogy milyen gyakran és milyen intenzíven kell mozogniuk a babáknak az anyaméhben. Vannak gyerekek, akik olyanok, mintha bokszmeccsre edzenének, míg mások inkább álomszuszékok. Mindezek egyébként nem utalnak a gyerek jellemére. Emellett számos egyéb tényező is szerepet játszik a mozgékonyságban, egyebek mellett az egyéni alvás-ébrenlét ritmus, hogy mennyire nagy a baba, de még az is, hogy mennyire aktív a mama.

A baba ugyanis nagyon érzékenyen reagál a kívülről érkező hatásokra. Ha az anya stresszes, a szervezetében erősebben áramlik az adrenalin. A stresszhormon pedig bekerül a babába is, aki emiatt élénkebb lesz. A lassú, harmonikus zene viszont megnyugtatóan hat rá.

A mozgások és azok gyakorisága változik a terhesség során. Korábban a terhes nőnek legalább tíz rúgást kellett összeszámolniuk naponta, lehetőleg ugyanazokban a napszakokban. Ez ma már túlhaladott szemléletnek számít.

Csuklás, rúgás és fordulási manőver

Ráadásul kezdetben nem egyformán erősek a mozgások. Teljesen normális, ha a terhes nő eleinte csak napi egy-két alkalommal érzékeli a gyermekét. Ez a 24. és a 28. hét között megváltozik. A gyereknek elegendő helye lesz ugyanis az anyaméhben és szabadon tud mozogni. A mozgások rendszeresebbé válnak, és a baba elkezd reagálni a kívülről érkező hangokra, mint amilyen a zaj vagy a zene.

A terhesség 29. hetének környékén elkezd szűkebbé válni a hely. Ezért a rúgásokat és ütéseket a mama jobban érzi. A leendő anya ekkor már azt is észreveszi, hogy a baba ébren van-e vagy alszik – és tudja, hogy bizonyos napszakokban aktívabb, mint máskor. A 32. héttől aztán még egyszer rákapcsol, a 36. hét körül viszont már alig van helye mocorogni és lassan elindul végleges pozíciója felé. A terhes nő ebben a szakaszban gyakran szembesül a bordáiba érkező fájdalmas rúgásokkal és ütésekkel, és a kis kezek és lábacskák jól láthatóvá válnak a hasfal alatt.

A további terhességek során előfordulhat, hogy a gyengébbé vált méh- és hasizmok miatt a gyerek egészen a szülés pillanatáig képes mozgolódni és forogni. Nem kell megijedni, ha a mama hasából ritmikus rángás jön. Csak csuklik a baba. Ez olyankor fordul elő, ha félrenyeli a magzatvizet. A csuklás fontos gyakorlás a későbbi légzés szempontjából és a szülésig naponta többször is előfordulhat.

A mozgások hiánya aggodalomra ad okot?

Miután a leendő anya hozzászokott a rúgásokhoz, a terhesség maradék szakaszában kevésbé fognak feltűnni neki. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kicsik naponta nagyjából húsz órát alvással töltenek. Ameddig a terhes nő aktív, a gyerek mozgásait kevésbé érzékeli, mint nyugalmi állapotban, például amikor esténként az ágyban fekszik. Este 9 és éjfél között a gyerek ébrenléti szakaszban van, ami valószínűleg azzal függ össze, hogy az anya szervezetében ekkor termelődik a kortizon nevű hormon. Ez az anya alvását elősegíti, a babát viszont felébreszti. 

Ha a mama aggódni kezd, mert már egy ideje nem érzett mozgolódást, megpróbálhatja felélénkíteni a babát oly módon, hogy ellazul, a bal oldalára fekszik és zenél a hasának. Ha viszont a baba 24 óránál több ideig nem mozdul, vagy hirtelen jóval erősebben vagy kevésbé mozog, tanácsos felkeresni az orvost vagy a szülésznőt, hogy megnézze, minden rendben van-e.

További várandósságról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.