logo
Belépés
  Rossmann mano

  Rossmanó Babaprogram

  A várandósságtól a baba 3 éves koráig.

  DR. NÁDOR CSABA: AZ ANYATEJ AZ ELSŐ VÉDŐOLTÁS

  A magzat és az újszülött gyermek egészségi állapotát az édesanya egészségi állapota és táplálkozási, életviteli szokásai befolyásolják, így rendkívül fontos már ebben az időszakban odafigyelni a megfelelő  táplálkozásra.

  Már a várandósság során érdemes készülni a sikeres szoptatásra is. A kismamának fontos odafigyelnie a megfelelő folsav és D-vitamin fogyasztásra, valamint könnyű, vegyes étrendet követniea, és nem szabad elkerülni a mozgást! Talán meglepő, de az állapotnak megfelelő testmozgás ajánlott a várandós kismamáknak is.

  A várandós gondozás alatt már fel kell hívni a kismamák figyelmét az anyatejes táplálás fontosságára, és tanácsokkal kell ellátni őket a szoptatással kapcsolatban. A születést követő első három napban rendkívül fontos szerepe van az egészségügyi dolgozóknak, akik felkészítik a kismamát a szoptatásra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha ebben az időszakban megfelelő információhoz jut az édesanya, sikeresebben tudja majd szoptatni a gyermeket.

  Mindent el kell követni azért, hogy az anyatej termelődése meginduljon, kiemelkedően fontos szerepe van ebben az anya-újszülött egység harmonikus „működésének”. A korai bőrkontaktus és a 24 órás baba-mama szobákban történő elhelyezés a követendő minden szülészeten.

  Az első 6 hónapban (a WHO ajánlást is követve) a szoptatás az elsődleges táplálékforrás a csecsemő számára, így az édesanya táplálkozása továbbra is döntő szereppel bír a gyermek táplálkozásában is. Az anyatej tartalmazza azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a csecsemőnek szüksége van. Az anyatejnek több, a csecsemő immunrendszerét támogató komponense van, ilyenek például a prebiotikumok is, amelyek segítik a jótékony baktériumok szaporodását. A baba számára tökéletes a tápanyag-összetétele, így a szoptatott gyermekeknek kisebb az esélyük az elhízásra, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterin szintjük is. Ehhez persze arra van szükség, hogy az anya is változatosan, egészségesen táplálkozzon, hiszen a gyerekeknek az első hónapokban kizárólag az anyatej a táplálékforrása.

  Az anyatejes táplálásnak kiemelkedő szerepe van a csecsemő immunrendszerének kialakításában és megerősítésében is. Kijelenthetjük tehát, hogy az első védőoltás az anyatej! 

  További szoptatásról szóló cikkek