Rossmann
2021. november 22.

Fogy az időnk! Ha nem változtatunk, tíz éven belül elér bennünket és romba dönti a világunkat az ökokatasztrófa! - Éva Magazin

A katasztrófa elkerülhetetlen. Hiába nyomják a klímakutatók továbbra is két kézzel a vészcsengőt, és figyelmeztetnek egyre hangosabban, amíg nem a mindennapi életünket, kényelmünket, egészségünket veszélyezteti, addig úgy tűnik, nem veszünk róla tudomást. Pedig drasztikus változás híján a végső tragédia egyelőre elkerülhetetlennek tűnik. Dirk Rossmann a klímavédelmet alapjául választó bestsellerének magyarországi bemutatóján többek között Jakupcsek Gabriella, Lilu, Epres Panni és Steiner Kristóf meséltek arról, ők milyen lépéseket tesznek a Föld jövője érdekében.

A fenti témát és a lehetséges megoldásokat boncolgatták hazánk inspiráló és véleményvezér hírességei, Dallos Bogi, Epres Panni, Jakupcsek Gabriella, Steiner Kristóf, valamint a GreenDependent Intézet szakmai vezetője, Vadovics Edina. A legmarkánsabb véleményeket a kerekasztal-beszélgetés moderátora, Lilu, valamint Jakupcsek Gabriella fogalmazták meg.

„Dühös vagyok, mert lassan 25-30 éve készítem a különböző riportokat és interjúkat klímaváltozás témában, de úgy érzem, hogy a klímakatasztrófa lefékezését célzó drasztikus lépések, szabályozások csak nem történnek meg sem lokális, sem világszinten! Azon kéne elgondolkodnunk, hogy mi, a civil társadalom hogyan tudnánk kikényszeríteni a globális politikai döntéshozóknál és befolyásos embereknél a drasztikus változást indikáló tényleges cselekvést, hiszen ez olyan anyagi forrásoktól is függ, amelyek fölött nem mi, civilek rendelkezünk” – mondta Jakupcsek Gabriella. Gondolatmenetével a többiek is egyetértettek, Lilu pedig azzal fűzte tovább, hogy rávilágított: szükséges a fiatalabb nemzedék figyelmét is minél hatékonyabb módon a bolygónk védelmére irányítanunk.

„Jobban bele kell nyomnunk az orrunkat a témába, és megfelelőképp kell edukálnunk a gyermekeinket is. Például mostanában több dokumentumfilmet is megnéztünk családilag a fenntarthatóság, a környezet- és klímavédelem vagy éppen a túlnépesedés témákban, és miután egy mostanában elhíresült, a túlhalászatról szóló alkotást láttuk, Dávid fiam kijelentette: nem szeretne több halat enni. Látta, felismerte, és megértette a film üzeneteit!” – mesélte el személyes történetét a többieknek Lilu, aki hangot adott a felháborodásának is, miszerint

Ha tudnánk, hogy ha holnap nem tesszük le a kocsit, annak az lesz az ára, hogy tíz év múlva vége a világnak, akkor is lenne olyan, aki a katasztrófa pillanatáig beülne az autójába.

Epres Panni maga is bevallotta, hogy ő is azok közé tartozik, aki kocsival közlekedik és az egész családja nagy húsfogyasztó, ráadásul imádja a szép ruhákat is, de a saját szintjén ő is próbál tenni a környezetvédelemért, például azzal, hogy szelektíven gyűjti a szemetet, a használt olajat pedig leadja arra kijelölt gyűjtőhelyeken.

„Sajnos és azok közé tartozok, aki nem akarja meghallani, hogy ekkora a baj, mert ez iszonyú szorongással tölt el.”- mondja.

Az étkezési szokások alapvető megváltoztatására, valamint a túlfogyasztás lassítására világított rá Steiner Kristóf, aki gasztroszakemberként és a vegán életmód-nagyköveteként vett részt a beszélgetésben. „Nemrégiben olvastam egy brit tanulmányt, amely szerint a Földön előállított élelmiszerek közel 70%-a hulladékként végzi, vagyis nem fogyasztjuk el. Ez hihetetlen pazarlás!” – sokkolta az elképesztő arányszámmal Kristóf a jelenlévőket.

A beszélgetésben résztvevők szerint a műanyag is hatalmas probléma.

Minek használunk például szívószálat? Teljesen felesleges! Érdemes lenne mindenkinek átgondolni, hogy a rengeteg használati tárgyból mi az, amire valóban szüksége van.

- vetette fel Steiner Kristóf.

Epres Panni pedig azt mesélte el, hogy a napokban olvasott egy megdöbbentő statisztikát arról, hogy a pandémia elmúlt két évében 140 milliárd eldobható műanyag maszkot hordtak el az emberek, amelyeknek nyoma veszett.

Vadovics Edina szerint kongatni kell a vészharangot, mert bizony igazi vész közeleg és az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ha megállítani nem is, de lassítani tudjuk a teljes katasztrófa bekövetkeztét, az ökoszisztéma és ezzel együtt a földi lét összeomlását.

„Az egyik fontos terület, ahol változtatásra lenne a szükség, az a légiközlekedés. A repülésnek ugyanis iszonyúan nagy a karbonlábnyoma.”- mondta.

Mi a megoldás? Változtatnunk kell, nekünk, egyénenként is és példát mutatni gyermekeinknek: autó helyett ahová lehet gyalog, biciklivel menni, együtt zöldségeket termeszteni, komposztálni és nem készpénznek venni, hogy ami ma van, az holnap is lesz.

 

A világnak le kellene vetkőznie a dölyfös arroganciát és be kellene látnia, hogy elérkezett a valódi cselekvés és az alázat ideje.

- - zárta a beszélgetést Lilu.

 

Forrás: Éva magazin - https://www.evamagazin.hu/tiz-even-belul-eler-minket-az-okokatasztrofa-ha-nem-145742