logo
Belépés
  Rossmann mano

  Rossmanó Babaprogram

  A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

  TEJTERMÉKEK ÉS A HOZZÁTÁPLÁLÁS: MIT ÉS MIKOR VEZESSÜNK BE?

  A tejtermékek bevezetése a legtöbb szülőnek komoly fejtörést okoz, hiszen, ha idő előtt teszik az étrend részévé, a magas fehérjetartalom alaposan megterheli a babák szervezetét

  A gyermekorvossal egyeztetve, először kefirt vagy natúr joghurtot kínáljunk a picinek (8 hónapos kor után), 9 hónapos kor felett próbálkozhatunk keménysajtokkal, 10 hónapos kor után pedig sovány túróval is. 1 éves kor felett kis mennyiségű tejfölt és vajat is adhatunk a babának. 

  A készen kapható gyümölcsjoghurtokkal, tejdesszertekkel vagy túrókészítményekkel viszont vigyázzunk, mert meglepően sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak – a maximális javasolt napi cukormennyiség mindössze 12 gramm (kb. 3 kiskanál), amibe a lappangó cukorforrásnak számító 100%-os gyümölcslevek vagy cukrozott teák is beleszámítanak. A bolti desszertek helyett készítsünk inkább házi változatot: ízesítsük a natúr joghurtot, illetve a túrót gyümölcspürével, majd később apró darabokra vágott szezonális gyümölcsökkel, másfél éves kor felett pedig akár darált dióval is.

  A megelőzés és a következetesség különösen fontos: az élet első 1000 napjának táplálkozása jelentős mértékben befolyásolja a baba felnőttkori egészségét és életminőségét, és kiemelt szerepet játszik olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint például az elhízás, a cukorbetegség, vagy az allergia.

  Fontos hangsúlyozni, hogy a tejtermékek bevezetése nem egyenlő a tehéntej bevezetésével: 1 éves kor alatt semmiképpen sem ajánlott a bevezetése. A tehéntej összetétele jelentősen megterheli az egy évnél fiatalabb babák emésztőrendszerét, növeli az allergiára és szénanáthára való hajlamot, és akár vashiányos vérszegénységhez is vezethet.

  Számos szakember 3 éves korig nem javasolja a tehéntej fogyasztását. Szintén 3 éves kor után jöhet csak a kecsketej, a kecskesajt, a juhsajt és a juhtúró ideje.

  A hozzátáplálás során jó alternatívát nyújtanak a tejpépek is. Az ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó tejpépeket már 4-6 hónapos kortól kínálhatjuk, később pedig gyümölcsökkel vagy diófélékkel is gazdagíthatjuk. Ajánljuk, hogy olyan tejpépet válassz, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

  Milyen aranyszabályokat érdemes követned kisbabád első 1000 napja alatt? Tudd meg cikkünkből:

  Az 5 aranyszabály - Első 1000 nap (elso1000nap.hu)

  További tápszerekről szóló cikkek