Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

AMIKOR NEM ALSZIK OTTHON A GYEREK

Közeleg az első gyerekmentes hétvége. Hosszú idő után először tud a pár kettesben szórakozni, és ezt nagy várakozás előzi meg. Ám ezzel párhuzamosan jön a lelkiismeret-furdalás is, miközben a szülők szeme előtt olyan helyzetek rémlenek fel, amikor a kicsi ordít, a nagyszülők pedig azt sem tudják, hova kapjanak. Gyakran hamisak az ilyen rémképek, ugyanis okos felkészüléssel mindenki garantáltan élvezni fogja az első hétvégét a kicsi nélkül.

Nem kell, hogy rossz legyen a lelkiismerete a szülőknek azért, mert eljön a pillanat, amikor először hagyják ott éjszakára a gyereket a nagyszülőknél. Mindegy, hogy erre valamikor az első hetekben vagy egyéves kora után kerül sor: nincs örökérvényű helyes időpont, ahogy érdemi információk sincsenek arról, hogy jó-e az, ha már korán a nagyszülőknél alszik a gyerek. Ugyanígy azt sem lehet tudni, hogy káros-e ez a kicsi fejlődésére nézve. A siker leginkább a szülőkön, a gyereken és a mindenkori körülményeken múlik.

Ha az anyuka még szoptat, és kényelmetlennek találja a tej lefejését, jobb, ha inkább egy későbbi időpontot választ. Olyankor is helyesebb elhalasztani a kicsi „lepasszolását”, ha éppen nagyon ragaszkodó korszakában van, vagy csak nehezen tud hozzászokni egy új környezethez. Jó, ha a szülők bíznak benne, hogy a nagyszülők jól kijönnek majd a kis alvóvendéggel. Végső soron a puding próbája az evés.

Azoknál a gyerekeknél, akik még szopnak, érdemes előre letesztelni, hogyan reagálnak a cumisüvegre. Fontos ilyenkor, hogy a mama ne legyen jelen az evésnél, mert a baba automatikusan a mellét fogja követelni. Ha a nagyszülők túl messze laknak ahhoz, hogy problémás esetben gyorsan visszahozzák a gyereket, érdemes inkább a közeli barátoknál végezni az első kísérletet vagy úgy szervezni a nagyszülőknél töltött hétvégét, hogy a szülők a biztonság kedvéért a közelben maradnak. Így ha szükség van rájuk, gyorsan ott tudnak teremni a nagyiéknál.

Nem kell megrettenni a nagymama szabályaitól

Tény, hogy a nagymamánál minden kicsit másképp van. A gyerek kap egy kis csokit, este elég egy cicamosdás, és a szokásos esti rituálék nélkül is le szabad feküdnie – különböző emberek különböző játékszabályokat jelentenek a gyerekek számára. A szülők pedig mindig meglepődnek, mennyire másképp viselkednek gyerekeik, amikor másnál alszanak.

Mielőtt még a szülők idegeskedni kezdenének a nagyszülők egyes módszerein, és emiatt konfliktus alakulna ki köztük, jobb, ha megegyeznek bizonyos szabályokban, melyek esetében nem hajlandók kompromisszumokat kötni. Még ha a nagyinak olyan ötletei is támadnak, mint, hogy mindenképp méz kell a tejbe („Különben nem fog ízleni.“), vagy a gyereknek sapkát kell vennie alváshoz („Hiszen máskülönben fázni fog.“), őrizzük meg a hidegvérünket és fogadjuk el, hogy a nagyszülőknek is lehet saját nevelési stílusuk. Egyfelől van már tapasztalatuk a gyereknevelésben, másrészt nem aggódnak a bizonytalanság és a totális felelősség miatt, mint az újszülött szülők. Ráadásul rengeteg nevelési divatot láttak már jönni-menni. Nem beszélve arról, hogy ha a fél éjszakát azzal töltötték, hogy próbálták visszaaltatni a kicsit, akkor ugyanez másnap jó eséllyel a szülőkkel már nem fog előfordulni.

Írjunk listát a hétvégére

Míg a nagyszülőknél töltött legelső hétvégén valószínűleg az autó dugig lesz pakolva a baba cókmókjával, ahogy telik az idő, úgy csökken a nélkülözhetetlen dolgok listája. Az alábbiakat mindenesetre jobb, ha az első alkalommal visszük a gyerekkel:

Evéshez: a gyerek korának megfelelő üvegek, etető cumi, üvegtisztító kefe, lefejt anyatej vagy előre kiporciózott tejpor. Adott esetben a kicsi bögréje, babakanál, előke, esetleg ruhapelenka, amit a ruhája elé lehet tenni.

A babaápoláshoz: jó nagy pelenkakészlet, nedves törlőkendők, baba-törlőkendők, ápolókrém, fürdetőkrém, nyáron pedig a babának való fényvédőkrém.

Játékhoz: minden, ami épp a baba kedvence, ami lehet a plüssállata vagy a takarója, kedvenc játékai.

Ruhák: mindig legyünk nagyvonalúak és inkább pakoljunk be több váltásnyi ruhát: az évszaktól függően sok body, rugdalózó, póló vagy pulóver, nadrág, kabát, zokni, két hálóruha. Kintre való ruha (overál, összekoszolható melegítők, sapka és nyáron olyan ruha, amiben a kicsit a lehető legkevesebb UV-sugárzás éri). Sportcipő, a tipegőknél a talpán csúszásgátlóval ellátott zokni vagy babacipő.

Alváshoz: azoknál, akik csak ritkán alszanak máshol, bőven elég a babakocsihoz tartozó puha hordozótáska vagy egy matrac a földön. Ha a gyerek gyakran jön látogatóba, érdemes beszerezni egy vendégágyat vagy egy rácsos kiságyat, amit később aztán át lehet alakítani. Ezeken kívül: babahálózsák, bébiőrző.

A szabadidőhöz: babakocsi (esővédővel és ha szükséges, bélelt hálózsákkal felszerelve), gyerekülés a kocsiba. Ha gyakran vendégeskedik a kicsi, nem árt beszerezni egy használt babakocsit.

Egészségügyi doboz: lázmérő, puffadás elleni szerek, hasmenés és láz elleni orvosságok, TB-kártya, és szükség esetére fontos telefonszámok.

És a biztonság érdekében: a nagyszülők háztartása legtöbbször nem a gyerekre van szabva. Előfordulhatnak nyíltlángú tűzhelyek, elérhető háztartási szerek, mérgező növények vagy kerti tó, vagy akár laza lépcsőfokok és konnektorok. Érdemes ezért a szülőknek és a nagyszülőknek korábban közösen feltérképezni és eltávolítani a gyerek korának megfelelő veszélyforrásokat, és különösen a szülőknek kell ilyenkor résen lenni. Ha úgy tűnik, hogy az unokák gyakrabban jönnek majd, érdemes hosszabbtávú fejlesztésekbe fogni, mint a lépcső előtti biztonsági ajtó felszerelése, konnektordugó, járóka stb. Ez meg is könnyíti a nagyszülők dolgát a gyermekfelügyelet közben, a szülőknek pedig azt a megnyugtató érzést adja, hogy jó kezekben van a kicsi.

További 12-36 hónapos korról szóló cikkek

A webshop újra működik
A technikai problémát elhárítottuk, újra tudunk rendeléseket fogadni.