6-12 hónapos korig

Lélekbalzsam

Ugrás másik cikkhez:

Illatos aromák kicsiknek

A kicsikre is jó hatással vannak az illóolajok. És ehhez nem kell, hogy a babának csikarjon a hasa vagy a foga jöjjön. Csak úgy általában is vonzónak találhatják az illatokat.

Illatozó szoba

A illatok már a kisgyerekekre is jótékony hatással vannak. Nincs is más dolgunk, mint két-három csepp illóolajat belecsepegtetni egy vízzel teli edénybe és rátenni a meleg fűtőtestre. Persze rakhatjuk a párásítóba vagy az illatlámpába is a cseppeket, esetleg egy textíliára, amit a kiságytól távol akasszunk fel. A legjobbak a friss, harmonizáló aromák, mint a mandarin, a grapefruit vagy a vanília; ezek be szoktak válni a kicsiknél. Hasfájás vagy a fogzási fájdalmak esetén a római kamilla levendulával vagy az édeskömény is jó választás lehet. Tipp: elég egy óra illatosítás. Utána alaposan szellőztessük ki a szobát, hogy a levegője ismét semlegessé váljon.

Aromamasszázs

Nem csupán a hasfájástól szenvedő, sírós gyerekek szeretik, ha gyengéden masszírozzák őket. Bőrének érintése minden gyerekben nagyon jó érzéseket vált ki. És akárcsak a nagyok, a kicsik is szeretik, ha eközben kellemes illatokat éreznek. Házilag is egyszerűen elő lehet állítani masszázsolajat: ötven milliliter kiváló minőségű növényi olajhoz (mint amilyen a mandula- vagy az olívaolaj) a babák számára elég két-három csepp illóolaj vagy aromakeverék. A három évesnél idősebb gyereknél öt cseppet is hozzákeverhetünk. Lazító hatása van, ha egy kis rózsaolajat is hozzáadunk – nem csak a sírós gyerekeknél. A hasfájós gyerekeknél a következő keverékek válhatnak be: ánizs, édeskömény, koriander és kömény, tetszőlegesen kamilla és orbáncfű, levendula és mandarin.

A nyugtató kád

Egy jó illatos fürdő már egy kisgyerek számára is több mint egy bőrápolással végrehajtott tisztálkodás. Egy ilyen aromafürdő ugyanis azzal, hogy természetesen ellazít, segít az elalvásban is. A levendula és a vanília nyugtató hatású illatanyagok. Mivel az illóolajok nem oldódnak vízben, ún. emulgeálószerre van szükség, amivel el kell keverni őket. Ez lehet tejszín, méz, tej vagy tengeri só. A kicsiknek elég két-három olajcseppet adni két evőkanál emulgeálószerhez. 

Fontos az illóolajok helyes adagolása, ettől függ ugyanis, hogy hogyan reagál rájuk a kicsi és milyen lesz a hatásuk. A hígítatlan olajok általában nem adhatók csecsemőknek és kisgyerekeknek. Aki bizonytalan, inkább mondjon le arról, hogy maga keveri az illóolajakat és nyúljon a készen kapható illatos gyerekfürdőkhöz, babakrémekhez és babaolajokhoz!

Ugrás másik cikkhez: