Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

A SZOPTATÁS VÉGE

Mikor jön el a pillanat?


Meghitt és bensőséges a szoptatás időszaka, a kicsi pedig mindennel el van látva, amire az egészséges fejlődéshez szüksége van. Nagyjából négy-hat hónap után fokozatosan elkezdődik a szoptatások csökkentése, ami fontos elszakadási lépés az anya és gyermeke életében.

Pompásan zajlanak a napi szoptatási rituálék reggel, napközben és az éjszakába nyúlóan, és ezeket az együttléteket egyaránt élvezi mama és baba. Mindketten megszokták már, és egy jól bejáratott, jól működő csapattá váltak. Nem túl egyszerű hát elszakadni ezektől a meghitt pillanatoktól. De türelemmel és kitartással mindketten hozzá tudnak szokni az új helyzethez, és jöhet a fejlődés újabb szakasza. Még akkor is, ha vannak gyerekek, akik oroszlánként küzdenek a mama melléért. De ahogy a zökkenőmentes szoptatás kialakulásához idő kellett, a szoptatás elhagyásához is időre van szükség.

Közösen felfedezni

Nem minden baba hagyja abba magától a szopást, ám ha igen, az roppantmód megkönnyíti a folyamatot. Ezt mi magunk is elősegíthetjük azzal, ha minél jobban bevonjuk a kicsit a hétköznapi családi étkezésbe, hiszen annál inkább nő a kíváncsisága. Hirtelen sokkal érdekesebbnek tűnnek az olyan finomságok, mint a pép, a banán vagy a sárgarépa, mint a mama cicije. Vannak gyerekek, akik ilyenkor maguktól tagadják meg a mamájuk mellét. Legkésőbb akkor tölti be a módszer a küldetését, amikor a kicsi tudatosan elfordul vagy egy egyértelmű „nem”-mel reagál.

Az is előfordulhat, hogy szopás közben a baba elkezd valami egészen más dologgal foglalkozni. A nemrégiben még oly nyugodt szoptatás egyre nehezebbé válik, és már egyáltalán nem olyan zökkenőmentes. Sokszor ebben az időszakban bújnak ki az első fogak is – ez pedig már elég kellemetlenül érintheti a mamát. Az időpont tehát épp megfelelő, hogy csökkentsük a szoptatás gyakoriságát és megpróbálkozzunk az első pépekkel, később pedig a családi koszttal. Fontos, hogy eleget igyanak ilyenkor a kicsik. Az átálláshoz pedig a legjobbak az anyatejet helyettesítő tápszerek, a szénsavmentes víz vagy a nem édesített baba-tea.

Kis lépésekkel a cél felé

Sok anya egy ideig még folytatja a reggeli vagy esti szoptatást. Így marad néhány nyugodt közös pillanat a gyerekével. Így azok a nők megőrizhetnek egy kis közelséget és kötődést, akik újra munkába álltak. A hirtelen leállás pedig sem a mamának, sem a gyereknek nem tesz jót. „Szinte borítékolható a mellfeszülés és a tejcsatorna-dugulás. Hiszen a tejtermelődés még javában zajlik. Ennek szintén hozzá kell szoknia az új helyzethez“ – ismeri a jelenséget saját praxisából Elien Rouw doktor. Az ő javaslata, hogy fokozatosan álljunk le a szoptatással. Az anyának is fontos, hogy pszichikailag hozzászokjon az új helyzethez; a kicsinek pedig jobb, ha nem kell hirtelen túl sok dolgot egyszerre megtanulnia. Vagyis ne egyszerre történjen a szoptatás végleges befejezése és a pépekre való átállás. Mindezek mellett a kicsinek általában épp jönnek a fogai, amivel szintén meg kell birkóznia.

És ha muszáj hirtelen abbahagyni?

Ritkán, de előfordul, hogy hirtelen kell abbahagyni a szoptatást, például ha begyullad a mell. Elien Rouw szerint ha mégis folytatjuk, visszájára sülhet el a dolog. Olyankor is a szoptatás befejezése ajánlott, ha valaki kemoterápiára szoruló rákbeteg, vagy kénytelen erős gyógyszereket szedni. Egy közelgő műtét előtt az anya lefejheti és lefagyaszthatja a tejét. Ha pedig mégis hirtelen kell felhagyni a szoptatással, a legjobb, ha többször átmasszírozza kezével a mellét, majd finoman lefeji. De ne az utolsó cseppig! A test így olyan jelzést kap, hogy már nincs szükség annyi tejre, és a tejtermelés ezután lépésről-lépésre alkalmazkodik a megváltozott szükséglethez – majd szép lassan leáll. Viszont el a kezekkel a tejapadást elősegítő kémiai szerektől! Erős mellékhatásokat válthatnak ki, ezért nem ajánlottak.

Amikor a papa is szerepet kap

A szoptatás befejezése nemcsak a baba és a mama számára hoz változásokat, az egész család számára új helyzetet teremt. Az apa életében is új korszak kezdődik. Sok nő fizikailag is megváltozik ekkor, (a mellek lassan összemennek), a férfiakat pedig ilyenkor lehet fokozatosan bevonni a gyerek etetésébe. És míg a fiatal anyák lassan visszatérnek régi testérzékelésükhöz, az apák aktívabb tápláló szerepbe kerülnek. Ez persze minden családban másképp történik.

Elien Rouw azt ajánlja a pároknak, hogy gondolják át alaposan, melyik napszak a legjobb az apának arra, hogy gondoskodjon az etetésről, a rendszeresség ugyanis nagyon fontos. Mostantól az apa dolga lesz például az esti papi elkészítése. Ez egyébként remek alkalom arra, hogy a mama nagyobb mozgásteret kapjon, különösen, ha az utód nagyon anya- vagy mellfüggő. És amíg az apa az etetéssel foglalkozik, az anya az evési időt valami másra – esetleg önmagára – tudja fordítani, hiszen már nem kell okvetlenül jelen lennie.

Ha kezdetben nehezen is megy az átszokás és a baba nem igazán akar enni vagy inni, semmiképp se erőltessük. Kezdjük eleinte kisebb adagokkal, hogy a gyerek lassan hozzá tudjon szokni az új helyzethez. Türelemmel szép lassan biztosan célhoz érünk. A szoptatás befejezése egyúttal az első lépés az anya és gyerek közti kötődés lazításában, amit még további lépések követnek majd. Minél nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban zajlik le ez a korszak, annál jobban sikerül. És ez nem csak a szoptatás befejezésére igaz.

További 12-36 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.