A ROSSMANN új saját termékjelölése: "Mikroműanyag NÉLKÜL

2019.04.30.

A jövőben a ROSSMANN új "Mikroműanyag NÉLKÜL"-termékjelölése minden olyan ROSSMANN kozmetikai márkán szerepelni fog, amelynek készítményei nem tartalmaznak mikroműanyagokat.

A jelölés a vásárló pontosabb tájékoztatását szolgálja majd a vásárlás során: aki a környezetvédelem érdekében mikroműanyagot nem tartalmazó kozmetikai termékeket szeretne használni, a jelölésről gyorsan és könnyedén felismerheti, mely ROSSMANN-márkájú bőrradírok, samponok és tusfürdők azok, amelyek mikroműanyagok felhasználása nélkül készülnek.

Ennek során a ROSSMANN nem csak a szilárd mikroműanyagból álló radírozó részecskék használatát kerüli. A „Mikroműanyag NÉLKÜL”-jelöléssel ellátott kozmetikai termékeinél a vállalat ezt követően nem használ semmilyen szilárd mikroműanyagot, sem folyékony szintetikus polimert. A jelölés kizárólag a tartalomra vonatkozik, a termék csomagolására vagy a hordozóanyagokra - pl. törlőkendőkre - nem.

Mi a mikroműanyag - és mi a különbség?

A mikroműanyag negatív környezeti hatása egyre köztudottabbá vált az elmúlt években. Jelenleg azonban nem létezik jogilag kötelező erejű meghatározás a „mikroműanyag” kifejezésre Németországban. A mikroműanyag kifejezés általában szilárd mikroműanyag értelemben használatos. Szilárd mikroműanyag alatt elsősorban 5 mm-nél nem nagyobb műanyag részecskéket értünk, amelyek vízben nem oldódnak és biológiailag nem bomlanak le.

De a folyékony vagy részben oldott szintetikus polimerek is egyre inkább a tudományos kutatások tárgyát képezik. Még nem egyértelműen tisztázott, hogy az ilyen polimerek milyen hatással vannak, vagy vannak-e hatással a környezetre. A ROSSMANN célul tűzte ki maga elé, hogy ezeket az összetevőket is más anyagokkal helyettesítse, amennyire technológiai szempontból lehetséges. Az ügyfelek tájékozódásának megkönnyítése érdekében ezeket a komponenseket egyszerűen csak „folyékony mikroműanyagok”-nak nevezzük.

ROSSMANN termékmegjelölés: "Mikroműanyag nélkül"

A ROSSMANN tudományos szakértőkkel együtt dolgozta ki, hogy mely szilárd mikroműanyagok és mely vízben duzzadó (félszilárd) és oldható szintetikus polimerek tartoznak a ROSSMANN által meghatározott mikroműanyagok körébe. Ez alatt minden olyan vegyületet értünk, amely az "Összetevők" listában (a saját kozmetikai márkáink összetevőinek INCI-listája) a következő megjelölések valamelyikével szerepel:

• az "akril" szó
  • a "polimer" szóelem
  • a "szilán" szóelem
  • a "sztirol" vagy "sztirén" szóelem
  • polietilén
  • polipropilén
  • polietilén-tereftalát
  • polivinil-klorid
  • nylon
  • poliészter
  • poliéter
  • poliamid
  • poliimid
  • poliuretán
  • etilén-vinil-acetát
  • polikvaternium.

Ha egy ROSSMANN kozmetikai termék nem tartalmaz ilyen összetevőket (Ingredients), megkapja a "Mikroműanyag NÉLKÜL"-jelölést. A kozmetikai termékek összetevőire vonatkozó további általános információk itt találhatók: http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/ vagy https://www.haut.de/.

Hogyan jut a szilárd mikroműanyag a környezetbe?

A szilárd mikroműanyagok szintén két csoportba sorolhatók: elsődleges és másodlagos mikroműanyagok:

Elsődleges mikroműanyagok

Az elsődleges mikroműanyagok iparilag előállított nyersanyagok. Ezek olyan kis részecskék vagy granulátumok, amelyek mérete nem haladja meg az 5 mm-t. Egyaránt szolgálnak alapanyagként a műanyaggyártáshoz, vagy kozmetikai termékek, tisztítószerek és egyéb termékek összetevőjeként. Ezenkívül ezeket a kis részecskéket és granulátumokat az iparnak is szállítják, amely más hétköznapi termékeket és nagyobb műanyag cikkeket gyárt belőle. A késztermékek a makroműanyagok kategóriájába tartoznak.

Másodlagos mikroműanyagok

A másodlagos mikroműanyagok alatt azokat a kicsi és legkisebb műanyag részecskéket értjük, amelyek a nagyobb műanyag termékek (az úgynevezett makroműanyagok, például a kannák, műanyag zacskók, kötelek, székek, halászhálók, palackok) lebomlásakor keletkeznek, elsősorban mechanikai terhelés, például hullámzás vagy napsugárzás eredményeképpen. A műszálas textíliák mosásakor vagy tisztításakor is - amely során egészen kicsi rostszálak kopnak le - másodlagos mikroműanyag kerül a vízbe. A gumiabroncsok kopása is a környezet mikroműanyaggal való szennyezéséhez vezet a lebomlási folyamat következtében.

A kozmetikai iparban a mikroműanyag-részecskék és a félszilárd vagy folyékony szintetikus polimerek a legkülönbözőbb okokból használatosak. A csiszoló, dörzsölő hatás miatt a szilárd műanyagrészecskék többek között bőrradírokban, fogkrémekben, tusfürdőkben vagy masszázsgyöngyökben használhatók, és néha láthatók is az átlátszó készítményekben kis golyócskák formájában.

Azonban az ipar önkéntes elköteleződésének köszönhetően a szilárd mikroműanyagból előállított radírozó részecskék aránya már jelentősen csökkent, és így nagyrészt eltűntek a kozmetikumokból, vagy természetes radírozó részecskékkel helyettesítették őket.

Más a helyzet a többi szilárd mikroműanyaggal, valamint a félszilárd és folyékony szintetikus polimerekkel - hétköznapi nyelven a folyékony műanyagokkal - kapcsolatban. Ezeknek az anyagoknak sokféle funkciója van a legkülönbözőbb kozmetikai készítményekben:

• A fedő hatású kozmetikumok legfinomabb szilárd részecskéiként gondoskodnak arról, hogy a kozmetikum szépen, könnyen és egyenletesen elosztható legyen.
  • A golyós dezodorokban az ilyen részecskék segítik a dezodoráló hatóanyagok egyenletes eloszlását a hónalj bőrén, és pozitívan hatnak az érzékszervekre.
  • Viaszos formában hozzájárulnak a viszkozitáshoz és az emulzió stabilitásához.
  • A samponokban oldott formában védőréteget képeznek a hajszálakon, kisimítják azokat, és így hajmosás után megkönnyítik a kifésülést.
  • Krémekben ezek a polimerek rugalmas érzést biztosítanak, és elősegítik a hidratáló hatást.
  • Fényvédőszerekben, a félszilárd és folyékony szintetikus polimerek hozzájárulnak a vízállósághoz és az UV-védelemhez. Ezenkívül biztosítják, hogy a fényvédő jól beszívódjon, és ne képezzen látható fehér filmréteget a bőrön.

Ez csak néhány példa a szilárd mikroműanyagok, valamint a félszilárd vagy folyékony szintetikus polimerek számos lehetséges alkalmazási módjára. Még nem egyértelműen tisztázott, hogy ezek a polimerek hogyan befolyásolják, illetve befolyásolják-e a környezetet. A ROSSMANN célul tűzte ki maga elé, hogy ezeket az összetevőket más anyagokkal helyettesítse, amennyire technológiai szempontból lehetséges. A különféle felhasználási módok is - különösen a folyékony mikroműanyagok esetében – azt igazolják, hogy miért van nagy szükség a helyettesítési lehetőségek megtalálására és a receptúrák megváltoztatására.

A ROSSMANN aktívan együttműködik tudományos tanácsadókkal és a beszállítóival, hogy alaposan felülvizsgálja a témát.

Ez folyamatos elfoglaltságot jelent: termékről termékre meg kell vizsgálni az összetevőket, és tisztázni kell, hogy van-e benne bármilyen formájú mikroműanyag, és ha igen, ezeknek az összetevőknek a cseréje megvalósítható-e. Minden helyettesítő anyag esetében adatokat kell gyűjteni és teszteket kell készíteni a hatékony és biztonságos megoldások megtalálásához.

Az új "Mikorműanyag NÉLKÜL"-termékmegjelölésünkkel Ön láthatja, mely ROSSMANN-márkás kozmetikai termékeink nem tartalmaznak a ROSSMANN-definíciónak megfelelő szilárd vagy folyékony mikroműanyagokat.

Mikroműanyagok: a ROSSMANN felelősséget vállal a fenntarthatóságért

A fenntarthatóság fontos szerepet játszik a ROSSMANN-nál. Környezetbarát vállalatként 2013 óta a ROSSMANN következetesen kerüli a szilárd mikroműanyag hámlasztó részecskék saját kozmetikai márkáiban történő használatát az ipar önkéntes kötelezettségvállalásának részeként. Például a bőrradírozó termékekben csak természetes eredetű hámlasztó részecskék használhatók - mint például a lávakő, a tengeri só, a sárgabarackmag vagy a kovasav.

Ezenkívül a vállalat jelenleg is kerüli, ahol lehetséges, más szilárd és ún. folyékony mikroműanyagok használatát. A tudományos tanácsadó cégekkel és a beszállítókkal szoros együttműködésben a ROSSMANN minden kozmetikai terméket megvizsgál, hogy meghatározza, hogy a ROSSMANN definíciója szerint tartalmaz-e mikroműanyagot, és ha igen, helyettesíthető-e a megfelelő nyersanyagokkal: egyre több receptúra valósítható meg szilárd mikroműanyagok és folyékony vagy félszilárd szintetikus polimerek nélkül.

Az év végéig közel 500 ISANA termék fogja megkapni a ROSSMANN "Mikroműanyag NÉLKÜL"-termékmegjelölést. A Babydream elnevezésű ROSSMANN márka esetében 31 ilyen termék lesz.

Mellesleg: A tanúsítvánnyal rendelkező természetes kozmetikumok alapvetően mentesek a mikroműanyagoktól. A ROSSMANN Alterra márkanevű termékei között számos Natrue-tanúsítvánnyal rendelkező, ezáltal mikroműanyag-mentes terméket talál.

Mikroműanyagot nem tartalmazó kozmetikai termékek: a ROSSMANN-jelölés megkönnyíti a tájékozódást

Néha nehéz felismerni, hogy mely kozmetikai termékek nem tartalmaznak mikroműanyagokat. Ha a következő vásárlásnál mikroműanyag-mentes kozmetikumokat szeretne vásárolni, a ROSSMANN-jelölés segíthet Önnek.

Április közepétől a ROSSMANN "Mikroműanyagok NÉLKÜL"-termékmegjelölés az összes olyan ROSSMANN kozmetikai márkán szerepelni fog, amelyek nem tartalmaznak mikroműanyagokat. Egyszerű segítség a saját meghatározásunk szerinti mikroműanyagokat nem tartalmazó ROSSMANN márkájú kozmetikumok vásárlásához.

Ha azt is szeretné tudni, hogy kedvenc ROSSMANN terméke tartalmaz-e mikroműanyagokat, akkor keresse a ROSSMANN-jelölést közvetlenül a termékinformációknál a Webshopban!

A Natrue-jelölés segíti a tájékozódást

A ROSSMANN Alterra márkaneve  alatt "Natrue"-minősítésű és ezért mikroműanyag-mentes termékek széles választékát találja.

Csatlakozzon a Rossmann  ISANA és Babydream márkáihoz a mikroműanyag-mentes jövő felé vezető úton. Közösségimédia-csatornáinkon a fenntartható termékfelelősségről szóló összes hír megtalálható.