Védőnői tanácsadás

Csecsemő- és kisgyermekkori légzőszervi megbetegedések III.

Ugrás másik cikkhez:

Csecsemő- és kisgyermekkori légzőszervi megbetegedések III.

 

 

 

Légcsőhurut- Tracheitis

 

Legtöbbször vizes orrfolyással járó náthával kezdődik, majd az orrváladék sűrűbbé és zöldes-sárgás színűvé válik.  Ennek oka, hogy a hurutos megbetegedést okozó baktériumok megtelepszenek az orrnyálkahártyán. A gyulladt orrnyálkahártya és a pangó orrváladék beszűkíti az orrlégzést, ami szájlégzést eredményez.

A légcső, az alsó légutak legfölső szakasza, a gége és a főhörgők közé eső, C-alakú porcok által alkotott, hengerhámmal borított csőszerű képlet. Hátsó porcmentes felszíne a nyelőcsövön fekszik.

A kialakult gyulladás légcső nyálkahártyájának gyulladását eredményezi, melynek következtében megvastagszik és váladékot termel. A nehézlégzés jelentkezik és ugató jellegű köhögés, melyet láz és rekedtség kísér. A gyermek éjjel-nappal köhög és a hagyományos köhögéscsillapítók nem eredményesek. A gyermek közérzete, étvágya, hangulata ennek megfelelően nagyon rossz, előfordul, hogy súlyos beteg benyomását kelti.  A sok köhögés a rekeszizmot, a hasizmokat is igénybe veszi, sokszor hasfájást is jeleznek a gyermekek.

Nyákoldók alkalmazása és az inhalálás mérsékli a tüneteket. Bakteriális eredet esetén antibiotikum adása szükséges.

 

Hörghurut-Bronchitis

 

A hörgők gyulladása, melyet az esetek döntő többségében vírusfertőzések, ritkábban atípusos, bakteriális kórokozók, de nagyon ritkán pedig típusos bakteriális kórokozók is okozhatnak. Legjelentősebb típusai az acut bronchitis és az obstruktív bronchitis.
A hörgők mindkét esetben gyulladtak, fokozott váladéktermeléssel és a nyálkahártya gyulladásával járnak.

 

Acut bronchitis

 

A kialakult légcsőhurut átmegy hörghurutba. A száraz köhögést hurutos, váladékképződéssel járó köhögés váltja fel, és a köhögés gyakorisága mérséklődik.

Bármely évszakban jelentkezhet, de télen a leggyakoribb.

Virális formája beavatkozás nélkül, 10-14 napon belül gyógyul, esetenként tüneti kezelés alkalmazása elegendő. Megfelelő és helyes orrfújás megtanítása, a nyák feloldása, nyákoldóval vagy Salvus vízzel történő inhalálás elegendő. Bakteriális hörghurut esetében antibiotikum szükséges. A felköhögött nyálka kisgyerekeknél hányással, széklettel távozhat.

 

Obstruktív bronchitis

 

Az obstruktív bronchitis során a kisebb hörgőknél a gyulladás következtében, amely nyálkahártya ödémával, fokozott nyáktermeléssel és a kislégutak izomzatának az összehúzódásával jár, egy szűkület alakul ki a hörgőcskékben. A szűkület miatt nehezen tudja a gyermek kifújni a levegőt, és nehezen tudja a szűkületnél, illetve az a mögött felszaporodott váladékot kiköhögni. Gyakori jelentkezés esetén felmerül a hajlamosító genetikai tényező jelenléte a gyermek szervezetében. Allergiás mechanizmus révén is jelentkezhet.  Ebben az esetben láz, hőemelkedés, előzetes nátha nincs, a csecsemő jókedvű, mosolygós lehet, de mégis fullad.

Az un. atópiás alkatú gyermekek, akik hajlamosak allergiás érzékenységre, és ilyen esetben, sokszor valamely allergiás tényező (pollen, házipor-atka, penészgomba, állatszőr és ritkán étel allergén) és a vírus fertőzés együtt okozhatja az obstruktív bronchitises tünetek megjelenését.

A gyermek erőltetve préseli ki a levegőt, nehézlégzés is jellemzi. a tüdő feletti hallgatózás során sípolás, búgás hallható. Amennyiben a nehézlégzés már kialakult, akkor légzés közben a két kulcscsont közötti résben behúzódás figyelhető meg, emellett a legalsó bordaívek alatt is behúzódik a gyermek mellkasa és a bordaközi résekben is behúzódás látható légzésnél.

A szülők számára figyelmeztető jelek: fizikai aktivitásra a gyermek bőre sápadt, szürke, mert csökken az oxigénellátottság nem megfelelő, illetve beszéd közben kapkodja a levegőt. Fontos az ágynyugalom!

Elsőként hörgtágítót kap a gyermek, majd ezután következhet a nyákoldás.

 

Tüdőgyulladás-pneumonia

 

 

tüdőgyulladást is általában valamilyen felső-légúti fertőzés előzi meg. A legyengült állapot, a védekező rendszer csökkent működése segít a kórokozók elszaporodásának, a fertőzés ráterjedésének az alsóbb légutakra, a léghólyagocskákra. Tüdőgyulladás (különösen újszülött-csecsemőkorban) a véráramban lévő kórokozók szóródásának következményeként is létrejöhet.

Ritkán Irritáló gáz, füst, allergiát okozó por, permet, gomba is okozhatja.

A betegség kezdődhet hirtelen, a gyermek elesett, láz és hidegrázás jellemzi. Ha valamilyen légúti fertőzés következményeként jelentkezik, akkor lassan alakul ki, a kicsik fokozatosan válnak elesetté, hőemelkedés, köhögés a kezdeti tünet. Később fulladás, mellkasi fájdalom jelentkezik.

 

A tünetek nem egyformák, a fertőzést okozó ágenstől és a meglévő egyéb betegségektől függenek.

 

Vírus okozta tüdőgyulladás

 

Influenzához hasonló tünetek- hőemelkedés vagy láz, száraz köhögés, fejfájás, izomfájdalom és fáradtság) jelentkeznek először, majd légszomj és köpet ürítéssel járó köhögés jellemzi.

 

Baktérium okozta tüdőgyulladás

 

Kialakulhat önmagában, de a vírusos tüdőgyulladás szövődményeként is.

Tünetei hirtelen alakulnak ki- hidegrázás, magas láz, izzadás, légszomj, zöldes-sárgás köpet és mellkasi fájdalom-.

A betegség általában az egyik oldali tüdő egy lebenyére terjed ki. Minél nagyobb tüdőterületet érint, annál súlyosabb, akar életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

 

 

Atípusos tüdőgyulladások

 

Mycoplasma okozta tüdőgyulladás

 

A kórokozó a legkisebb, sejten kívüli szaporodásra képes baktérium. A légutak csillószőrös hámsejtjeiben tud életben maradni. Cseppfertőzéssel terjed.

A fertőzés az 5-15 éves gyerekek körében jelentkezik leginkább.

Lassan kialakuló, influenzához hasonló tüneteket okoz. A jól megválasztott antibiotikumra jó reagál. a száraz köhögés és az elesettség sokáig megmaradhat.

 


Gombák okozta tüdőgyulladás

 

Ritkán fordul elő, legyengült immunrendszerű egyéneknél, illetve krónikus betegek estében alakulhat ki. Gyengeség és gennyes köpetürítés jellemzi.

 

Paraziták okozta tüdőgyulladás

 

A Pneumocystitis cranii egysejtű parazita okozza. Legyengült immunrendszerű, daganatos, szervátültetésen átesett betegeket veszélyezteti. Tünetei- légszomj, köhögés, láz.

 

Az atípusos tüdőgyulladás csecsemőknél alattomosan, látványos tünetek nélkül alakul ki és könnyen súlyos állapotot eredményezhet.

 

Újszülöttek esetében az étvágy romlása, hőemelkedés, de nem ritkán a testhőmérséklet csökkenése, sápadtság, szapora szívműködés, elesettség utalhat tüdőgyulladásra.

 

 

Krupp

 

A krupp a felső és alsó légutak fertőző, különösen belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése. Az általában éjszaka és váratlanul jelentkező belégzési nehezítettség legjellemzőbb tünete, hogy a beteg gyerek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt.

A roham súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet a kialakuló oxigénhiány, a szervezet kimerülése vagy a légút teljes elzáródása nyomán bekövetkező fulladás miatt.

 

Tünetek: szapora pulzus, sápadtság, száraz köhögés, ugató köhögés, beszűkült légutak, száraz belégzési hang, sípoló belégzés, akadályozott belégzés, kapkodó légzés. A tünetek leginkább hideg időben jelentkeznek, megjelenésüket provokálhatja a légszennyezettség. 

 

A krupp jellemzően a csecsemők és a kisgyermekek betegsége, ugyanis minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek a légutai, így a szűk légutakat az erőteljes kruppos nyálkahártya-duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni. A betegség ezért különösen hároméves kor alatt veszélyes. A betegség jelentkezése a 6 hónapos és négy és féléves kor közötti gyerekeknél a leggyakoribb, az ilyen korúak mintegy 9%-át érinti a tünetegyüttes. Az arra hajlamos gyerekeknél a krupphoz vezető fertőzés, és ennek nyomán az első fulladásos rosszullét általában 5-6 éves korig lezajlik. A betegség 12-14 éves korig jelentkezhet, ezután a légutak átmérője már kellő nagyságú ahhoz, hogy esetleges nyálkahártya-duzzanat mellett is biztosítsák a megfelelő légcserét. Másrészt ekkor már az immunrendszer is megfelelő védettséget biztosít a kruppot okozó vírusok ellen.
 

Szülői teendők

 

  1. A gyermeket feltétlenül lássa orvos.
  2. A légutak lehűtése: ablaknyitás, a bebugyolált gyereket ki kell vinni a hideg levegőre. A hideg levegő hatására csökken a nyálkahártya duzzanata, könnyebbé válik a légzés. A szoba levegőjének hideg párásítása fontos teendő. Nagyon fontos, hogy próbálják megnyugtatni a gyermeket, mert a sírás felerősítheti a rohamot. A megfelelő folyadékbevitel is fontos.
  3. Szükség lehet szteroid tartalmú gyógyszere is.

 

Asztma

 

 

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegsége. A gyulladás miatt a légutak fokozottan érzékenyek, így az allergizáló anyagok, molekulák, mint a pollenek, házipor és állati szőrök mellett, az irritáló hatású anyagok, különböző vegyszerek, illatanyagok és a füst is, irritáló hatásuk révén panaszt okozhatnak.

Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni.

 

Tünetek: fulladás, nehézlégzés, rohamokban jelentkező köhögés, mellkasi szorítás, rohamokban jelentkező nehézlégzés, sípoló kilégzés, megnyúlt kilégzés, nyakviszketés, mellkastájék viszketése, görcsös köhögés, nehezített kilégzés.

 

Az asztma kezelésének célja elsősorban hörgőgörcs és a gyulladás megszüntetése.

A belélegezhető, ma már közvetlenül a tüdőbe juttatható hörgtágító gyógyszerek másodpercek múlva hatni kezdenek, 1-2 perc alatt megszüntetik a fulladásérzést, és hatásuk 4-5, sőt a legújabbak esetében 12 órán át tart. A kezelés alapját képezik az inhalációs szteroidok, melyeknek a megelőzésben van fontos szerepük.

Jelenleg a legkorszerűbb gyógymódnak számít a gyógyszerek száraz por formájában történő belélegzése. 4-5 évnél fiatalabb gyerekek számára a hajtógázas spray vagy az elektromos porlasztó jelenti a megoldást.
Ma már az a cél, hogy a hörgőtágítót és a gyulladáscsökkentőt lehetőleg egy készülékből tudja magának adagolni a beteg.

 

Mivel az asztma genetikai adottságok talaján álló hajlam esetén jelentkezhet, az asztmás, szénanáthás betegeket meggyógyítani egyelőre nem lehet, de tüneteiket, panaszaikat, s főleg az ezek mögött álló és elsősorban a tüdőt tartósan károsító folyamatokat meg lehet állítani, vagy meg lehet szüntetni.

Ugrás másik cikkhez: