Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

TELI ORR - TIPPEK NÁTHA IDEJÉRE

Anya és apa már régóta ismerik az érzést, de hamarosan a kicsi is megtapasztalja: az ősz és a tél a megfázások ideje.

Repkednek a levegőben, ráragadnak a kilincsre és a papírpénzre, és szinte mindenütt jelen vannak: ők a megfázást okozó vírusok. Nagyjából kétszáz különböző vírustípus ismert, ezek az okai annak, hogy mi felnőttek évente kétszer-ötször megfázunk. A kisgyerekek évente akár tíz alkalommal és szenvedhetnek a kellemetlen megfázás miatt. A megfázást okozó vírusok különösen jól érzik magukat a hideg hónapokban, és elsősorban az orron és a szájon át jutnak a testbe. A nyálkahártyán megtelepedve gyulladást okoznak. Ennek egyik következménye a megnövekedett orrváladék-képződés, ami ráadásul a megfázás során jóval folyékonyabb, mint amúgy. A teli orr pedig szünet nélkül folyik. Ez kellemetlen ugyan, de néhány nap alatt magától elmúlik. Veszélyessé csak akkor válik, ha a megfázást okozó vírusok az orr-garati részből tovább vándorolnak.

Akadályozzuk meg az elterjedését!

Orrunk szűkös csatornák révén összeköttetésben áll az orr-mellékürgekkel és a középfüllel. Ha a vírusok oda is behatolnak, egy ártatlan náthából gyorsan kialakulhat az orrmelléküregek vagy a középfül fájdalmas gyulladása. Ha pedig a kórokozók az orr-garati részből „lejjebb csúsznak“, akár a légutak gyulladása vagy egy tüdőgyulladás is lehet belőle. Ellenben ha pár egyszerű alapszabályt betartunk, megóvhatjuk a kicsit a szövődményektől.

Ha a gyerek megfázott és náthás, elsősorban sok nyugalomra és alvásra van szüksége, melynek érdekében alakítsuk ki számára a megfelelő környezetet. Ilyen a meleg, nem túlfűtött szoba. A legtöbb gyerek már a 16 ° - 18 ° fokos szobahőmérsékletet is kellemesnek találja. Az is fontos, hogy a nap során többször szellőztessünk és gondoskodjunk arról, hogy ne legyen túl száraz a szoba levegője, nehogy kiszáradjon a kicsi nyálkahártyája. Jó szolgálatot tehet, ha vízzel teli tartályt helyezünk a fűtőtestre.

Hasonlóan fontos, hogy eleget igyon a gyerek. Az első hónapokban a csecsemő teljesen beéri az anyatejjel. A negyedik hónaptól naponta nagyjából 500 milliliter folyadékra van szüksége, egyéves kora után pedig már kb. egy literre. A legjobb, ha édesítés nélkül adunk neki gyógyteát (csipkebogyó, menta, hibiszkusz, hársfavirág stb.). Láz vagy hasmenés esetén pedig még több folyadékra van szüksége.

Mit tegyünk, ha jön a láz?

Teljesen normális, ha a test megemelkedett hőmérséklettel reagál a náthára vagy megfázásra. 37,6 ° foktól beszélünk hőemelkedésről, 38,5 ° foktól lázról és 39 ° foktól magas lázról. Lázcsillapítás gyanánt előbb forduljunk a hagyományos házi módszerekhez. Az egyik legismertebb a vádli köré tekert jó öreg borogatás. Ez meleget von el a testtől, de csak olyankor használjuk, ha melegek a gyerek lábai és talpacskái! Ennek egyik alternatívája az „ecetes harisnya”, melynek elkészítése nagyon egyszerű: Mártsunk pamut textilt ecetes oldatba, tekerjük a vádli köré és rögzítsük egy harisnyával.

Megfelelő gyógyszerek

A kis náthásnak gyakran nincs is szüksége gyógyszerre, mivel a láza nem megy 39 fok fölé, a megfázás pedig egy bő hét után elmúlik. Ellenben súlyos vagy kitartó lázas megfázás esetén legjobb, ha nem tétovázik az ember, hanem felkeresi a gyerekorvost, aki személyre szabott gyógyszert ír föl.

Jól bevált szer a Paracetamol, melynek hatóanyaga már bizonyított és kapható kúp és lé formában is. Hat kilósnál nagyobb testsúlytól már adhatunk kúp formájában fájdalomcsillapító, lázcsökkentő Ibuprofént, a hatodik hónaptól már akár szirup formájában is. Felnőtteknek gyártott gyógyszereket viszont semmi esetre se adjunk a kisgyerekeknek, például amik acetilszalicilsavat tartalmaznak. Ha ugyanis légúti fertőzések esetén adunk acetilszalicilsavat, az súlyos májgyulladást, az úgynevezett Reye-szindrómát válthat ki. Ez ugyan csak nagyon ritkán fordul elő, ám ha fellép, akár életveszélyt is okozhat. Ez pedig egy olyan kockázat, amitől a szülők könnyedén megóvhatják a szipogó gyereküket. Mivel a babák és a kisgyerekek nem tudnak olyan könnyen átváltani a szájon át való lélegzésre úgy, mint a felnőttek, a bedugult orr ebben az életkorban problémás lehet. Különösen az ivás eshet ilyenkor a kicsi nehezére. A nyálkahártyát tehermentesítő orrcseppek ilyenkor enyhülést hozhatnak, melyből minden korcsoport számára létezik megfelelő változat.

További 12-36 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.