Rossmann
Rossmann mano

Rossmanó Babaprogram

A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

MIT CSINÁLJUNK, HA ROSSZ AZ IDŐ ODAKINT?

A szabadban játszani mindig jó dolog. De ha zuhog az eső, fúj a szél, a cipőnk átázik és minden sáros lesz, akkor jobb inkább otthon maradni. De vajon hogy lehet egy hosszú, borúsan sötét napot vidáman eltölteni otthon, együtt a gyerekkel?

Délelőtt: festés, gyurmázás

Az ablakot verdeső kövér esőcseppek kitűnő motívumként szolgálnak akár arra is, hogy lefessük őket. Ha ügyesen csináljuk, akkor ujjfestékkel (semmi gond, vízzel könnyen lemosható a kézről) közvetlenül az üvegre vagy akár a papírra is festhetünk. A legjobb, hogy ebben az időtöltésben a legkisebbek is részt vehetnek. A gyerekek egyik legkedvesebb foglalatossága a gyurmázás. Ha nincs otthon gyurmánk, házilag is készíthetünk egyet. Ehhez kétféle, saját készítésű receptünk is van: az egyik a sótészta, a másik a homoktészta. (A sótészta hozzávalói: két bögre liszt és egy bögre só keverékét összekeverjük 1 bögre vízzel és 1 evőkanál olajjal. A formákat száz fokon kb. egy órán át sütjük a sütőben. A homoktészta hozzávalói: 1 bögre étkezési keményítő, 1 bögre víz, 2 bögre homok. Ezeket közepes tűzön sűrű masszává főzzük, majd hagyjuk kihűlni.) Nagyon szeretik gyúrni ezt a tésztát a kicsik, állatokat, apró edénykéket, kéz- és lábnyomatot is készíthetnek belőle. Szárítás után tetszés szerint festhető és nagyon egyedi, ötletes ajándék is lehet belőle pl. a nagyszülőknek.

A gyerekek élvezettel tépkedik apróra a papírt – már ha szabad -, a cafatokat pedig aztán újra fel lehet ragasztani egy nagyobb papírra. Lehet rendezni az anyukával papírtépő versenyt, amikor színes kartonpapírt, selyempapírt, celofánt kell széttépni és egy vázára, vagy szörpös üvegre felragasztani. A „csak papír-változat” esetében gyúrjuk apró golyóvá a papírdarabkákat és így ragasszuk fel őket egy papírra. Ha ügyesek vagyunk, még képet is készíthetünk belőle; ha előre rajzolt vonalak mentén ragasztunk, akkor például fa, vagy virágcsokor képe lehet a végeredmény. Ha pedig a kis csomókat egy adott ábra szerint ragasztjuk fel, akár egy kis bárány is megelevenedhet a papírunkon. Ha nincs kéznél selyempapír, az apró vattacsomók is megteszik. Akad talán a háztartásban egy nagyobb darab kartonpapír, ami kiválóan alkalmas arra, hogy babházzá alakítsuk át. Az ajtó és ablakok helyét egyszerűen kivágjuk, és tetszés szerint festjük be együtt a gyerekkel.

Színes, varázslatos ábrákat készíthetünk egy kartondoboz teteje vagy egy nagyobb műanyag edény, egy golyó és néhány festék segítségével. A doboztetőbe belefektetünk egy fehér lapot, majd a gyerekek anya segítségével rácsepegtetik a folyékony festéket. A golyót a tető ide-oda mozgatásával görgetik a festékben, így festhet a golyó csodálatosan színes és izgalmas képet a fehér papírlapra. Ha túl folyékony a festék és emiatt esetleg kifröccsenhet, használjunk zárható edényt.

Délben: főzzünk együtt!

Már az egyéves gyereknek is örömet okoz, ha valamit úgy csinálhat, ahogy a felnőttek. Erre pedig a konyha kiváló terep. Rengeteg feladatban segíthetnek a kicsik, a lehetőségek tárháza pedig végtelen. Saláta lesz ebédre? Engedjünk vizet a mosogatóba, és máris kezdődhet a salátamosás! Tésztát főzünk? Fűzzünk láncot! A tésztaszemeket könnyebb felfűzni egy cérnára, ha egy darabka szívószálhoz odaragasztjuk a cérna végét. Így könnyen át lehet tolni a tésztaszemeken.

Nagyon felelősségteljes feladat a gyermek számára, ha apróra vágott zöldséget kell rakosgatnia edénybe, amivel anyukájának helyet csinálhat a vágódeszkán. Aztán ott vannak a különböző fakanalak, merőkanalak, kanalak, amiket a gyerek akár már egyedül is bepakolhat a mosogatógépbe. Ezek még izgalmas hangszerekként is működhetnek, zenei aláfestést nyújtva a főzéshez. Hamupipőke nem örült annak, hogy ki kellett válogatnia a borsószemeket, ezzel szemben gyerekünk számára egy ilyen feladat a motorikus fejlődést is elősegíti.

A bab, a borsó és a tészta mind-mind természetes játékszerek lehetnek.

Evés után ki a friss levegőre, a szabadba egy kis „sárdagasztásra”

Menjünk ki a szabadba jól felöltözve gumicsizmában, esőköpenyben, és sétáljunk még akkor is, ha nem annyira barátságos az idő. A séta során megkereshetjük a legnagyobb tócsát, amit átugorhatunk, de bele is ugorhatunk. Összegyűjthetjük az esőt kis pohárkában, építhetünk kövekből hidat a tócsán át. Ezek a játékok még a legkitartóbb gyereket is kellőképpen kifárasztják.

Délután: piknik a nappaliban, otthoni edzőterem

A délutáni alvás után kipihenve folytatódhat a mozgalmas játéknap. Tornázzunk együtt például cd-vel, vagy egyszerű gyermekdalokkal, melyekre táncolni, énekelni lehet. Nagyobb mozgásigényű gyerekeknek „edzőtermet” építhetünk: tegyünk a padlóra egy matracot, amin ugrabugrálhat a kicsi. Mászó alkalmatosságot alakíthatunk ki úgy, hogy egy stabil asztalra széket, karosszéket helyezünk. Egy törülközőn vagy takarón ülve jól lehet csúszkálni a parkettán. Akadályfutást is rendezhetünk úgy, hogy építőkockákat vagy kisebb akadályokat állítunk fel a szobában, melyeket ki kell kerülni vagy át kell ugrani. Bújócskázni a kanapé párnája mögött lehet, vagy az asztal alatt a terítő takarásában bújhat el a gyerek anyukája elől. De dobolással, fedő ütögetésével is lefoglalhatjuk gyermekünket. Olyat is játszhatunk, hogy eldugjuk a plüssállatkákat, amiket elő kell keresni. Kis pihenőt a nappali padlóján rendezett piknikezés közben tarthatunk. Mondjuk a délelőtt együtt sütött keksz elmajszolásával.

Este: közös rendrakás és olvasás

A kicsi már az ágyban fekszik, anya pedig rendet rak? Erről aztán szó sem lehet! Versenyezzünk inkább, ki szed össze hamarabb több plüssállatot? Vagy anya csinálhat úgy, hogy nem tudja, melyik játéknak hol van a helye, és az autót a hűtőszekrénybe akarja betenni. Ez óriási ellenkezést vált ki a gyerekből, de rögtön meg is mutatja, mit hová kell tenni. Vacsorához együtt terítsük meg az asztalt! A nap lecsengéseként kicsit lehet még olvasgatni, képeskönyvet nézegetni, a plüssállatokkal játszani, de már semmilyen felzaklató tevékenységbe ne kezdjünk bele. Esti mese után lassan véget ér a rossz idő miatt otthon töltött nap.

További 12-36 hónapos korról szóló cikkek